eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Hamasz fegyveresek Izraelben. Forrás: X / Elmo
Nyitókép: Forrás: X / Elmo

Fokozódnak a Hamászt támogató, antiszemita incidensek Németországban

A legkeményebb fellépést helyezte kilátásba az Izraelt megtámadó Hamász szélsőséges palesztin iszlamista szervezet németországi támogatóival szemben Olaf Scholz kancellár. Minderre annak nyomán került sor, hogy Berlinben és több más városban az elmúlt napokban számos, a Hamászt éltető és terrorakcióját támogató antiszemita megmozdulásra került sor.

A Die Welt című lap szerint miközben az Izraellel való szolidaritás Németországban egyre nagyobb méreteket ölt, napról napra növekszik a Hamászt támogató antiszemita akciók száma is. Több német város központi épületeire a szolidaritás jeléül kitűzték a fehér alapon kék csíkos izraeli zászlót, azokat azonban ellopják, letépik és elégetik az iszlamista szervezet hívei.

Rajna-Pfalz tartomány fővárosában, Mainzban a hatóságok csütörtökön eljárást indítottak ismeretlen tettesek ellen, akik letépték és elégették a szolidaritás jeleként kitűzött izraeli zászlót. Az alsó-szászországi Stade városában 16 és 20 év közötti fiatalok próbálkoztak ugyanezzel. Hasonló akcióra került sor az alsó-szászországi Braunschweig városában is, amit a hatóságok szintén meghiúsítottak.

Berlin "problémás" negyedeiben, Neuköllnben és Kreuzbergben a Hamász támogatói hasonló akciókat hirdettek. A két negyedben – ahol a lakosság jelentős része bevándorló – a központi épületeket, illetve az iskolákat rendőri egységek őrzik. A hatóságok közölték azt is, hogy

az egykori Kelet- és Nyugat-Berlint mesterségesen elválasztó híres-hírhedt berlini fal maradványait ismeretlen tettesek antiszemita jelszavakkal és horogkeresztekkel mázolták be.

A Der Spiegel szerint Németország katonai támogatást is kíván nyújtani a Hamász által ellenőrzött palesztin területek ellen tervezett izraeli szárazföldi offenzívához. A német légierő (Luftwaffe) két Heron TP típusú harci drónt bocsátana Izrael rendelkezésére. A Bundeswehr állítólag öt ilyen drónnal rendelkezik, kezelésükhöz német katonákra van szükség. Több forrás szerint Izrael lőszereket, továbbá védőmellényeket és vérkonzerveket is kért Németországtól. Hivatalosan mindezt még nem erősítették meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×