eur:
389.11
usd:
360.57
bux:
68019.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Izraeli légitámadások után a házuk előtt ülnek palesztinok a Gázai övezet déli részén fekvő rafahi menekülttáborban 2023. október 12-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, több mint 1200 izraeli életét vesztette, a Hamász elleni izraeli válaszcsapások közel 1200 ember halálát okozták a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/AP/Hatem Ali

Egyiptom újabb érvet mondott, miért nem akarja fogadni a Gázai övezetből menekülőket

Kitartásra szólította fel az egyiptomi elnök csütörtök este a Gázai övezetben élőket, és azt tanácsolta nekik, maradjanak a térségben. Mindeközben egyre nagyobb a nyomás Kairón, hogy engedélyezze a palesztin civilek távozását Egyiptom felé.

Az egyiptomi rafahi határátkelő övezeti oldalát korábban támadta Izrael, és emiatt időszakokra lezárták, egyébként pedig csak a segélyek bejutását próbálják biztosítani egyiptomi oldalról. Most azonban, hogy Izrael felszólította a Gázai övezet északi felében lakókat, hogy hagyják el a területet, mert nagyszabású katonai csapásokra készül, igencsak megnőtt a nyomás Egyiptomon, hogy fogadja be a menekülő palesztin civileket.

"Egyiptom továbbra is mindent megtesz, hogy biztosítsa a rafahi átkelőn keresztül a segélyek Gázai övezetbe juttatását a nehéz időkben; Kairó kiáll a palesztinok törvényes jogai mellett" - mondta Abdel-Fattáh esz-Szíszi egy katonai ünnepségen.

Szíszi emellett leszögezte: elsősorban Egyiptom biztonságáért felel.

Kiemelte, hogy bár hazája már így is kilencmillió, a világ számos országából érkező "vendéget" fogadott be,

a gázaiak helyzete különleges, mert ha elhagynák otthonukat, "az a palesztin ügy végét jelentené".

Egyiptom korábban már közölte, hogy meg akarja könnyíteni a segélyek eljuttatását az országot az övezettel összekötő rafahi átkelőn keresztül, ugyanakkor jelezte: elutasítja, hogy a Gázában élőket délre kényszerítsék a határon át.

Kairó emellett felszólította a többi országot és nemzetközi szervezeteket, hogy amennyiben segélyszállítmányokat küldenének a mintegy 2,3 millió lakosú övezetbe, azokat az egyiptomi Észak-Sínai tartományban lévő, a rafahi átkelőtől 50 kilométerre található el-Arís repülőterére küldjék.

Az utóbbi napokban az egyiptomi sajtó magas rangú egyiptomi biztonsági tisztségviselőkre hivatkozva

óva intett a palesztinok tömeges Egyiptomba menekülésétől.

Kairó - mely évtizedek óta igyekszik közvetíteni a palesztin-izraeli kérdésben - a konfliktus kezdete óta a diplomáciai megoldást szorgalmazza és a feleket a feszültség csökkentésére szólította fel. Egyiptom 1979-ben, az arab országok közül elsőként rendezte kapcsolatait Izraellel.

(A nyitóképen: Izraeli légitámadások után a házuk előtt ülnek palesztinok a Gázai övezet déli részén, Egyiptomhoz közel fekvő rafahi menekülttáborban 2023. október 12-én.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×