eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Izraeli légitámadás Gázában 2023. október 9-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, több mint 800 izraeli életét vesztette, a Hamász elleni izraeli válaszcsapások halálos áldozatainak száma a Gázai övezetben 500, a sebesülteké meghaladja a háromezret.
Nyitókép: MTI/AP/Fatima Shbair

Szakértő: ha Izrael bevonul Gázába, ömleni fog a vér

Bár a Közel-Kelet története bővelkedik véres eseményekben, az elmúlt napokban történtek számos területen biztosan felülmúlják a korábbiakat - írta legújabb elemzésében a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos munkatársa. Kemény János szerint a Hamász által indított támadás mérete, módszere és brutalitása, illetve a tömeges túszejtés teljesen új fejezetet nyitott a konfliktusban. Izraelnek a túszok és a civil palesztin lakosság sorsa mellett azt is mérlegelnie kell a bevonulás előtt, hogy a Hamász vajon hogyan készült fel a zsidó katonák fogadására - tette hozzá a szakértő.

Az, hogy túszokat akart ejteni a Hamász, már "egy régebbi történet", korábban is látunk törekvéseket erre ugye nemcsak palesztin csoportoktól, hanem más, Közel-Keleten működő terroristacsoportoktól is - fogalmazott az InfoRádióban Kemény János, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos munkatársa.

"Az utóbbi években a túszejtés kevésbé volt látványos törekvés, viszont a Hamász oldaláról, ez valóban egy tárgyalási alap megteremtését célozza; korábban volt olyan eset, amikor egy izraeli katonáért több mint ezer palesztin foglyot kellett szabadon engedni. És még vasárnap környékén volt a Hamász oldaláról egy olyan bejelentés, hogy most már van elég túszuk, hogy az összes palesztin fogolynak a szabadon engedését el tudják intézni, de szerintem ez egy csúnya félreértése volt a palesztin oldalról a várható izraeli reakcióknak" - részletezte Kemény János.

Magyarán szólva

rosszul mérhette fel a Hamász azt, hogy túszejtéssel mindenkit visszakaphatnak, és azt is, hogy a benyomulással kompromisszumra kényszeríthetik Izraelt.

Hogy a gázai izraeli bevonulást tárgyalások előzik-e meg, arról azt mondta, "ez is része lehet a történetnek", de arra is rámutatott, hogy a túszok között nagyon sok a kettős állampolgár, így az ő életük több államnak is érték.

"Másfelől a túszok emberi pajzs jellege is ott van: az izraeliek nem tudhatják, hogy a palesztinok tanultak-e a korábbiakból, és nem egy helyen, hanem szétszórva tartják fogva a túszokat, hogy egy akcióban véletlenül se lehessen őket kiszabadítani. Másfelől pedig a légi, tüzérségi támadások megsebesíthetik, megölhetik a túszokat, emiatt is fokozott önmérsékletre van szükség. Harmadrészt pedig a Hamász bejelentette, hogy a nem várt támadásokért a jövőben bosszúból szándékukban áll túszokat kivégezni megtorlásként" - folytatta.

Ez utóbbi új elem volt, ami a szakértő szerint "nagy mértékben komplikálja a katonai opciókat", így a politikaiakat is.

Amennyiben Izrael bevonul Gázába, beláthatatlan, mit lép a Hamász válaszként.

"Eddig azzal sem voltunk tisztában, hogy mennyi fegyverük van, a rakétázás mindenképpen meglepetést okozott, nagyon sokat fejlődtek.

Egy izraeli benyomulás feltételezhetően egy bonyolultabb és véresebb történet lesz, mint a régebbi konfliktusok esetén volt.

Nagyon fontos lesz, hogy milyen célokat tűz ki Izrael" - mondta még Kemény János.

A túszkérdés pedig csak az egyik, még mindig adott a Hamász-vezetőség ártalmatlanításának ügye.

"Ez és a Hamász nehezebb fegyverzetének felkutatása, elpusztítása hosszabb távú katonai jelenlétet igényelne, ami szintén nagyon nehezen kiszámítható történet lesz" - figyelmeztetett.

A sűrűn lakott Gázában fogy az idő, de nem csak az:

  • az áramot napokkal ezelőtt kikapcsolták
  • nincs víz
  • nincs üzemanyag
  • nincs oxigén a kórházakban,

tehát a humanitárius vonatkozással is számolnia kell Izraelnek.

"A közösségi média lehetőséget ad arra, hogy az ostromlott oldal is be tudja mutatni a saját szemszögét. Ezt valószínűleg hamarosan a külvilág is látni fogja" Kemény János szerint.

Izrael Ariel Sharon időszakában úgy döntött, hogy kivonul Gázából, felszámolja az ottani településeit, Gázát elszigeteli biztonsági kerítéssel. Az utóbbi másfél évtizedben korlátozott katonai akciók végrehajtásával próbálta egyensúlyozni a jelen nem létet és a Hamász katonai kapacitásainak korlátozását. 2021-ben volt egy nagyobb összecsapás, rakétázás és izraeli ellencsapás, akkor sikerült a Hamásznak egy olyan apparátust kiépítenie, amire a korábbi megoldásrendszer már nem nyújt megfelelő megoldást a szakértő szerint, úgy látja, egy nagy arányú szárazföldi beavatkozás lehet kibontakozóban.

300 ezer tartalékost hívtak be, ami a korábbi konfliktuskezelési módokkal gyökeresen ellentétes tervekre utal Kemény János szerint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×