eur:
389.28
usd:
362.11
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella
Palesztinok menekülnek Gáza északi részéből 2023. október 13-án. Izrael felszólította az övezet északi részén élőket, köztük Gázaváros lakóit, mintegy 1,1 millió embert, hogy huszonnégy órán belül dél felé, Egyiptom irányába kell menekülniük, mert a terroristák a házak alatti alagutakban rejtőznek és emiatt az izraeli hadsereg jelentős hadműveleteket kíván végrehajtani a következő napokban.. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, ahol 1300 ember életét vesztette, a Hamász elleni izraeli válaszcsapások több mint 1500 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Szaber

Gyülekeznek az izraeli katonák, de még pár órára egy biztonságos folyosó nyílik a menekülőknek - térkép

Izrael bejelentette: három órára megnyílik egy biztonságos útvonal a menekülő gázaiak számára. Benjamin Netanjahu a Gázai övezet közelében lévő katonai gyülekezőhelyre látogatott.

Jóval az eredeti, 24 órás kiürítési határidő után továbbra is palesztonok ezrei menekülnek a Gázai övezet északi részéből Izrael várható szárazföldi offenzívája elől. Izrael korábban is tisztában volt azzal, hogy nem lehet ennyi idő alatt evakuálni több mint egymillió embert, valamint azt is közölte, hogy bizonyítékai vannak a Hamász menekülő konvojokat akadályozó tevékenységére.

Vasárnap reggel az Izraeli Védelmi Liga (IDF) szóvivője a kiürítésekről szóló legfrissebb közleményében bejelentette, hogy

a még Gáza északi részén tartózkodó civileknek helyi idő szerint 10.00 és 13.00 óra között (07.00 és 10.00 GMT, Budapesti idő szerint 09.00 és 12.00) dél felé kell indulniuk

Egyetlen útvonalat használhatnak: azt, amely Beit Hanountól Khan Yunis felé halad, ugyanis Izrael ezekben az órákban nem célozza meg az övezet legfontosabb autóútjának számító Szaláh ed-Dín úttól délre eső területeket - írta a BBC. (Ez az egyike annak a két útszakasznak, amelyet az eredeti, 24 órás határidő közlésével együtt Izrael "biztosított".)

Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője hangsúlyozta, hogy az izraeli hadsereg lépéseket tesz a palesztinok evakuálására.

Az Egészségügyi Világszervezet elítélte a kiürítést, és közölte, hogy sok kórházi beteg esetében a kényszerű áthelyezése "halálos ítéletet" jelentene.

"Nagylelkűek voltunk" az idővel

Jonatan Konrikosz, a hadsereg külföldi médiának nyilatkozó szóvivője a CNN amerikai hírtelevíziónak azt mondta, hogy az izraeli hadsereg "nagyon nagylelkű" volt azzal az idővel, amelyet az északi Gázai övezet lakóinak adott otthonuk evakuálására.

"Több mint 25 órán át, egyértelműen figyelmeztettük őket" - mondta Konrikosz, és ismét felszólította a civileket a távozásra. "Nem tudom jobban hangsúlyozni, itt az ideje a távozásnak. Vigyék magukkal értékeiket, menjenek le délre, mentsék meg az életüket, ne essenek a Hamász csapdájába!" - fogalmazott.

Jelentések szerint már mintegy négyszázezren elhagyták otthonukat a gázaiak közül.

Gyülekeznek a katonák, Netanjahu meglátogatta őket

Az IDF azt állítja, hogy szárazföldi, légi és tengeri támadást tervez, de nem ismert egyelőre, hogy mikor kerül sor a várható szárazföldi offenzívára.

Szombaton késő este Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök meglátogatta a támadásra készülő csapatokat. A videófelvételeken golyóálló mellényt viselve beszélget erősen felfegyverzett katonákkal olyan településeken, amelyeket a Hamász fegyveresei a múlt szombati támadás során támadtak, amikor bejutottak Izraelbe.

Címlapról ajánljuk
PSG–Borussia Dortmund 0-0

BL élőben
PSG–Borussia Dortmund 0-0

A Paris Saint-Germain egygólos hátrányból kezdve próbálja meg kiejteni a Borussia Dortmundot a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében. Pályaválasztóként 2015 októbere óta a PSG csak a Bayern München ellen maradt a BL-ben szerzett gól nélkül.

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×