eur:
394.93
usd:
365.24
bux:
70237.82
2024. június 13. csütörtök Anett, Antal
Német rendőr járműveket ellenőriz a cseh határon lévő Furth im Wald-i határátkelőhelyen 2023. október 10-én. Az illegális bevándorlás megakadályozásának érdekében Németország megerősítette az ellenőrzést elsősorban a cseh és a lengyel határon.
Nyitókép: MTI/AP/Matthias Schrader

Félelem: megerősítették a zsidó intézmények védelmét Németországban

A muszlim lakosságot világszerte a zsidó élet elleni támadásokra szólította fel péntekre a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet. Az illetékes német hatóságok azonnal reagáltak, a szövetségi bűnügyi hivatal elrendelte a németországi zsidó intézmények fokozott védelmét.

A Hamász fenyegetése nyomán a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) mind a tizenhat tartományt arra szólította fel, hogy fokozzák a zsidó intézmények védelmét.

A németországi török közösség elnöke arra szólította fel a Németországa élő törököket, hogy ne engedjenek a Hamász manipulációinak, amelyek – mint fogalmazott – az egész világ muszlim lakosságának ártanak.

Sajátos támogatást kapott a BKA az Utolsó Nemzedék (Letzte Generation) klímavédelmi szervezettől. A csoport bejelentette, hogy az elkövetkező időszakban lemond a tervezett klímavédelmi akcióiról. Mindezt azzal indokolta, hogy a rendőri erők teljes mértékben az antiszemita akciók elleni fellépésre összpontosíthassanak.

A bűnügyi hivatal vezetője hangsúlyozta, hogy állandó az egyeztetés a szövetségi és a tartományi hatóságok között. A tartományok megteszik a szükséges biztonsági intézkedéseket a zsidó intézmények megerősített védelmére – jelentette ki a RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND) hírszolgálatnak nyilatkozó Holger Münch.

A Hamász a felhívást az arab világ lakosságának címezte, Münch ugyanakkor azzal számol, hogy az az iszlamista szervezettet támogató muszlimok körében mindenütt, így Németországban is fokozódó visszhangra talál. Kijelentette, hogy természetesen engedélyezik az izraeliek és a palesztinok sorsa iránti együttérzés vagy a tiltakozás kifejezését.

Ha viszont azt terrorista propaganda terjesztésére használják, akkor fel kell oszlatni a tüntetést

– tette hozzá.

Aggodalmát fejezte ki a német iskolákban erősödő antiszemita akciók miatt a Németországi zsidók központi tanácsa. Nyilatkozatában utalt arra, hogy az iskolákban is erősödik a zsidókkal szembeni ellenségeskedés. A testület az antiszemita hangulatkeltés "új szintjéről" beszélt.

A nyílt antiszemitizmus a német iskolákban sajnos nem meglepő

– fogalmazott a szervezet szóvivője. "A Hamász Izrael elleni szörnyű terrorjának iskolai támogatása azonban a zsidógyűlölet új dimenzióját jelzi" – jelentette ki.

Értesülések szerint egyre nagyobb az aggodalom a németországi izraeli éttermek tulajdonosai körében is. Berlinben és több más városban egyre több tulajdonos tart antiszemita támadásoktól. Többen közülük úgy döntöttek, hogy egy időre inkább bezárnak.

Annalena Baerbock külügyminiszter a nap folyamán Tel-Avivba utazott. Elutazása előtt hangsúlyozta, hogy látogatásával az Izraellel való teljes szolidaritást kívánja kifejezni. Baerbocckal egy időben látogat Tel-Avivba Ursula von der Leyen és Roberta Metsola, az Európai Bizottság és az Európai Parlament elnöke.

Címlapról ajánljuk

A NATO nukleáris képességeiben is változás jön Jens Stoltenberg szerint

Magyarországi látogatása után szerda este már Brüsszelben tartott sajtótájékoztatót a NATO főtitkára, mielőtt a tagállamok védelmi miniszterei egyeztetésbe kezdenek a júliusi NATO-csúcsra. A jövőt vázolva kulcsfontosságú témákról ejtett szót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.13. csütörtök, 18:00
Szalai Ádám
a magyar labdarúgó-válogatott korábbi csapatkapitánya
Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés ma reggel Ázsiában, ezt követően azonban Európában emelkedtek a tőzsdék. A délutáni amerikai inflációs adatok pozitív meglepetést okoztak: havi és éves alapon is kisebb volt a fogyasztói árak növekedésének üteme az Egyesült Államokban. Az inflációval azonban még nem ért véget a mai nap, ugyanis este 8-kor jött a Fed kamatdöntése, ahol a várakozásoknak megfelelően az amerikai jegybank nem változtatott az irányadó kamaton. A piacok a jegybankelnök Jerome Powell szavaira figyelnek: a ma délutáni inflációs adatok közlését követően a kamatdöntés tekintetében valamivel egyértelműbbé vált a kép, a szeptemberi kamatcsökkentés esélye megnőtt, a jegybankelnök azonban jelezte, hogy idén már csak egy kamatvágásra lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×