eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Résztvevők a Gázai övezetet uraló Hamász radikális iszlamista szervezet alapításának 35. évfordulója alkalmából tartott gyűlésen Gáza városában 2022. december 14-én. A fegyveres alakulatot is fenntartó szunnita iszlám politikai tömörülés a Muszlim Testvériségből alakult ki 1987-ben a zsidó megszállás elleni első palesztin lázadás, azaz intifáda idején.
Nyitókép: Haitam Imad

Kiderült, honnan van a Hamásznak pénze a háborúra

Gázát, ahol több mint kétmillió palesztin él egy szűk földsávon, a Hamász 2007-ben kormányzó erővé választását követő izraeli és egyiptomi blokád óta „a világ legnagyobb szabadtéri börtönének” is nevezik. De honnan jut akkor be a pénz, amiből a Hamász finanszírozni tudja fegyveres harcát?

Szakértők szerint nem csak brutális tömeggyilkosságai idején tanúsított szervezettségével lepte meg a Hamász Izraelt. A szélsőségesek abban is hallgattak az idők szavára, hogy a technológia fejlődésével párhuzamosan, új finanszírozási módokat találtak maguknak.

Szakértők szerint kriptovalutás átutalások, baráti országok és jótékonysági szervezetek, no és a Hamász átal kiépített, 450 kilométernél is hosszabb alagútrendszerek útján jut be hozzájuk a pénz a blokád ellenére.

Az izraeliek igyekeznek elzárni ezeket a forrásokat

A Hamász váratlan és jobbára civilek ellen elkövetett dél-izraeli vérfürdője után az izraeli rendőrség befagyasztotta azt a Barclays bankszámlát, amelyet a Hamásznak történő adománygyűjtéshez kapcsoltak, és blokkolt hasonló célokat szolgáló kriptovaluta-számlákat is.

Azt nem volt hajlandó közölni, hogy hány számláról van szó, vagy hogy mennyi pénztől vágták el a terrorszervezetet.

Egyesek orosz szálat látnak a transzferek mögött. Anne Applebaum újságíró és történész, a Putyin-rendszer egyik bírálója és ukrán források is kiemelték azokat az állításokat, amelyek szerint a Garantex orosz kriptoplatformon át vándoroltak a Hamászhoz és az Iszlám Dzsihád nevű szervezethez a pénzek – például 93 millió dollár.

A Reuters által idézett Matthew Levitt, volt amerikai terrorelhárító becslése szerint a Hamász 300 millió dollárt halmozott fel. Ennek nagy része a palesztin vállalkozók megadóztatásából folyt be, továbbá Iránból, Katarból és jótékonysági szervezetektől érkezett.

Már nem olyan jó módszer a kripto

A magát Iszám Ellenállási Mozgalomnak is nevező Hamász pénzeinek mozgását az amerikai külügyminisztérium is igyekszik nyomon kísérni.

A Hamász szerint donorjai lekorlátozása az„Izrael elleni legitim ellenállás semlegesítését” célozza.

Ezért is lehet, hogy a csoport nagy tapasztalatra tett szert a kriptovalutás ügyletekben. „A Hamasz a terrorizmus pénzelésében az egyik legsikeresebb módon használja a kriptovalutákat” – mondta Tom Robinson, az Elliptic nevű, a kriptopénzek alapját jelentő blokkláncot kutató cég alapítója.

A TRM Labs nevű blokklánc-kutatócsoport szerint a kriptoadományok mértéke rendre megnőtt a terrorcsoport múltbeli erőszakos akciói után. 2021-ben például 400 millió dollár vándorolt a számláira. Idei veszteségei és a blokklánc lekövethetősége miatt azonban a csoport kezd elfordulni a kriptovalutáktól.

Az elmúlt héten csak pár ezer dollár került a számláira, és ennek az lehet az oka, hogy az izraeli hatóságok azonnal felléptek. A TRM szerint 2021 és idén április között 190, Hamászhoz kötött kriptoszámlát foglaltak le és az elmúlt években Izrael „dollár tízmilliókban” mérhető mennyiségű kriptovalutát foglalt le.

Irán pénzt küld, a törökök üzletelnek és közvetítenek

A pénz más módon is áramlik: az amerikai külügyminisztérium szerint Irán évi százmillió dollárt küld fedőcégek útján, továbbá nemesfémben vagy szállítási költségeknek címezve. Emellett a Hamász 500 millió dollárnyi pénzt tart befektetve törökországi és szaúdi cégekben, amelyeket az amerikaiak szankcionáltak.

Egyelőre nem sok szó esik arról, hogyRecep Tayyip Erdogan török elnök a nyáron fogadta Iszmail Hanijehet, a Hamász politikai vezetőjét és riválisát, Mahmúd Abbászt, a Palesztin Hatóság elnökét. Talán azért sem, mivel Törökország ismét közeledni kezdett Izraelhez, amely szövetségesét, Azerbajdzsánt is ellátta fegyverekkel a közelmúltbeli karabahi konfliktusok előtt. A törökök, kapcsolataikat kihasználva, hétfőn telefonon beszéltek Hanijehhel az izraeli és külföldi túszok lehetséges elengedéséről. Tudósítók megjegyzik, hogy évek óta élnek Hamász-képviselők Törökországban.

Katar is küldött pénzt – legálisan és Izrael közreműködésével – Gázába, az ő pénzükből épült a terület egyetlen erőműve, és segélyt folyósítottak szegény családoknak és a Hamász-kormány közalkalmazottainak is.

Katari pénzek: Izrael tudtával, sőt kérésére is

Meglepő módon a katari pénzek Izraelen keresztül jutnak el Gázába és onnan készpénzként viszik át izraeli és ENSZ-illetékesek – írta a Reuters. A pénzeket közvetlenül a rászorulóknak osztják ki és az átvételét alá kell írniuk.

Ez az izraeli, amerikai és ENSZ-hatóságokkal való koordináció mellett zajlik – mondta egy katari illetékes.

Ami a megosztott Amerikában nem mindenkinek tetszik. Nikki Haley, a Trump-kormányzat volt ENSZ-nagykövete, újabban republikánus elnökjelölt-aspiráns "korrupt", az Izrael-ellenességet "tüzelő" szervezetnek nevezte az ENSZ Gázában is tevékenykedő segélyügynökségét, az UNRWA-t. "Mi leállítottuk a finanszírozását, Biden újrakezdte, és 33 milliót küldött. Nem mehet több pénz olyan országoknak és szervezeteknek, amelyek gyűlölik Amerikát és szövetségeseinket" – írta a Twitteren.

Mások Izraelt ostorozzák, amiért szorgalmazta Katarnál a gázai kormányt is adó Hamász támogatását. Az izraeliek korábban elismerték, remélték, hogy a palesztin munkavállalók és a Gázába áramló pénz révén sikerül elterelni a Hamászt a támadásoktól.

A Hárec (Haaretz) című izraeli lap például 2020-ban azt írta, hogy az akkori Netanjahu-kormány Katarba küldte Joszi Kohen Moszad-főnököt, hogy kérje, folytassák a Hamásznak küldött pénzsegélyek politikáját.

Katar üzemanyagot is szállított a gázai erőműnek, de a Hamász azt eladhatta, hogy fedezni tudja a gázai kormányalkalmazottak fizetését – derült ki a Reuters-jelentésből.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×