eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Izraeli légitámadásban megsebesült gyermek a gázai as-Sifa kórházban 2023. október 12-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, több mint 1200 izraeli életét vesztette, a Hamász elleni izraeli válaszcsapások közel 1200 ember halálát okozták a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/AP/Ali Mahmúd

Hajszálnyira van a teljes katasztrófa a Gázai övezetben - összefoglaló

Százezrek próbálnak menekülni, miközben sokan az egészségügyi intézményeket és a segélyhelyeket járják a rokonaik után kutatva. Kifogy a régióban az étel és a tiszta víz, már nem nagyon vannak egészségügyi eszközök, vasárnap estére a hírek szerint már lehet olyan kórház, ahol nem lesz üzemanyag a generátorba, és így oxigén és életben tartó eszköz se lesz az ellátottaknak. Sokan próbálják meg kórházaknál meghúzni magukat, de többet is találat ért. Először ülésezett az izraeli vészhelyzeti kormány, a katonaság egyelőre vár - kérdés, hogy meddig.

Juliette Touma, az ENSZ palesztinokat segélyező missziója (UNRWA) kommunikációs vezetője vasárnap közölte: múlt szombat óta mintegy egymillió ember kényszerült elhagyni otthonát az övezetben és ez a szám még emelkedni fog, mert az emberek jelenleg is menekülnek otthonaikból.

Az izraeli hadsereg szombaton közölte, hogy erői készen állnak a háború következő szakaszára, beleértve a "levegőből, tengerből és szárazföldről végrehajtott kombinált és összehangolt csapásokat", válaszul az enklávét irányító Hamász iszlamista militáns csoport október 7-i, példátlan terrortámadásaira. Legalább 1300 embert öltek meg a Hamász fegyveresei az izraeli támadás során, amit Joe Biden amerikai elnök"a holokauszt óta a legrosszabb zsidó mészárlásnak" nevezett.

A Gázai övezet északi részének kiürítésének elrendelését Izrael azzal indokolta, hogy

a Hamász alagútrendszert hozott létre az épületek alatt.

Izrael katonasága az övezettel közös határnál gyülekezik, még vasárnap is érkeztek fegyverek és csapatok. A környéket kiürítik, többek között a 30 ezres Szderót városát is evakuálják.

Az összességében kétmillió lakosú Gázai övezetben nagy a káosz. A lakosság körülbelül fele élt azon a részen, amelyet most evakuálni próbálnak, így a rengeteg belső menekült most a régió másik felén zsúfolódik össze. Miközben folyamatosak az izraeli tűzérségi csapások és állítólag a Hamász is akadályozza a civilek menekülését, még mindig rengetegen vannak úton, hogy biztonságba jussanak gyalogszerrel, kordékon vagy kocsikkal, teherautókkal.

Nagyon sok a sérült és a beteg, borzasztóak a körülmények

Richard Brennan, az Egészségügyi Világszervezet kairói tisztviselője a CNN-nek elmondta, hogy a múlt héten Gázában meghaltak 60 százaléka nő és gyermek volt.

Az övezet kórházaiba egy helyi orvos beszámolója szerint főként nők, gyerekek és idősek kerülnek be, ám nagy számban, és - különösen északon, illetve a légicsapások környékén - férfi sebesültek is.

A Sky News tudósítása szerint viszont a területen két napon belül elfogy a kórházak áramellátását biztosító generátorokban az üzemanyag.

  • Az északi részen található Shifa Kórházba olyan sok súlyos sérült érkezett és olyan sokan haltak meg, hogy megtelt nemcsak maga az intézmény, hanem a halottasház is, ezért ezreket tömegsírba temettek.
  • A szintén északi a Kamal Adwan Kórházba rengetegen kerülnek súlyos állapotban és nagyon sokan olyan kondíciók között vannak, hogy nem lehet őket evakuálni - az itt dolgozók is hangsúlyozzák, lehetetlen teljesíteni az IDF kitelepítési parancsát, mert ezek az emberek meghalnának.
  • Alig jobb a helyzet a déli terület legzsúfoltabb intézményében, Khan Younisban a Nasszer Kórházban, amely megtelt sérültekkel és ahol nagyon sok a három év alatti gyerek a tudósítások szerint. Sokan vannak lélegeztetőgépen és még többen várnak dialízisre.

A Shifa Kórház az övezet északi részén ráadásul egyfajta menekültellátó hely is lett, miután sokan abban bízva maradnak itt, hogy Izrael nem fog kórházakat bombázni. Ez azonban nincs egészen így. A világszerte jelen lévő anglikán közösség vezetője, Canterbury érseke arról számolt be, hogy - amellett, hogy a gázai kórházak és betegek "katasztrófa" előtt állnak -

kórházakat ért izraeli tűzérségi csapás.

Justin Welby az X-en (ex-Twitter) így írt: "Kérem az észak-gázai kórházak evakuálási parancsának visszavonását, és az egészségügyi intézmények, egészségügyi dolgozók, betegek és civilek védelmét." Hozzátette, hogy az Ahli Kórházat szombat este izraeli rakétatűz érte, a robbanásban négy dolgozó megsérült. Welby szerint más kórházakat is eltaláltak. Mint írta, a Hamász terrortámadása gonosz és barbár tett volt, de a gázai civilek nem felelősek ezért.

Az ENSZ közlése szerint az övezetben ötvenezer várandós nő van, a CNN azt írta, közülük ötezren egy hónapon belül szülnek, ám ellátásuk igencsak kérdéses az összeomlás határán lévő egészségügyi rendszerben.

Frissítés: Izrael közölte, hogy az USA kezdeményezésére - a saját céljaival összhangban - a Gázai övezet déli része számára ismét biztosít ivóvizet, azért, hogy elősegítse az északi régiók kiürítését.

Izrael még vár

"Csak akkor kezdünk jelentős katonai műveleteket, ha látjuk, hogy civilek elhagyták a területet" - mondta Jonathan Conricus, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője a CNN-nek vasárnap hajnalban. Délután ugyancsak az amerikai csatornának az IDF egy másik kommunikációs munkatársa azt mondta,

látják, hogy még sokan hagyják el Gázát, de a várost a Hamász lényegében egy erőddé változtatta, ezért nem is lenne jó, ha a civilek ott maradnának.

A BBC tudósítója vasárnap délelőtt arról számolt be, hogy az övezet izraeli oldalán egyelőre csak a gyülekező csapatok mozgása látszik, annak nincs jele, hogy bármilyen nagyobb támadás napközben megindulna.

Tárgyalások a humanitárius folyosóról

Izrael vasárnap reggel azt közölte, hogy néhány órán keresztül az egyik legfontosabb útvonalat nem támadja, arra biztonságban elmenekülhetnek a civilek. A határidő azonban dél környékén lejárt, hivatalos, mindenki által elfogadott humanitárius folyosó azonban nem nyílt.

Továbbra is kérdéses, hogy az Egyiptomban, a Sínai-félszigeten feltorlódott humanitárius segélykonvojok mikor juthatnak be az Gázai övezetbe, illetve hogy valóban megnyílik-e a külföldi állampolgárok előtt a rafahi átkelő Egyiptom felé, ahogy azt például a brit külügyminisztérium is ígérte, és ahogy arról állítólag szombaton megállapodás is született.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök hivatala vasárnap azt közölte, hogy tárgyalásokat folytat nemzetközi, illetve regionális partnereivel az övezet humanitárius segélyezéséről, valamint a harcok térségbéli lecsillapításáról.

Ugyanakkor továbbra is hangsúlyozták, hogy Szíszi

ellenez minden olyan tervet, amely a palesztinok áttelepítéséről szól "más országok terhére", valamint leszögezte, hogy Egyiptom saját biztonságát kardinális kérdésnek tartja.

Az egyiptomi elnök csúcstalálkozót javasolt a válság rendezésére.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a napokban körbelátogatja a térség országait. Vasárnap Szaúd-Arábiában folytatott elmondása szerint "nagyon gyümölcsöző" tárgyalásokat.

Az amerikai tárcavezető a nap folyamán Egyiptomban folytatta közel-keleti körútját. Hétfőn utazik vissza Izraelbe ismételt egyeztetésekre.

Az első kormányülés a múlt szombati támadás óta

Izraelben először ült össze a veszélyhelyzeti kormány, amely egyperces néma csenddel kezdte a terrortámadás utáni első kormányülést. Az értekezleten már részt vett a kormányhoz csatlakozott Beni Ganz, a centrista Nemzeti Tábor nevű párt elnöke is.

"Éjjel-nappal, csapatmunkában, egységesen dolgozunk" - ígérte Benjamin Netanjahu a megbeszélésen.

"Az egység köztünk világos üzenetet közvetít az emberek, az ellenség és a világ felé" - tette hozzá. "Láttam csodálatos, a fronton álló harcosainkat, akik tudják, hogy az egész nemzet mögöttük van. Megértik a feladat nagyságát. Bármely pillanatban készek cselekedni, kiirtani a véreskezű szörnyeket, akik ránk támadtak. A Hamász úgy gondolta, hogy összeomlunk - de mi leszünk azok, akik szétverjük a Hamászt" - jelentette ki az izraeli kormányfő.

A tel-avivi katonai főhadiszálláson ülésező minisztereket tájékoztatta a biztonsági helyzetről Oded Baszijuk, az izraeli hadsereg hadműveleti osztályának vezetője.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×