eur:
390.86
usd:
366.84
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
A londoni kormányfői rezidencia, a Downing Street 10. által közreadott képen Rishi Sunak brit miniszterelnököt (b) fogadja izraeli hivatali partnere, Benjámin Netanjahu Jeruzsálemben 2023. október 19-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, ahol legalább 1400 ember életét vesztette. A Hamász elleni izraeli válaszcsapások több mint 3400 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/EPA/Londoni kormányfői rezidencia/Simon Walker

Benjamin Netanjahu elmondta, mi volt szerinte a Hamász akciójának nemzetközi célja

Rishi Sunak brit miniszterelnök megígérte csütörtökökn Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek, hogy a britek Izrael mellett állnak a "legsötétebb órákban" is.

"Tudom, hogy megtesznek minden óvintézkedést, hogy civileknek ne essen bajuk, ellentétben a Hamász terroristáival, akiknek az a céljuk, hogy minél több civilnek essen bántódása" - mondta Sunak. Üdvözölte az izraeli kormány döntését, hogy beengednek humanitárius segélyeket a Gázai övezetbe.

"Büszkén állok most Ön mellett. Barátként Izrael legsötétebb óráiban is. Mi szolidaritást vállalunk Önökkel, az izraeli nép mellett állunk és azt akarjuk, hogy győzzenek" - mondta Sunak Netanjahunak.

Maga az izraeli miniszterelnök fogalmazott úgy, hogy ez Izrael "legsötétebb órája".

"Ez azt jelenti, hogy hosszú lesz a háború, így szükségünk lesz az Önök folyamatos támogatására" - magyarázta az izraeli kormányfő.

Az izraeli miniszterelnök kijelentette, hogy

a Hamász október 7-i támadásának egyik célja annak megakadályozása volt, hogy Izrael rendezze kapcsolatait a térség több országával.

Netanjahu egyúttal arra kérte az Egyesült Királyságot, hogy továbbra is támogassa a gázai ellentámadást.

"A küszöbén álltunk, hogy kiterjesszük ezt a békét, és ennek a lépésnek az egyik célja az volt, hogy ezt megakadályozza" - mondta Netanjahu a brit miniszterelnöknek.

Izrael létrejötte óta Egyiptommal és Jordániával rendezte kapcsolatait, majd Donald Trump amerikai elnök elnöksége alatt írták alá az úgynevezett Ábrahám-megállapodásokat, melyekkel az Egyesült Arab Emírségekkel, Bahreinnel, Marokkóval és Szudánnal is megállapodott. Ezek után folyamatban voltak a tárgyalások, hogy Izrael a térség egyik legjelentősebb országával, Szaúd-Arábiával is diplomáciai kapcsolatot létesítsen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×