eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Izraeli katonák páncélozott járművekkel Dél-Izraelben, a Gázai övezet határának közelében egy gyülekezési ponton 2023. október 14-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, ahol 1300 ember életét vesztette, a Hamász elleni izraeli válaszcsapások 2215 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/EPA/Atef Szafadi

Biztonságpolitikai szakértő: látszanak a szárazföldi támadás előkészítő jelei

A Hamász "rakétázása" miatt hiány alakulhat ki az Ukrajna által is használt légvédelmi eszközökből Horváth József szerint.

A biztonságpolitikai szakértő a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában egyebek között arról beszélt, hogy látszanak a Gázai övezetben a szárazföldi támadás előkészítő jelei: a kommandós egységek már a terepen vannak, igyekeznek megtisztítani a feltételezett behatolási pontokat az aknáktól, robbanóeszközöktől, csapdáktól.

Horváth József szerint fennáll a konfliktus kiszélesedésének veszélye.

A kérdés, hogy az izraeli hadsereg milyen keményen lép föl,

és a kétségtelenül fennálló humanitárius veszélyt érzékelve sikerül-e a nőket, gyermekeket, időseket kimenekíteni Gáza városából és annak közvetlen környezetéből.

Izrael jelenleg nem áll harcban Iránnal. Ebből a szempontból a legfőbb fenyegetést azok, az Irán által támogatott, a libanoni határnál működő terrorcsoportok jelentik, melyek felszereltsége jobb a Hamászénál. Nem véletlen, hogy az izraeli hadsereg jelentős eszközöket csoportosított az ország északi részébe - jelezte. Hozzátette: az hogy az Egyesült Államok már a második repülőgép-hordozót irányítja a térségbe, ez üzenet Iránnak, hogy ne indítson el egy ilyen kalandor akciót.

A szakértő szerint az ukrajnai háború szempontjából a fő kérdést a fegyverutánpótlás jelenti: a Hamász által elindított több ezer rakéta miatt azokból a precíziós légvédelmi rakétákból alakulhat ki hiány, amelyet Ukrajna is használ.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×