eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida
A large number of displaced Palestinians wait in front of a water filling station as they face a water outage in most of Khan Yunis in the southern Gaza Strip, on October 14, 2023. (Photo by Loay Ayyoub/For The Washington Post via Getty Images)
Nyitókép: Loay Ayyoub/For The Washington Post via Getty Images

Izrael ismét ad vizet, de csak a Gázai övezet egy részének

A múlt szombati iszlamista terrortámadás után zárták el az ivóvíz-vezetékeket, amelyek egy részét most megnyitották, elősegítve a lakosság dél felé költözését.

Jeruzsálem újraindította a Gázai övezet déli részének vízellátását, azzal a céllal, hogy az északon fekvő palesztin lakosság dél felé költözését elősegítsék - jelentette a helyi média vasárnap. A víz- és áramszolgáltatást, valamint az üzemanyag szállítást az iszlamista Hamász terrorszervezet múlt szombati terrortámadása miatt állították le, amíg vissza nem engedik a Gázába elhurcolt izraeli túszokat.

"Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Joe Biden amerikai elnök állapodott meg arról, hogy egy bizonyos ponton a Gázai övezet déli részének lakói számára megnyitják a vizet" - közölte Jiszrael Kac izraeli energia- és infrastruktúraügyi miniszter.

"Ez megfelel politikánknak, és lehetővé teszi számunkra, hogy áram, víz és üzemanyag nélkül szigorítsuk Gáza példátlan általános ostromát - egészen amíg a Hamászt meg nem semmisítjük" - tette hozzá.

A döntést Jake Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója hozta nyilvánosságra, aki a CNN-nek elmondta, hogy izraeli kollégái az elmúlt órában értesítették őt a lépésről.

A lépést a Walla hírportál szerint amerikai javaslatra tették, annak érdekében, hogy elkerüljék a Gázai övezet déli részén a humanitárius válságot.

(A nyitóképen: otthonukból elmenekült palesztinok várnak egy nyilvános csapnál arra, hogy megtölthessék ivóvízzel ballonjaikat és flakonjaikat 2023. október 14-én, amikor vízhiány van a Gázai övezet déli részén lévő Khan Yunisban.)

Címlapról ajánljuk

A NATO-tagság ígérete helyett mást kínál Ukrajnának Csehország

„Csehország kétoldalú biztonsági megállapodást készít elő Ukrajnával, amelyet májusban vagy júniusban köthetnek meg” – jelentette be Petr Pavel cseh köztársasági elnök a Vilniusban tartott Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozón. A szlovák külügyminiszter megerősítette, hogy Robert Fico kormánya támogatja az Ukrajna által kezdeményezett júniusi békekonferenciát.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Az uniós foglalkoztatás és szociálpolitika elmúlt 20 éve

Az uniós foglalkoztatás és szociálpolitika elmúlt 20 éve

A Magyar Közgazdasági Társaság „20 éve az Európai Unióban és a jövő” címmel számos – szakmai partnerszervezettel együttműködve – szakterületenként tekinti át hazánk két évtizedes uniós tagságának tapasztalatait, eredményeit. A következő napokban-hetekben hat rövid elemzésben foglaljuk össze az egy éven át tartó konferenciasorozat eddigi tanulságait, eredményeit.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×