eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
LONDON, ENGLAND - OCTOBER 08: Oleksandr Zinchenko of Arsenal celebrates after the Premier League match between Arsenal FC and Manchester City at Emirates Stadium on October 08, 2023 in London, England. (Photo by Ryan Pierse/Getty Images)
Nyitókép: Ryan Pierse/Getty Images

Az angol futballt is megmérgezte a közel-keleti vita

Miközben heves vita bontakozott ki arról, a terrortámadások nyomán az izraeli zászló kék-fehér színeivel világítsák-e ki a londoni Wembley stadiont, a sportolókat is megosztja a közel-keleti kérdés – pontosabban az, hogy ki felé és hogyan fejezzék ki szolidaritásukat. Egy a palesztinok és egy az izraeliek pártján posztoló Arsenal-sztárt is heves bírálatok értek.

Térdelni lehet, Ukrajna, Franciaország, Törökország színeit lehet kivetíteni, de az angol futballszövetség, az FA megtiltotta, hogy a múlt hét végi Hamász-terrorcsapások áldozatai iránti szolidaritásból az izraeli nemzeti színekkel világítsák ki a Wembley stadiont. Nem engedi be az izraeli, de a palesztin zászlókat sem.

Anglia pénteken fogadja a hazai pályán Ausztráliát, és mindkét csapat bejelentette, annyit tesznek, hogy fekete karszalagot húznak fel a játékosok.

Az FA annyit közölt, hogy „megemlékezünk az Izraelben és Palesztinában folyó megrendítő események ártatlan áldozatairól. Az emberiesség mellett, a halál, erőszak, félelem és szenvedés ellen állunk ki.”

Nem épp pártatlan FA-illetékes

A Telegraph nevű konzervatív lap előásta az FA „inkluzivitási főfelelőse” 2013-as tweetjét. Deji Davies azt írta: „bojkottálom az U21-es tornát. Egyáltalán nem lenne szabad Izraelben megrendezni. Biztos, hogy nem fogom nézni” – és hozzábiggyesztette a Szabadságot Palesztinának gyakran használt hashtaget. (Amikor a Telegraph kérdőre vonta emiatt, a tweetet törölték.)

Mindez megerősítette a törésvonalakat a brit bal- (általában Palesztina-barát) és jobboldali (inkább Izrael-párti) sajtó és szimpatizánsok között.

És nem tetszett a legnagyobb brit zsidó szervezetnek sem, amely megjegyezte: 2015-ben, a párizsi Bataclan-nightklub elleni merényletet követő hétvégén minden Premier Leage-meccs előtt felcsendült a francia himnusz.

Izraelből pedig az ottani futball-ligák főnöke bírálta az angol Premier League-t, mert nem ítélte el terrortámadásként a múlt hét végi vérengzéseket.

Tűz a Tottenhamre és az Arsenalra is

Kapott a fejére a „zsidó klubnak” tartott Tottenham Hotspur vezetése is, amelynek sok, de nem kizárólag zsidó származású drukkere van. A volt játékosok ügyeivel foglalkozó Tribute Trust vezetője lemondott, mert ez a klub sem tért ki konkrétan a Hamászra.

A néhány kilométerrel távolabb tanyázó ősi rivális, az Arsenal megosztott szurkolói táborában is forrongtak a kedélyek.

Miközben megindult Gáza bombázása (amely ugyanúgy több száz áldozatot követelt, mint a Hamász brutális gyilkosságai) Olekszandr Zincsenko, az ágyúsok ukrán válogatott sztárja is tűz alá került, mert kinyilvánította szolidaritását Izrael mellett. Később törölte a posztot és korlátozta a hozzáférését 2,5 milliós követőtáborral rendelkező Instagram-fiókjához.

Néhány drukker nekiment a klubnak és azt mondta: az ukrán játékossal kivételeznek, őt nem érte retorzió, szemben Mesüt Özillel, a csapat egykori török származású német csatárával, aki 2019-ben Kínát bírálta az ujgurok kezelése miatt.

Közben csapattársa, az egyiptomi Mohamed Elneny (akivel Zincsenkónak közös képei is vannak), 2021 után most ismét Palesztina oldalán állt ki – a palesztin zászlóra és az Al-Aksza mecset képére cserélte a profilképét a Hamász támadásai után. Két évvel ezelőtti posztjába azt írta, hogy „szívvel-lélekkel támogatja” Palesztínát. Az Arsenalnál – akkor – azonnal tiltakozott egyik szponzor, a kávéjáról ismert Lavazza csoport.

A klub azzal vette védelmébe Elnenyt, hogy „a játékosoknak joguk van elmondani a véleményüket a saját platformjaikon” és hogy a csapat „apolitikus” – bár egy évvel később kifejezte szolidaritását Ukrajna mellett.

Közben egy másik klubban a hírek szerint úgy kellett szétválasztani két játékost, akik a majdnem összeverekedtek – szintén az izraeli és gázai események miatt.

Muszlim játékosok találkozója: a palesztin áldozatokról is meg kell emlékezni

A Daily Mirror szerint a brit sportvilág muszlim és arab sztárjai „csúcstalálkozót” tartottak arról, hogyan reagáljanak Izrael és a Hamász háborújára (már ez a meghatározás is vitát válthat ki, mert van, aki úgy hiszi, hogy Izrael a palesztinok ellen harcol).

A bulvárlap úgy tudja, hogy 30, a Premier League-ben, a másodosztályban és a krikettligákban játszó játékos ült össze, majd figyelmeztette játékostársait, hogy tartsák távol magukat a közösségi médiától. A csoport szerint „méltó módon” kell megemlékezni az elmúlt hét halálos áldozatairól és ezekbe beleértik a palesztin áldozatokat is, akik a Gáza elleni bombázások során vesztették életüket.

Egyes muszlim és arab játékosok azt mondták: ha a szervezők nem mutatják ki tiszteletüket a meghalt palesztinok felé, tiltakozásból otthagyják a pályát.

A hétfői találkozón elhangzott: az FA, a Premier League, és az alacsonyabb osztályokat tömörítő Football League 2019-ben nem emlékezett meg arról az ötven emberről, akit egy szélsőséges ámokfutó agyonlőtt egy új-zélandi mecsetben, viszont megemlékeztek a párizsi Bataclan-mészárlás áldozatairól.

„Miért tartsunk egyperces néma megemlékezést az izraeliekről és nem a szintén szenvedő palesztinokról?”

– tette fel a Mirrornak a kérdést a sportolói csúcs egyik résztvevője. „Egyik játékos sem ellenzi az egyperces megemlékezést a háború áldozatairól. Miért tennénk. De van hangunk és nem maradunk csendben.”

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×