eur:
389.8
usd:
362.81
bux:
68145
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Megrongált autókat néznek meg izraeli katonák a Gázai övezet közelében fekvő izraeli Reim kibuc környékén rendezett elektronikus zenei fesztivál helyszínén 2023. október 13-án. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet Izrael elleni október 7-i támadásakor legalább 260 fesztiválozót öltek meg itt.
Nyitókép: MTI/AP/Ariel Schalit

Percről percre a háborúról - megdöbbentő, testközeli videók a harcokról

Az izraeli védelmi minisztérium bemutatott egy videót, amelyen visszafoglalnak egy katonai állomást. 250 túszt szabadítottak ki. A felvétel egy katona szemszögéből mutatja az akciót.

2023.10.13. 21:46

Tüntető diákok és rendőrök tűztek össze Rómában egy palesztinpárti demonstráción.

A RadioGenoa az X közösségi oldalon videókat tett közzé a demonstrációról. Az egyik felvételen látható, hogy a rendőrök gumibottal ütlegelnek néhány tüntetőt.

A másikon a tömeg jelszavakat skandál, a RadioGenoa bejegyzése szerint többen azt kiabálták: "Gyűlöljük a rendőröket! Öljük meg őket!", illetve "Intifáda a győzelemig!".

A diákok letértek a rendőrséggel előzetesen egyeztetett vonulási útvonalról, a hatóságok emiatt közbeléptek. A tüntetők füstbombákat és tojásokat hajigáltak a rendőrségi kordonok mögé.

A demonstráción palesztin zászlókat lengettek, és az izraeli miniszterelnök elleni jelszavakat is kiabáltak.

2023.10.13. 21:17

Szakértő: ha Izrael bevonul Gázába, ömleni fog a vér

Izraelnek a túszok és a civil palesztin lakosság sorsa mellett azt is mérlegelnie kell a gázai bevonulás előtt, hogy a Hamász vajon hogyan készült fel a zsidó katonák fogadására - fogalmazott az InfoRádióban Kemény János, az NKE tudományos munkatársa.

2023.10.13. 21:15

Az angol futballt is megmérgezte a közel-keleti vita

Miközben heves vita bontakozott ki arról, a terrortámadások nyomán az izraeli zászló kék-fehér színeivel világítsák-e ki a londoni Wembley stadiont, a sportolókat is megosztja a közel-keleti kérdés – pontosabban az, hogy ki felé és hogyan fejezzék ki szolidaritásukat. Egy a palesztinok és egy az izraeliek pártján posztoló Arsenal-sztárt is heves bírálatok értek.

2023.10.13. 21:14

Norvégia segít

Elfogadhatatlannak nevezte Norvégia, hogy az izraeli hadsereg blokád alá vonja a Gázai övezetet a Hamász iszlamista szervezet támadása után, és bejelentette, hogy növelni fogja az övezetben élőknek szánt humanitárius segélyezés mértékét.

A skandináv ország hetvenmillió norvég koronával (2,7 milliárd forint) növeli a Gázai övezet civil lakosságának nyújtott humanitárius segély összegét.

AnnikenHuitfeldt az NRK rádióban úgy fogalmazott, hogy "Izraelnek joga van az önvédelemhez ... de nem élhet minden létező és elképzelhető eszközzel". (MTI)

2023.10.13. 19:25

Amerikai-palesztin megbeszélés

Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel Ammánban folytatott tárgyalásán Mahmúd Abbász palesztin elnök kijelentette: elutasítja "a gázai palesztinok erőszakos kitelepítését".

A humanitárius katasztrófa elkerülésére egyúttal humanitárius folyosók megnyitásának azonnali engedélyezését követelte a tengerparti övezetben.

Antony Blinken a találkozót követően hangot adott azon aggodalmának, hogy Izrael területük elhagyására kényszerítheti a palesztinokat. (MTI)

2023.10.13. 19:00

Munkában a magyar légierő, menekítették a magyarokat Izraelből

Újabb 105 embert, köztük 89 magyar és 16 külföldi állampolgárt menekített ki Izraelből a magyar légierő - jelentette be Szijjártó Péter pénteken Moszkvában.

2023.10.13. 18:59

Szakértő: visszatérhet Európába az öngyilkos merényletek világa

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy Izrael milyen választ ad a Hamász múlt szombati támadására, de Európa biztonsági helyzete biztosan romlani fog – ezt Gyarmati István mondta az InfoRádióban. A biztonságpolitikai szakértő szerint a konfliktus várható kiszélesedése a terrorveszélyt is növelheti világszerte.

2023.10.13. 17:44

Harcok és palesztin halottak Ciszjordániában is

Komoly összecsapások zajlanak az izraeli védelmi erők, a fegyveres izraeli polgárok és a palesztinok között Ciszjordániában. Eddig legkevesebb 7 palesztin meghalt. Állítólag a Hamász egyes elemei is csatlakoztak a harcokhoz az elmúlt néhány órában.

2023.10.13. 17:41

"Bármilyen támogatást megadunk" - megszólalt Amerika Izrael harcáról

Az Egyesült Államok bármilyen támogatást megad Izraelnek önmaga megvédéséhez - jelentette ki Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter pénteken Tel-Avivban újságírók előtt.

2023.10.13. 17:11

Irán: jönni fog a válasz a palesztinok elleni bűncselekményekre

Az "ellenállás tengelyének" többi tagja nem fogja szó nélkül hagyni a jövőben a palesztinok ellen elkövetett bűncselekményeket, és ennek következményeiért Izrael lesz a felelős - közölte Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter.

2023.10.13. 16:46

Izrael szerint nem használtak foszforbombákat

Az izraeli hadsereg visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint foszforbombákat vetettek volna be. Erről egyébként az Infostarton mi is mutattunk két napja videókat. Most azt mondják, hogy ezek a hírek "egyértelműen hamisak".

A cáfolat azután történt, hogy a Human Rights Watch szerint ilyen fegyvert használtak volna. Ők is a videók elemzése után jutottak erre. (al-Jazeera)

2023.10.13. 16:21

Izrael újabb ellenfelet kaphat

A libanoni Hezbollah "teljesen készen áll" arra, hogy a megfelelő időben beavatkozzon a zsidó állammal szemben az izraeli-palesztin konfliktusban - figyelmeztetett az Iránnal szövetséges síita szervezet helyettes vezetője, Naim Kasszem egy bejrúti palesztinpárti tüntetésen.

Hozzátette: "a Hezbollah figyelemmel kíséri az ellenség mozgását. Teljes mértékben készen állunk, és cselekedni fogunk a megfelelő pillanatban".

A síita milícia összegyűlt hívei palesztin zászlókat lengettek, és a Hezbollah vezetőjének, Haszan Naszrallahnak címezve azt skandálták: "Naszrallah, sújts le Tel-Avivra!" (MTI)

2023.10.13. 16:04

Borzalmas idők

A német kormány és az egész német lakosság legmélyebb szolidaritásáról biztosította Izraelt Annalena Baerbock német külügyminiszter, aki izraeli hivatali kollégájával, Eli Kohennel találkozott a dél-izraeli Netivot városban. "A mostani borzalmas időkben önök mellett állunk, és együttérzünk önökkel. Ezekben a napokban valamennyien izraeliek vagyunk" - fogalmazott a német külügyminiszter.

Baerbock közölte, hogy Németország Egyiptommal és az ENSZ képviselőivel egyeztet arról, hogyan lehetne biztonságos területeket kialakítani a civil lakosság számára a Gázai övezetben, ahol az izraeli hadsereg felszólította a terület északi részének lakosságát, hogy meneküljön délre a közelgő szárazföldi offenzíva elől.

Baerbock elítélte egyúttal a Hamász "álnok számítását", amelynek során az iszlamista szervezet "élő pajzsként" használja a Gázai övezet lakosságát. (MTI)

2023.10.13. 15:56

Így néz ki videón egy izraeli túszmentés

Az izraeli hadsereg tett közzé egy videót, amelyen aegy katonai állomás visszafoglalását mutatják a katonák szemszögéből. Azt írják, hogy 250 túszt sikerült kiszabadítani az akció során. Hatvan terroristát semlegesítettek, 26-ot elfogtak.

2023.10.13. 15:29

Egy izraeli F-16-osról készült videóval kampányolnak a palesztinok

Pár órája került fel az a videó az X-re, amelyen állítólag lelőnek egy izraeli F-16-ost. A mérsékeltebb posztokban azt írják, hogy a pilóta katapultált.

A háborús ügyekben jól értesült OSINTdefender szerint annyi látszik, hogy a Hamász légvédelme (feltehetően egy vállról indítható rakétával) megpróbál lelőni egy vadászrepülőt. A hírt hivatalosan nem erősítették meg.

2023.10.13. 15:21

Ursula von der Leyen Izraelbe utazott

Az Európai Bizottság elnöke Roberta Metsolával, az EP elnökével érkezett Izraelbe. Ahogy az X-en fogalmazott azért, hogy "kifejezze szolidaritásukat az izraeli néppel a Hamász szörnyű terrortámadása nyomán."

2023.10.13. 14:42

Izrael megkezdte a szórólapozást Gáza felett

Az izraeli légierő szórólapokat dobott le a Gázai övezetben, és felszólította aze mbereket, hogy vonuljanak az övezet déli részére. Azt is közölték, hogy a hadsereg megsemmisíti a Hamászt és minden katonainak minősített létesítényt támadni fog.

2023.10.13. 14:37

A WHO ismét tiltakozik

Az Egészségügyi Világszervezet élesen bírálta Izraelt pénteken, amiért kiürítteti a Gázai övezet északi részét, mert a szervezet szerint lehetetlen a súlyosan beteg és sérült emberek kimenekítése a területről.

"Sok súlyosan beteg ember tartózkodik ott, akiknek a sérülései miatt az egyetlen esélyük hogy létfenntartó eszközökkel tartják őket életben, mint például a gépi lélegeztetés" - mondta Tarik Jasarevic, a WHO szóvivője. "Ezeknek az embereknek a mozgatása maga a halálos ítélet."

2023.10.13. 14:07

Az Arab Liga főtitkára bírálta Izrael gázai evakuációs felszólítását

Felfoghatatlan bűncselekménynek nevezte pénteken az Arab Liga főtitkára Izrael nem sokkal korábban közzétett utasítását, melyben a zsidó állam a Gázai övezet északi részének 24 órán belüli evakuálására szólított fel.

"Az, amit Izrael most tesz, nem egy gondosan megtervezett, az ellene intézett támadás végrehajtói előkerítésére induló katonai művelet, hanem borzasztó bosszúállás a tehetetlen gázai civileken" - szögezte le Ahmed Abul Geit.

A térség északi részében mintegy 1,1 millióan élnek, ez nagyjából a fele a Gázai övezet teljes lakosságának. (MTI)

2023.10.13. 13:58

Fokozódnak a Hamászt támogató, antiszemita incidensek Németországban

A legkeményebb fellépést helyezte kilátásba az Izraelt megtámadó Hamász szélsőséges palesztin iszlamista szervezet németországi támogatóival szemben Olaf Scholz kancellár. Minderre annak nyomán került sor, hogy Berlinben és több más városban az elmúlt napokban számos, a Hamászt éltető és terrorakcióját támogató antiszemita megmozdulásra került sor.

2023.10.13. 13:53

Hosszú sorokban vonulnak Gáza fő közlekedési útvonalán a menekülők

A BBC helyszíni jelentése szerint autókkal, teherautókkal, kordékkal, lovakkal, tehenekkel és gyalog viszik, amit tudnak a Gázából a Wadi Gáza természetvédelmi területtől délre menekülő lakossok. A többség gyalogosan kelt útra a beszámolók szerint.

GAZA CITY, GAZA - OCTOBER 13: Citizens are seen on their way to leave the city to the southern safer parts by vehicles with their belongings after the United Nations (UN) reported that the Israeli army wanted 1.1 million civilians in Gaza to leave their homes and move to the south of the region in Gaza City, Gaza on October 13, 2023. (Photo by Doaa Albaz/Anadolu via Getty Images)
Doaa Albaz/Anadolu via Getty Images
GAZA CITY, GAZA - OCTOBER 13: Citizens are seen on their way to leave the city to the southern safer parts by vehicles and donkeys with their belongings after he United Nations (UN) reported that the Israeli army wanted 1.1 million civilians in Gaza to leave their homes and move to the south of the region in Gaza City, Gaza on October 13, 2023. (Photo by Belal Khaled/Anadolu via Getty Images)
Photo by Belal Khaled/Anadolu via Getty Images
GAZA CITY, GAZA - OCTOBER 13: International Committee of the Red Cross (ICRC) vehicles transport Palestinians whose homes were destroyed in the attacks to safe areas following the United Nations (UN) reported that the Israeli army wanted 1.1 million civilians in Gaza to leave their homes and move to the south of the region in Gaza City, Gaza on October 13, 2023. (Photo by Ashraf Amra/Anadolu via Getty Images)
Photo by Ashraf Amra/Anadolu via Getty Images
2023.10.13. 13:41

Félelem: megerősítették a zsidó intézmények védelmét Németországban

A muszlim lakosságot világszerte a zsidó élet elleni támadásokra szólította fel péntekre a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet. Az illetékes német hatóságok azonnal reagáltak, a szövetségi bűnügyi hivatal elrendelte a németországi zsidó intézmények fokozott védelmét.

2023.10.13. 13:34

A jordániai király óva intette Izraelt a palesztinok elüldözésétől

II. Abdalláh jordániai király pénteken óva intette Izraelt minden olyan törekvéstől, amely a palesztinok erőszakos, akár belső menekülésre kényszerítésére irányul, miután Izrael arra utasította a Gázai övezet lakóit, hogy költözzenek át a térség déli részére. A királyi udvar X-en közzétett közleménye szerint a jordániai király elmondta, hogy a jelenlegi krízisnek nem szabad begyűrűznie a környező országokba.

A jordániai király pénteken Ammánban Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel tárgyalt. Ezt követően adott ki tájékoztatást az udvar, melyben tudatták, hogy az uralkodó humanitárius folyosók megnyitását sürgette a humanitárius segítség célba juttatása érdekében, és a polgári lakosság védelmének fontosságát hangsúlyozta. Az Izrael és a Hamász közötti harcokat meg kell fékezni - nyomatékosította a jordániai király.

Jordánia Blinken útjának második állomása Izrael után, melynek során Egyiptomot, Szaúd-Arábiát, az Egyesült Arab Emírségeket és Katart is felkeresi. (MTI)

2023.10.13. 12:42

Éjszaka is zúgtak a rakéták

Az izraeli hadsereg azt közölte, az éjszaka folyamán 750 katonai célpontra mért csapás az övezetben.

2023.10.13. 12:32

Fokozott ellenőrzés Budapesten, napokig tart

Budapest rendőrfőkapitánya fokozott ellenőrzést rendelt el a főváros teljes területére.

2023.10.13. 12:08

Bagdadban és Teheránban ezrek vonultak utcára

Az Izrael és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet közötti háború hetedik napján az iraki Bagdad központjában, a Tahrír téren felvonulók azt skandálták, hogy "Nem a megszállásra! Nem Amerikára!". A Muktada az-Szadr síita vezető felhívására összegyűlt tömeg "a Gázai övezet támogatására" gyűlt össze, résztvevői palesztin és iraki zászlókat lengettek, valamint a földön elhelyeztek egy hatalmas izraeli zászlót, hogy a tüntetők megtaposhassák - számolt be az AFP francia hírügynökség fotósa.

"A tüntetés célja, hogy elítéljük a megszállt Palesztinában zajló eseményeket, a vérontást és a jogtiprást" - mondta Abu Kajan, a szadrista mozgalom egyik és tagja. Az iraki biztonsági erők nagy számban vonultak fel a tüntetés környékén.

13 October 2023, Iraq, Baghdad: Thousands of followers of influential Iraqi cleric Moqtada al-Sadr take part in a rally at Tahrir Square in a show of support for Palestinians against retaliatory Israeli airstrikes on the Gaza Strip. Photo: Ameer Al-Mohammedawi/dpa (Photo by Ameer Al-Mohammedawi/picture alliance via Getty Images)
A tüntetés Bagdadban (Ameer Al-Mohammedawi/picture alliance via Getty Images)

Az iráni fővárosban, Teheránban a tüntetők iráni, palesztin és Hezbollah-zászlókat lengettek. "Le Amerikával" és "Le Izraellel" feliratú transzparenseket tartottak a kezükben. Hasonló tüntetések zajlottak más iráni városokban is, ahol amerikai és izraeli zászlókat égettek. Irán – amelynek lakossága túlnyomórészt síita muszlim, de nem arab – pénzügyi és katonai támogatást nyújt a Hamásznak. (MTI)

2023.10.13. 12:01

Hova kellene menekülniük a palesztinoknak?

Amint arról beszámoltunk, a Gázai övezet északi részén élő embereket – körülbelül 1,1 millió embert – Izrael felszólított arra, hogy költözzön át az övezet déli részére, a Wadi Gáza természetvédelmi területtől délre eső részre. Alább a BBC térképe a régióról, középtájt a bordó vonal a Wadi Gáza, sárgával a lakott területek, szürkével a menekülttáborok láthatók. A kék háromszögek a határátkelők északon Izrael, délen Egyiptom felé.

A Gázai övezet részletes térképe (.pdf; nagy méret; szeptemberi helyzet) lakossági, áramellátási, határátlépési adatokkal a Wikipédián itt látható.

2023.10.13. 11:59

IDF: tudjuk, hogy a 24 óra nem elég a kiürítésre

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője, Danier Hagari közölte: tisztában vannak azzal, hogy 1,1 millió ember evakuálás a Gázai övezet északi részéről tovább tart, mint 24 óra (ezt a határidőt szabta az ország a kiürítésre).

A BBC kérdésére Hagari úgy fogalmazott, hogy “tudjuk, hogy ez időbe fog telni. Csak ennyit mondhatunk.”

Azzal kapcsolatban, hogy a Hamász álhírnek minősítette az izraeli figyelmeztetést és helyben maradásra biztatja a palesztinokat, közölte: “Megértjük a problémát. Szomorú valóság? Ez a Hamász felelőssége.”

2023.10.13. 11:54

Terrorszervezetté nyilvánítaná a Hamászt a DK

Határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlés elé a Demokratikus Koalíció parlamenti frakciója, amely elítéli a Hamász terrorszervezet 2023. október 7-én Izrael ellen indított támadását. "A Gázai övezetből behatoló iszlamista fegyveresek válogatás nélkül öltek meg teljes családokat, időseket, anyákat és csecsemőket" - közölték.

A Demokratikus Koalíció határozati javaslata felszólítja az Országgyűlést, hogy hivatalosan ítélje el a Hamászt az ártatlan civilek tömeges meggyilkolásáért, fejezze ki szolidaritását az izraeli néppel és együttérzését az áldozatok családtagjaival. A határozat arra is felszólítja az Országgyűlést, hogy az Európai Unió Tanácsának vonatkozó határozata értelmében nyilvánítsa terrorszervezetté a Hamászt.

A DK határozati javaslata továbbá követeli a Hamásztól az elhurcolt túszok azonnali szabadon bocsátását, valamint a foglyokkal való embertelen bánásmód és a kínzások azonnali leállítását.

2023.10.13. 10:49

A Hamász bejelentette a légicsapásokban csütörtökön elhunyt túszok számát

Legalább 13 izraeli és más külföldi túsz halt meg a Gázai övezetben az elmúlt 24 órában az izraeli légicsapások következtében.

2023.10.13. 10:25

Orbán Viktor után a rendőrség is megszólalt a betiltott tüntetésről

Nem lehet terrorszervezetet támogató megmozdulást szervezni.

2023.10.13. 09:53

Szakértő: a Hamász támadása figyelmeztetés az Arab Ligának is

A jordániai király szerint nem lesz béke a Közel-Keleten egy független palesztin állam megalakulásáig. Szaúd-Arábia ugyanilyen ügyben tárgyalt a Palesztin Hatósággal, illetve ennek létrejtöttét sürgette Oroszország. De milyen realitása van ennek?

2023.10.13. 09:34

Egyiptom újabb érvet mondott, miért nem akarja fogadni a Gázai övezetből menekülőket

Kitartásra szólította fel az egyiptomi elnök csütörtök este a Gázai övezetben élőket, és azt tanácsolta nekik, maradjanak a térségben, nyomós érvet emlegetve. Egyre nagyobb a nyomás, egyre kétségbeesettebbek az övezet lakói.

2023.10.13. 09:22

Párizsban megtartották a betiltott gyűlést

A francia rendőrség könnygázt és vízágyút vetett be Párizsban csütörtökön, hogy feloszlasson egy palesztinokat támogató, betiltott gyűlést.

Gérald Darmanin belügyminiszter csütörtökön beszámolt arról, hogy a Hamász szombati támadása és az izraeli válaszlépés óta Franciaországban "több mint száz antiszemita incidenst" észleltek, amelyek kapcsán 41 embert őrizetbe vettek. A mintegy ötszáz zsidó vallási helyet és oktatási intézményt jelenleg 10 ezer rendfenntartó védi.

Franciaországban él Európa legnagyobb muszlim és zsidó közössége is, Emmanuel Macron államfő arra szólította fel a franciákat, hogy maradjanak egységesek és tartózkodjanak attól hogy hazahozzák az Izrael és a Hamász közti konfliktust. (MTI)

2023.10.13. 08:43

Izrael bejelentette, miért ürítteti ki a Gázai övezet felét

Még mindig van áram, hogy ezek az üzenetek mindenkihez eljussanak - közölték izraeli részről.

2023.10.13. 07:39

Orbán Viktor: a terror elfogadhatatlan, Brüsszel pedig biztonsági kockázat Magyarországnak

A miniszterelnök interjút adott a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Ebben közölte, hogy a kormány nem fog engedélyezni egy "terror melletti tüntetést" Magyarországon, illetve hogy Brüsszel folyamatos biztonsági kockázatot jelent Magyarországnak a migrációs politikája miatt, ezért "el ki kell őket iktatni" a jövő évi EP-választásokon.

2023.10.13. 06:26

Izrael felszólított: 24 órán belül evakuáljanak a Gázai övezet északi részéből!

A Gázai övezet északi részének 24 órán belüli evakuálását rendelte el pénteken az izraeli hadsereg az ENSZ szerint.

2023.10.13. 06:00

"Kegyetlen vérfürdő lesz" – így készül Izrael a pusztító ellencsapásra

Berendezett gyakorlófalu, emeletes légi támogatás, speciális bulldózerek – Izrael jó ideje készül a Hamász ellen. Az offenzíva előtt azonban döntenie kell az izraeli vezetésnek: vagy házról házra mennek a katonák Gázában, és sok embert veszítenek, vagy légicsapásokkal rengeteg palesztin civilt is megölnek.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×