eur:
390.92
usd:
366.57
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Antony Blinken amerikai külügyminiszter nyilatkozik a kairói repülőtéren Jordániába indulása előtt, 2023. október 15-én.
Nyitókép: MTI/AP/Jacquelyn Martin

Egyesült Államok: ezt a lépést elrettentésnek szántuk

Szaúd-Arábia után Egyiptomban tárgyalt az izraeli-Hamász konfliktusról Antony Blinken, az USA külügyminisztere. A nemzetközi közösség egy regionális háború veszélyétől tart.

"Minden országban, ahová mentem, eltökéltek abban, hogy elejét vegyék a konfliktus terjedésének" - jelentette ki az amerikai diplomácia vezetője. Hangsúlyozta, hogy ezek az országok "saját befolyásukat és kapcsolataikat felhasználva próbálják elérni, hogy ez ne történhessen meg".

Blinken beszélt arról is, hogy Washington világossá tette az állami és a nem állami szereplőknek egyaránt, hogy ne éljenek vissza a kialakult helyzettel.

"Kézzel fogható cselekedetekkel támasztottuk alá ezeket a kijelentéseket, most már két legnagyobb repülőgép-hordozó hajórajunk térségbe küldésével. Ezt nem provokációnak szánjuk, hanem elrettentésnek" - hangsúlyozta az amerikai külügyminiszter.

"Senki se tegyen olyasmit, amivel olajat önt a tűzre máshol" - tette hozzá.

Blinken közölte azt is, hogy újranyitják majd a rafahi határátkelőt Egyiptom és a Gázai övezet között.

A nemzetközi közösség egy regionális háború veszélyétől tart, főleg miután Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter vasárnap figyelmeztetett, hogy "a térség szereplőinek keze a ravaszon van". Amirabdollahián továbbá beszélt arról, hogy az Egyesült Államok jelentős "károkat fog szenvedni", ha a helyzet eszkalálódik. Egyeztetést folytatott a libanoni Hezbollahhal is.

Blinken hétfőn Izraelbe indul vissza egyeztetni.

Az Európai Unió tagállamainak vezetői vasárnap nyilatkozatot adtak ki, benne közös állásfoglalást fogalmaztak meg, kedden pedig rendkívüli EU-csúcs lesz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×