eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A Palesztin Állam és a Hezbollah radikális libanoni síita szervezet zászlóit lengeti egy férfi libanoni katonák előtt az izraeli-libanoni határon fekvő Kfar Kilában 2023. október 9-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, több mint 800 izraeli életét vesztette, a Hamász elleni izraeli válaszcsapások halálos áldozatainak száma a Gázai övezetben 500, a sebesülteké meghaladja a háromezret. Az izraeli hadsereg ellencsapásokat hajtott végre a libanoni határnál is.
Nyitókép: MTI/AP/Mohammed Zaatari

A Hezbollah támadásai miatt Izrael ütközőzónát hoz létre a libanoni határnál

Izrael négy kilométer szélességben ütközőzónát hoz létre a libanoni határnál, miután egy libanoni lövedék megölt egy izraeli civilt a határ közelében fekvő egyik településen - jelentette a helyi média vasárnap.

A Hezbollah libanoni síita milícia Izrael elleni vasárnapi, páncéltörő rakétával végrehajtott támadásában az ENSZ által meghatározott, 1948-as izraeli határokon belül található, Stúla nevű izraeli faluban megsebesült négy építőmunkás.

Egyiküket a mentősök nem tudták megmenteni. Két, 40 év körüli férfit közepesen, egyet pedig könnyebb sebesüléssel szállítottak kórházba.

"Nem akarjuk a helyzet eszkalálódását. Van egy befejezendő küldetésünk, s ezért ha a Hezbollah háborúba kezd, akkor nagyon súlyos árat kell fizetnie érte" - üzente Galant izraeli védelmi miniszter a libanoni síita milíciának a Gázai övezet határa mellől vasárnap. "De ha visszafogja magát, akkor tiszteletben tartjuk és megőrizzük a jelenlegi helyzetet" - tette hozzá Galant.

A támadás hírét az Izraeli Védelmi Erő (IDF) az X-en megerősítette. Később Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője megerősítette azt is, hogy páncéltörő rakétákat lőtt át a Hezbollah, és hogy Izrael válaszcsapásokat indított. Az első jelentések alapján az IDF erői most azt a területet támadják, ahonnan a páncéltörő rakétákat elindították a libanoni határon lévő állásuk felé, de a Hezbollah terrorszervezet egy másik katonai célpontját is megtámadták vasárnap.

Mindezek után az izraeli hadsereg bejelentette az ország északi, libanoni határától számított négy kilométeres sávjának elszigetelését. Erre a területre tilos belépni civileknek, s az ott élők kötelesek óvóhelyeken, vagy védelmet nyújtó betonszobáikban, vagy annak közvetlen közelében tartózkodni, hogy oda tudjanak menekülni légvédelmi riadó esetén.

(A nyitóképen: A Palesztin Állam és a Hezbollah radikális libanoni síita szervezet zászlóit lengeti egy férfi libanoni katonák előtt az izraeli-libanoni határon fekvő Kfar Kilában 2023. október 9-én.)

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 17:33
×
×
×
×