eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Német rendőr járműveket ellenőriz a cseh határon lévő Furth im Wald-i határátkelőhelyen 2023. október 10-én. Az illegális bevándorlás megakadályozásának érdekében Németország megerősítette az ellenőrzést elsősorban a cseh és a lengyel határon.
Nyitókép: MTI/AP/Matthias Schrader

Félelem: megerősítették a zsidó intézmények védelmét Németországban

A muszlim lakosságot világszerte a zsidó élet elleni támadásokra szólította fel péntekre a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet. Az illetékes német hatóságok azonnal reagáltak, a szövetségi bűnügyi hivatal elrendelte a németországi zsidó intézmények fokozott védelmét.

A Hamász fenyegetése nyomán a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) mind a tizenhat tartományt arra szólította fel, hogy fokozzák a zsidó intézmények védelmét.

A németországi török közösség elnöke arra szólította fel a Németországa élő törököket, hogy ne engedjenek a Hamász manipulációinak, amelyek – mint fogalmazott – az egész világ muszlim lakosságának ártanak.

Sajátos támogatást kapott a BKA az Utolsó Nemzedék (Letzte Generation) klímavédelmi szervezettől. A csoport bejelentette, hogy az elkövetkező időszakban lemond a tervezett klímavédelmi akcióiról. Mindezt azzal indokolta, hogy a rendőri erők teljes mértékben az antiszemita akciók elleni fellépésre összpontosíthassanak.

A bűnügyi hivatal vezetője hangsúlyozta, hogy állandó az egyeztetés a szövetségi és a tartományi hatóságok között. A tartományok megteszik a szükséges biztonsági intézkedéseket a zsidó intézmények megerősített védelmére – jelentette ki a RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND) hírszolgálatnak nyilatkozó Holger Münch.

A Hamász a felhívást az arab világ lakosságának címezte, Münch ugyanakkor azzal számol, hogy az az iszlamista szervezettet támogató muszlimok körében mindenütt, így Németországban is fokozódó visszhangra talál. Kijelentette, hogy természetesen engedélyezik az izraeliek és a palesztinok sorsa iránti együttérzés vagy a tiltakozás kifejezését.

Ha viszont azt terrorista propaganda terjesztésére használják, akkor fel kell oszlatni a tüntetést

– tette hozzá.

Aggodalmát fejezte ki a német iskolákban erősödő antiszemita akciók miatt a Németországi zsidók központi tanácsa. Nyilatkozatában utalt arra, hogy az iskolákban is erősödik a zsidókkal szembeni ellenségeskedés. A testület az antiszemita hangulatkeltés "új szintjéről" beszélt.

A nyílt antiszemitizmus a német iskolákban sajnos nem meglepő

– fogalmazott a szervezet szóvivője. "A Hamász Izrael elleni szörnyű terrorjának iskolai támogatása azonban a zsidógyűlölet új dimenzióját jelzi" – jelentette ki.

Értesülések szerint egyre nagyobb az aggodalom a németországi izraeli éttermek tulajdonosai körében is. Berlinben és több más városban egyre több tulajdonos tart antiszemita támadásoktól. Többen közülük úgy döntöttek, hogy egy időre inkább bezárnak.

Annalena Baerbock külügyminiszter a nap folyamán Tel-Avivba utazott. Elutazása előtt hangsúlyozta, hogy látogatásával az Izraellel való teljes szolidaritást kívánja kifejezni. Baerbocckal egy időben látogat Tel-Avivba Ursula von der Leyen és Roberta Metsola, az Európai Bizottság és az Európai Parlament elnöke.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×