eur:
394.33
usd:
370.16
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Pixabay

Korányi G. Tamás: szokatlan a helyzet Egyiptomban a gázai konfliktus miatt

Szinte eltűntek a turisták Kairó utcáiról – állítja Korányi G. Tamás tőzsdei szakértő, aki nemrég járt Egyiptom fővárosában.

„Kairóban most sorban állás nélkül lehet bejutni a piramisokba is” − mondta Korányi G. Tamás az InfoRádióban. A turisztikai infrastruktúra ugyanakkor kiváló, látszik, hogy nagyobb vendégforgalomra van kialakítva mind a piramisoknál, mind a múzeumoknál.

A világutazó tőzsdei szakértő úgy fogalmazott: találkozott olyan egyiptomival, aki elmondta, miért tűnt el az amerikai turista.

„Hol van a háború? Gázában. Hol van a piramis? Gízában. Az amerikaiaknak ez (a két név hasonlósága - a szerk.) elég arra, hogy ne jöjjenek” − mondta, majd hozzátette, hogy amerikai turistával nem találkoztak, orosszal sem, és nyugat-európait is keveset láttak. Ázsiai, kínai, és indiai turistákkal ugyan találkoztak, de összességében döbbenetesen csekélynek tartja a turistaforgalmat, és a budapesti gép sem volt tele.

A tőzsdei szakértő a gázai konfliktus miatt Egyiptomban elrendelt rendkívüli készenlétről is beszámolt.

„A szokottnál nagyobb, mondhatni extrém a rendőri fegyveres jelenlét. A követségeket és a nemzetközi szállodákat megerősítetten védik. A Tahrír téri szállásunk mellett éjjel-nappal ott parkolt egy rendőrségi páncélautó, 20-30 golyóálló mellényes fegyveressel. Általában cigarettáztak, de látszott, hogy egy-két perc elég arra, hogy teljes harckészültségbe lépjenek. A tér környékén az összes fontosabb bevezető utca torkolatánál láttunk páncélautót. A múzeumokat is katonák védik, mindenhova csomagátvizsgálással és fémkereső kapukon kereresztül lehet csak bejutni, még a metróba is” − tette hozzá Korányi G. Tamás.

A világutazó szerint a mindennapi emberekkel való találkozás adta az igazi élményt számukra, erről elmesélte több tapasztalatát is, ahogy beszélt a három nagy piramis egyikének tervezett, óriási vihart kavart felújításáról is.

A teljes interjút alább meghallgathatják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×