eur:
391.07
usd:
366.41
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Az iráni külügyminisztérium által közreadott képen Hoszein Amir-Abdollahián iráni külügyminiszter (b) és Iszmáil Haníje, a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet vezetője a katari Dohában találkozik 2023. október 15-én.
Nyitókép: MTI/AP/Iráni külügyminisztérium

Irán: ha rosszul alakul a helyzet, nem maradhatunk tétlen szemlélők

Senki sem tudja garantálni a helyzet kontrollálását, ha Izrael bevonul a Gázai övezetbe - jelentette ki vasárnap Katarban Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter. A Hezbollah szerint "minden forgatókönyv az asztalon van".

Az iráni diplomácia vezetője Irakot, Libanont és Szíriát is felkereste. Dohában Iszmáil Hanijével, a Hamász vezetőjével is tárgyalt, akivel az együttműködés folytatásáról állapodtak meg. Irán hosszú ideje támogatja a Gázai övezetet uraló terrorszervezetet. A dohai találkozón a Hamász Izrael elleni támadását történelmi győzelemnek nevezte, amely jelentősen visszavetette a palesztin területek izraeli megszállását.

"Ha a cionista rezsim folytatja támadásait a védtelen gázai lakosság ellen, akkor senki nem képes garantálni a helyzet kontrollálhatóságát"

- közölte az iráni külügyminiszter a katari emírrel folytatott megbeszélésein a teheráni külügyi tárca tájékoztatása szerint. Teherán szerint azoknak, akik szeretnék megakadályozni a konfliktus kiszélesedését, meg kell akadályozniuk "a cionista rezsim barbár támadásait".

"Reméljük, hogy a diplomáciai erőfeszítésekkel sikerül elejét venni a háború kiszélesedésének; máskülönben ki tudja, mi történhet a következő órában. Irán nem maradhat tétlen szemlélő ebben a helyzetben" - tette hozzá.

Amirabdollahián beszélt arról is, hogy nemrég találkozott Haszan Naszrallahhal, a libanoni Hezbollah vezetőjével, akitől azt tudta meg, hogy

"minden forgatókönyv az asztalon van".

Irán a libanoni síita fegyveres szervezet legjelentősebb támogatója.

(A nyitóképen: Az iráni külügyminisztérium által közreadott képen Hoszein Amir-Abdollahián iráni külügyminiszter (b) és Iszmáil Haníje, a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet vezetője a katari Dohában találkozik 2023. október 15-én.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×