eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Az afgán biztonsági erők tagjai egy megsemmisült jármű mellett Kabulban 2019. november 13-án, miután egy öngyilkos merénylő robbanóanyaggal megrakott járművével nekihajtott egy páncélozott terepjárónak az út mentén a belügyminisztérium épületegyüttese közelében. A merényletben legkevesebb hét ember meghalt, hét másik megsebesült.
Nyitókép: MTI/EPA/Hedajatullah Amid

Szakértő: visszatérhet Európába az öngyilkos merényletek világa

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy Izrael milyen választ ad a Hamász múlt szombati támadására, de Európa biztonsági helyzete biztosan romlani fog – ezt Gyarmati István mondta az InfoRádióban. A biztonságpolitikai szakértő szerint a konfliktus várható kiszélesedése a terrorveszélyt is növelheti világszerte.

Európa számára is tragikus következményekkel járhat a Hamász múlt heti terrortámadása; Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő az InfoRádióban azt mondta: Izrael legyőzhetetlenségének mítosza megdőlt.

"Ezt nyilvánvalóan azok, akik Izrael államot el akarják törölni a Föld színéről, Irántól a palesztin terroristákig, a maguk hasznára akarják fordítani" – mondta, és hozzátette, Európa számára ez rendkívül kedvezőtlen körülmény.

"Izrael biztonságának, a háború megvívásának, az abban aratott győzelemnek a biztosítéka volt a fegyveres erő, amely nyilván most már meg fogja nyerni a háborút, de a kezdetek meglepően és megdöbbentően véresek voltak. Ez

Európára rendkívül rossz hatással van: ha kiterjed a konfliktus és megerősödik Irán, az az olajárakra lehet hatással"

– folytatta.

Gyarmati István szerint a terrorizmus is visszatérhet Európába.

"Ha a Hamász mint szervezett erő megsemmisül, nyilvánvalóan öngyilkos merényletek kerülnek előtérbe, másra nem lesznek képesek, megpróbálnak ilyeneket végrehajtani, vannak erre előkészített tervek. A készültségi szinten nyilván minden európai állam, rendőrség, katonaság is készül" – ecsetelte.

A rendőrség utcai jelenléte ugyanakkor a tüntetések ellen hatásos lehet, de az öngyilkos merénylőket biztosan nem fogja visszatartani – vélekedett a szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 17:33
×
×
×
×