eur:
388.36
usd:
360.33
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Izraeli ágyú tüzel a Gázai övezetben lévő palesztin célpontokra Dél-Izraelből 2023. október 14-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, ahol 1300 ember életét vesztette, a Hamász elleni izraeli válaszcsapások 2215 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/AP/Maya Alerruzzo

Percről percre a háborúról - Irán: a térség szereplőinek keze a ravaszon van

Izrael reagált arra, hogy izraeli rakéta találhatott el egy menekültkonvojt. Úgy hírlik, megnyílhat a határ Egyiptom felé. Újabb repülőgép-anyahajót küld a térségbe az USA. Megölték a Hamász egyik katonai vezetőjét. Joe Biden egyeztetett Mahmúd Abbásszal is. Biztonsági folyosó nyílik a menekülőknek néhány órára. A konfliktus hírei egy helyen.

2023.10.15. 22:31

Előtte-utána képek Gázából és környékéről

Műholdképek, meg nem erősített forrásból.

2023.10.15. 22:22

Izrael: kész vagyunk két fronton is harcolni, ha kell

Az izraeli hadsereg szerint - a Hamász erőfeszítései ellenére - Gázát több mint 600 000 lakos tudta dél felé elhagyni.

2023.10.15. 22:16

Rengetegen lehetnek a törmelék alatt a Gázai övezetben

Több mint ezer eltűnt lehet a Gázai övezetben az izraeli légierő bombázása következtében összeomlott épületek törmeléke alatt - közölte vasárnap a palesztin polgári védelem. A tájékoztatás szerint sokakat sikerült élve kiemelni a romok közül 24 órával azután, hogy találat érte az épületeket. (MTI)

2023.10.15. 22:10

Egyesült Államok: ezt a lépést elrettentésnek szántuk

Szaúd-Arábia után Egyiptomban tárgyalt az izraeli-Hamász konfliktusról Antony Blinken, az USA külügyminisztere. A nemzetközi közösség egy regionális háború veszélyétől tart. Irán figyelmeztetett: "a térség szereplőinek keze a ravaszon van".

2023.10.15. 20:00

Ezt sürgetik az EU-országok a gázai konfliktus ügyében a rendkívüli csúcs előtt

Izraelnek joga van arra, hogy a humanitárius és nemzetközi joggal összhangban megvédje magát az erőszakos és válogatás nélküli támadásokkal szemben - jelentették ki az Európai Tanács tagjai vasárnap, a közel-keleti helyzettel kapcsolatban kialakított közös álláspontjukat tükröző nyilatkozatukban.

2023.10.15. 19:35

ENSZ-főhadiszállást találtak el Libanonban, de üres volt

Találat érte a Dél-Libanonban állomásozó ENSZ-békefenntartó erő (UNIFIL) főhadiszállását Dél-Libanonban - közölte vasárnap az UNIFIL. "Rakétával találták el főhadiszállásunkat Nakurában, és most próbáljuk kideríteni, hogy honnan. Békefenntartóink abban az időben nem voltak sátraikban. Szerencsére senki sem sérült meg" - áll az UNIFIL közleményében, amely szerint a nap folyamán intenzív tüzérségi párbajt figyeltek meg a két országot elválasztó demarkációs vonal, az úgynevezett kék vonal mentén.

"Aktívan kapcsolatban állunk a kék vonal mindkét oldalának hatóságaival, hogy feszültségmentesítsük a helyzetet, de erőfeszítéseink dacára sajnálatosan a katonai eszkaláció folytatódik" - ismertette a békefenntartó misszió.

Az UNIFIL a konfliktus szereplőit tűzszünetre szólította fel és békefenntartói közbenjárását ajánlotta fel, hogy kiutat találjanak a helyzetből. (MTI)

2023.10.15. 19:06

Irán: ha rosszul alakul a helyzet, nem maradhatunk tétlen szemlélők

Senki sem tudja garantálni a helyzet kontrollálását, ha Izrael bevonul a Gázai övezetbe - jelentette ki vasárnap Katarban Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter. A Hezbollah szerint "minden forgatókönyv az asztalon van".

2023.10.15. 17:30

Izrael ismét ad vizet, de csak a Gázai övezet egy részének

A múlt szombati iszlamista terrortámadás után zárták el az ivóvíz-vezetékeket, amelyek egy részét most megnyitották, elősegítve a lakosság dél felé költözését.

2023.10.15. 16:48

Hajszálnyira van a teljes katasztrófa a Gázai övezetben - összefoglaló

Százezrek próbálnak menekülni, miközben sokan az egészségügyi intézményeket és a segélyhelyeket járják a rokonaik után kutatva. Kifogy a régióban az étel és a tiszta víz, már nem nagyon vannak egészségügyi eszközök, vasárnap estére a hírek szerint már lehet olyan kórház, ahol nem lesz üzemanyag a generátorba, és így oxigén és életben tartó eszköz se lesz az ellátottaknak. Először ülésezett az izraeli vészhelyzeti kormány, a katonaság egyelőre vár - kérdés, hogy meddig.

2023.10.15. 15:29

Ferenc pápa humanitárius folyosókat sürgetett Gáza területén

A humanitárius jog tiszteletben tartását, valamint humanitárius folyosók biztosítását szorgalmazta a Gázai övezetben élők számára Ferenc pápa a Szent Péter téren mondott beszédében vasárnap. A katolikus egyházfő hangoztatta, hogy továbbra is nagy fájdalommal követi az Izraelben és a palesztin területeken zajló eseményeket. Megismételte október 8-i felhívását, mellyel a túszok szabadon engedését sürgette.

Hangoztatta, hogy már eddig is nagyon sokan veszítették életüket. "Ne folyjon több ártatlan vér se a Szentföldön, se Ukrajnában, se máshol. A háborúk mindig kudarcnak számítanak. Elég volt!" - szögezte le az egyházfő. (MTI)

2023.10.15. 15:27

Peking támogatja a palesztinok "igaz ügyét"

Kína támogatja a palesztin nép "igaz ügyét" nemzeti jogaik megőrzésében - közölte vasárnap Vang Ji kínai külügyminiszter iráni kollégájával a pekingi külügyminisztérium tájékoztatása szerint.

A távol-keleti nagyhatalom diplomáciájának vezetője telefonon beszélt Hoszein Amirabdollahiánnal.

"A Palesztina és Izrael közötti helyzet gyökere az, hogy hosszú ideje háttérbe szorul a palesztin nép szuverenitáshoz fűződő joga" - tudatta a minisztérium tájékoztatása szerint Vang Amirabdollahiánnal. "Ennek a történelmi igazságtalanságnak mielőbb véget kell vetni" - szögezte le a kínai külügyminiszter, nyomatékosítva, hogy Kína továbbra is a béke oldalán áll. (MTI)

2023.10.15. 15:27

Európában is gond lehet - rendkívüli EU-csúcs jön súlyos kérdésekkel

Rendkívüli uniós csúcsot hívott össze keddre videókonferencia formájában Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, aki a tagállami vezetőknek szóló meghívólevelében fontosnak nevezte, hogy az EU közös álláspontot, világos és egységes irányt alakítson ki az Izraelben történt események és a kialakult helyzettel kapcsolatban.

2023.10.15. 14:20

Az érkezők nagy része nő, gyerek vagy idős - beszámoló egy Gázai övezeti kórházból

A 28 éves Muhammad Ghuneim sürgősségi orvos az Al-Sifa egészségügyi komplexumban, a Gázai övezet legnagyobb kórházában. Azt mondja, mint szinte az összes ottani dolgozó, ő sem tudott elmenni az egy héttel ezelőtti bombázás óta - tudósít a BBC.

Elmondása szerint a kórházba kerülő áldozatok mintegy 60 százaléka nő, gyermek és idős. A kórházban fogynak az orvosi készletek, a generátorok üzemanyaga várhatóan vasárnap elfogy.

„Ez azt jelenti, hogy nincs műtét, nincs oxigén a betegek számára. Olyan tehetetlennek érezzük magunkat, nem tehetünk semmit.”

Ghuneim, aki a skóciai Aberdeenben tanult az orvosin, de egyébként egész életében Gázában élt, azt mondja, nem áll szándékában távozni. „Csak humanitárius útvonalra van szükségünk, hogy Gáza orvosi felszerelést és humanitárius segélyeket kaphasson” - mondta.

2023.10.15. 14:11

BBC-tudósító: úgy tűnik, még vár a hadsereg

A brit médiacég tudósítója, Jeremy Bowen és stábja a Gázai övezettel határos izraeli területeken jár. Beszámolója szerint folyamatosan a tűzérségi támadások Izraelből a határ túloldalára, de semmi olyat nem tapasztaltak vasárnap reggel, ami egy támadó hadművelet közeli megindítására utalna. "Talán az izraeli hadseregnek még szükséges pár nap" - írta.

Az azonban jól látszik, ezt a fotóik is tanúsítják, hogy fegyvereket és csapatokat csoportosítanak a területre, például a Nahal Oz kibuchoz.

2023.10.15. 14:02

Hamász-videó az Izraelre küldött öngyilkos drónokról

Meg nem erősített forrás.

2023.10.15. 13:50

Izrael ütközőzónát hoz létre a libanoni határnál

Izrael négy kilométer szélességben ütközőzónát hoz létre a libanoni határnál, miután egy libanoni lövedék megölt egy izraeli civilt a határ közelében fekvő egyik településen - jelentette a helyi média vasárnap.

2023.10.15. 12:53

A Hezbollah megtámadta Izrael Libanonhoz közeli területét

Rakétatámadást intézett vasárnap a Hezbollah libanoni síita milícia Izrael ellen, a lövedékek a libanoni határhoz közeli izraeli Stúla településen csapódtak be, izraeli egészségügyi források szerint egy ember meghalt, többen megsebesültek. Az izraeli hadsereg lezárta a határ menti térséget.

A Hezbollahhoz köthető al-Manár hírtelevízió azt közölte, a milícia precíziós rakétákkal lőtte a területet, továbbá közétett néhány videofelvételt a milícia előző napi támadásáról, melyet a Libanon és Szíria közötti beszögellésben levő, izraeli irányítás alatt álló Sebaa-farmok "katonai objektumai" ellen követett el.

Az izraeli hadsereg válaszul lezárta a libanoni határ felé vezető utakat és bejelentette, hogy blokkolja a területen működő GPS-szolgáltatást is. Emellett felszólította a civileket, ne menjenek a határ négy kilométeres közelébe, az ott lévő települések lakóit pedig arra kérte, maradjanak óvóhelyeiken. (MTI)

A Reuters úgy értesült, hogy az akcióra válaszul az izraeli hadsereg több dél-libanoni célpontot is bombázott.

2023.10.15. 12:43

Kiürítés kezdődött Izraelben is

A Gázai övezet északi részére vonatkozó kiürítési felszólítás után, a támadás előkészítésével párhuzamosan több izraeli területről eltávolítják a civileket.

2023.10.15. 12:26

Friss adat a Gázai övezetben túszként fogva tartottak számáról

Az Izraeli Védelmi Erők bejelentésében szerepelt a korábban közöltnél alacsonyabb szám.

2023.10.15. 12:13

A britek kiutasíthatják a Hamászt dicsőítő külföldieket

Nagy-Britannia kitoloncolhatja a külföldi dolgozókat és diákokat, ha a Hamászt dicsőítik. A szigetországban több diákszövetség is óriási felháborodást váltott ki azzal, hogy bizonyos fórumokon arra utalt: jogos volt az Izraelben elkövetett múlt hét végi terror.

2023.10.15. 12:09

Bezáratnák a helyi Al-Dzsazírát

Az Al-Dzsazíra katari székhelyű pánarab hírtelevízió helyi irodájának bezárására tett javaslatot a kabinetben vasárnap Slomó Karai izraeli távközlési miniszter, szerinte ugyanis a csatorna elfogult a Hamász irányába és veszélybe sodorja az izraeli katonákat - jelentette a Haárec című izraeli napilap weboldala.

Karai elmondta, javaslatát jelenleg jogászok vizsgálják. "Ez egy uszító csatorna, ez a csatorna levideózza a csapatokat a gyülekezési területeken... Izrael állampolgárai ellen uszít" - jelentette ki a tárcavezető az izraeli katonai rádióban, "a propaganda szócsövének" nevezve az Al-Dzsazírát. Hozzátette: "döbbenetes", hogy a Hamász szóvivőinek az üzenete átjuthat a csatornán.

Az Al-Dzsazíra és a dohai kormány részéről a hírt egyelőre nem kommentálták. (MTI)

2023.10.15. 12:07

Mark Regev: nem mi lőttünk a konvojra

The BBC szombaton valóban a Gázai övezetből származóként azonosított egy videót, amelyen az látszik, hogy a Gázai övezet északi részéből menekülő civilek egyik konvoját támadás érte. Legalább 12 elhunyt teste látszik a felvételen. Gázai illetékesek szerint izraeli támadás történt.

Vasárnap az izraeli miniszterelnök egyik tanácsadója, Mark Regev a brit hírportál tudósítása szerint közölte: "Izrael nem céloz nem harcoló ártatlan civileket". Hozzátette: a Gázai övezetből származó egyes felvételek hamisítottak, megrendezettek lehetnek, de ezzel kapcsolatban nem említett semmilyen konkrétumot vagy további információt.

Korábban Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője is cáfolta, hogy eltaláltak volna egy menekültkonvojt.

Arra a felvetésre, hogy hírek szerint Gázában már 2200 palesztin vesztette életét az izraeli csapásokban, Mark Regev azt mondta:

ezt az adatot a Hamász ellenőrzése alatt álló gázai egészségügyi minisztérium tette közzé, és ez a tájékoztatás nem tesz különbséget a fegyveres és a civil áldozatok között.

Regev a BBC brit közszolgálati televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: ezúttal nem a Hamász és Izrael ütésváltásainak újabb fordulójáról van szó, hanem háborúról. Izrael nem akarta ezt a háborút, a Hamász támadása meglepetésként érte - mondta Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök tanácsadója.

James Cleverly brit külügyminiszter a BBC-műsorban kijelentette: Izraelnek joga van az önvédelemhez, kötelezettsége ugyanakkor a polgári lakosság veszteségeinek "minimalizálása".

Humza Yousaf skót miniszterelnök ugyanakkor a BBC-műsorban kijelentette, hogy a gázai palesztin lakosság többségének semmi köze a Hamászhoz, mégis kollektív büntetést kénytelen elszenvedni, és ez semmivel nem igazolható. Yousaf palesztin feleségének édesapja és édesanyja Gázában rekedt a Hamász támadása után, és a skót kormányfő a vasárnapi BBC-interjúban elmondta: anyósa az izraeli blokád kezdete óta egyetlen tojást evett és néhány korty vizet ivott. Yousaf feleségének szülei a Gázában élő családtagok meglátogatására utaztak az övezetbe, és a Hamász támadása óta nem tudják elhagyni a térséget. (BBC/MTI)

2023.10.15. 11:42

A briteket a rafahi határátkelő felé irányították

Az Egyesült Királyság külügyminisztériuma a Gázai övezetben tartózkodó brit állampolgároknak azt üztente, készüljenek fel az ország elhagyására Egyiptom felé, amennyiben megnyílik a rafahi átkelő. A határállomásnál, a túloldalon egyébként hosszú ideje várakozik egy hatalmas segélykonvoj a Gázai övezetbe való belépésre. (BBC)

2023.10.15. 10:46

Egyeztetett a Hamász és Irán

Katarban találkozott egymással Iszmail Haníje, a Hamász iszlamista terrorszervezet vezetője és Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter. A Hamász vasárnapi közleménye szerint a felek az együttműködés folytatásában állapodtak meg.

A szombaton tartott egyeztetésen Amirabdollahián történelmi győzelemnek nevezte az iszlamisták Izrael ellen indított támadását. A műveletet korábban az iráni vezetés több tagja, köztük a síita állam vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatollah is méltatta, jóllehet sietett leszögezni, hogy Teheránnak nem volt tudomása a Hamász terveiről.

Nem sokkal korábban Amirabdollahián Bejrútban találkozott Tor Wenneslanddal, az ENSZ közel-keleti megbízottjával. A megbízott - Stéphane Dujarric, az ENSZ-főtitkár szóvivője szerint - igyekszik elérni a Gázai övezetbe hurcolt túszok kiszabadítását, a humanitárius segélyek célba juttatását, valamint diplomáciai erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a válság ne gyűrűzzön tovább a térségben. (MTI)

2023.10.15. 10:11

Biztonságpolitikai szakértő: látszanak a szárazföldi támadás előkészítő jelei

A Hamász "rakétázása" miatt hiány alakulhat ki az Ukrajna által is használt légvédelmi eszközökből Horváth József szerint.

2023.10.15. 09:38

Kína szerint Izrael túlmegy az önvédelmen

Izrael Gázai övezetben végrehajtott műveletei túlmennek az önvédelmen - jelentette ki Vang Ji kínai külügyminiszter, akinek szavait a kínai külügyi tárca vasárnap tette közzé. Vang beszélt telefonon szaúdi kollégájával, Feiszal bin Farhán Ál Szaúddal, a megbeszélésen pedig leszögezte: Izraelnek fel kell hagynia a gázaiak "kollektív büntetésével". "A feleknek semmi olyat nem szabad tenniük, mely a helyzet eszkalálódását hozná magával" - fogalmazott a kínai tárcavezető, és tárgyalásokat sürgetett. (MTI)

2023.10.15. 09:24

Gyülekeznek az izraeli katonák, de még pár órára egy biztonságos folyosó nyílik a menekülőknek

Izrael bejelentette: három órára megnyílik egy biztonságos útvonal a menekülő gázaiak számára. Benjamin Netanjahu a Gázai övezet közelében lévő katonai gyülekezőhelyre látogatott.

2023.10.15. 08:54

Izrael: a Hamász akadályozza a menekülő konvojokat

Az izraeli katonai állítások szerint a Hamász megpróbálja megállítani a civilek evakuálását. A BBC arról ír, hogy Jonathan Conricus izraeli katonai szóvivő az X-en nyilatkozva közölte, "a Hamász aktívan akadályozza, hogy civilek elhagyják" a Gázai övezet északi részét dél felé, és azzal vádolta a csoportot, hogy "hiányzik belőle az emberi élet tisztelete".

Conricus ezután egy légi felvételt mutatott, amelyen állítása szerint az látható, amint két Hamász-jármű elzárja egy konvoj útját.

Izrael figyelmeztette a Gáza északi részén élő 1,1 millió palesztint, hogy evakuáljanak délre a várható szárazföldi offenzíva előtt, és ezrek menekülnek járművel vagy gyalog. A Hamasz azt mondta a palesztinoknak, hogy hagyják figyelmen kívül a parancsot.

2023.10.15. 08:49

Megölték a Hamász egyik terroralakulatának vezérét

Az izraeli biztonsági szervek megölték Bilál al-Kadrát, a Nirim és Nir Óz kibuc ellen bevetett terroralakulat vezérét - jelentette be az izraeli hadsereg vasárnap reggel. Al-Kadra vezette a két kibuc elleni Hamász-alakulatot az október 7-i terrortámadásban. Az izraeli akcióban a tájékoztatás szerint a hadsereg mellett a Sin Bet belbiztonsági szolgálat is részt vett.

A terrorista a Hamász szárazföldi katonai kommandójának, a Nohba-csapatoknak volt az egyik parancsnoka a Hán Júnisz zászlóalj harcosaként. Az izraeli hadsereg közleménye szerint mellette megölték a Gázai övezetet uraló Hamász és az Iszlám Dzsihád nevű terrorszervezet több más tagját is az izraeli hadsereg éjjeli légicsapásaiban.

Az izraeli légierő a Gázai övezet több pontján hajtott végre támadást: Zeitúnban, Hán Júniszban és Dzsabalíjában található katonai célpontokat lőttek éjszaka. Emellett légicsapásokat mértek a Hamász főhadiszállására és több katonai egységére, több tucat rakétakilövő helyre, páncéltörő- és megfigyelőállásra. (MTI)

2023.10.15. 08:43

Drámai egészségügyi helyzet az övezet északi részén

A Gázai övezet északi részén lévő kórházak kényszerevakuálása sok páciens esetében gyakorlatilag a "halálos ítéletet" jelentené - hívta fel a figyelmet szombat esti közleményében az ENSZ Egészségügyi Világszervezete az izraeli hadsereg evakuálásról szóló rendelkezésére reagálva. A WHO kiemelte, hogy az övezet déli részén így is rendkívül zsúfoltak már az egészségügyi intézmények.

A Gázai övezet északi részén 22 kórházban több mint 2000 beteg fekszik, akik kényszerevakuálása tovább súlyosbítaná a humanitárius és közegészségügyi válságot - tudatta a szervezet, aláhúzva, hogy a páciensek között vannak dializálásra szorulók, inkubátorban lévő újszülöttek, veszélyeztetett terhes nők, akik mozgatása minden esetben tovább rontaná állapotukat.

A közleményben emellett kiemeli az egészségügyi személyzet rendkívüli túlterheltségét.

"Sokan kénytelenek szívszorító döntést meghozni: hagyják ott a pácienseket, életveszélynek kitéve ezzel őket, vagy a saját életük kockáztatásával folytassák munkájukat?"

A WHO hozzátette: az övezet északi részén az egészségügyi dolgozók "elsöprő többsége" a maradást választja.

Az izraeli hadsereg pénteken 24 órát adott több mint 1 millió gázainak, hogy húzódjanak a térség északi részéről délre egy közelgő katonai hadművelet miatt. Ennyi ember áttelepítése ilyen rövid idő alatt sokak szerint azonban megvalósíthatatlan, humanitárius katasztrófához vezet.

2023.10.15. 08:32

Még egy anyahajót küld az USA

Az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) bejelentette, hogy egy második repülőgép-anyahajót is vezényel a Földközi-tenger keleti térségébe. Lloyd Austin védelmi miniszter aláhúzta, hogy a döntés célja, hogy megakadályozzák az Izrael elleni műveleteket, illetve hogy elejét vegyék a harcok esetleges eszkalációjának. (MTI)

2023.10.15. 08121

Amerikai egyeztetések

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel és Mahmúd Abbász palesztin elnökkel is egyeztetett Joe Biden amerikai elnök szombaton, aki mindkét telefonbeszélgetésben hangsúlyozta a civilek védelmének fontosságát. A Fehér Ház közleménye szerint az izraeli kormányfővel folytatott beszélgetés során Biden biztosította Netanjahut, Washington mindenben támogatja Izrael civilek védelmében tett erőfeszítéseit.

Mint írták, az Egyesült Államok együttműködik az ENSZ-szel, Egyiptommal, Jordániával, Izraellel és a térség más országaival annak érdekében, hogy a civil lakosság élelmiszerhez, ivóvízhez és orvosi segítséghez jusson.

Biden külön egyeztetett a palesztin elnökkel, akivel először beszélt a Hamász iszlamista terrorszervezet múlt héten Izrael ellen indított támadása óta. A beszélgetés során bírálta a Hamászt, leszögezve, hogy

a Gázai övezetet irányító iszlamisták "nem segítik elő a palesztin nép méltósághoz és önrendelkezéshez való jogát".

Közölte továbbá, Washington segít a Palesztin Hatóságnak a palesztinoknak nyújtandó humanitárius segítségben, különösen ami a Gázai övezetet illeti. (MTI)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×