eur:
388.51
usd:
360.46
bux:
68565.18
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Izraeli katonák páncélozott csapatszállító járművükkel Dél-Izraelben, a Gázai övezet határának térségében 2023. október 13-án. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, ahol 1300 ember életét vesztette, a Hamász elleni izraeli válaszcsapások több mint 1500 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/AP/Ariel Schalit

"Bármilyen támogatást megadunk" - megszólalt Amerika Izrael harcáról

Az Egyesült Államok bármilyen támogatást megad Izraelnek önmaga megvédéséhez - jelentette ki Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter pénteken Tel-Avivban újságírók előtt.

"Most nem semlegesnek kell lenni, hamis összehasonlításokat tenni vagy felmenteni a megbocsáthatatlant" - tette hozzá nyilatkozatában, amelyet izraeli hivatali kollégájával, Joáv Galanttal közösen tartott a hadsereg tel-avivi főhadiszállásán. "Semmi sem igazolhatja a terrorizmust, és ez különösen igaz a Hamász vérengzésére" - tette hozzá Austin a Gázai övezetet uraló iszlamista szervezetre utalva, amely múlt szombaton kegyetlen támadást indított Izrael ellen.

"Ha bármely ország vagy szervezet, vagy bárki fel akarná használni saját hasznára ezt a konfliktust, annak csak annyit mondunk, hogy

ne tegye"

- jelentette ki Austin az Iránból irányított és pénzelt libanoni síita milíciára, a Hezbollahra utalva.

Galant köszönetet mondott az Egyesült Államoknak azért a második amerikai lőszerszállítmányért is, amely pénteken érkezik légiúton Izraelbe. "Az izraeli-amerikai együttműködés és az Egyesült Államok általi támogatás biztosítja számunkra a szabadságot, és erősíti képességeinket" - mondta Gallant.

"A Hamász a szabadságot és közös értékeinket támadta meg, de megnyerjük ezt a háborút" - fogadkozott az izraeli védelmi miniszter. Újságírói kérdésre válaszolva kijelentette: az izraeli hadsereg soha nem lő szándékosan civilekre, ezért kéri a Gázai övezet lakosaitól, hogy menjenek az övezet déli részébe.

Címlapról ajánljuk

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé a fő szerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 16:25
×
×
×
×