eur:
389.64
usd:
363.13
bux:
68089.87
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Izraeli rakéta csapódik be Gázába 2023. október 12-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, több mint 1200 izraeli életét vesztette, a Hamász elleni izraeli válaszcsapások közel 1200 ember halálát okozták a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Szaber

Izrael bejelentette, miért ürítteti ki a Gázai övezet felét

Még mindig van áram, hogy ezek az üzenetek mindenkihez eljussanak - közölték izraeli részről.

Izrael kiürítteti a Hamász alagútrendszere fölött a Gázai övezet északi részét - közölte hivatalosan Daniel Hagari katonai szóvivő péntek reggel, azt, amit ENSZ-illetékesek részben már hírül adtak. Az övezet északi részén élőknek, köztük Gázaváros lakóinak, mintegy 1,1 millió embernek huszonnégy órán belül dél felé, Egyiptom irányába kell menekülnie, mert a terroristák a házak alatti alagutakban rejtőznek.

A rendkívül sűrűn lakott Gázaváros evakuálására a lakosság biztonságára hivatkozva szólítottak fel, mert

a Hamász terroristái a civilek otthonai és polgári területek alatti alagutakban bujkálnak, ahol az izraeli hadsereg jelentős hadműveleteket kíván végrehajtani a következő napokban.

A Hamász propagandának nevezte a felhívást, és utasította a lakosokat, hogy ne hallgassanak a kiürítési felszólításra.

"Minden csatornán keresztül küldjük a hadsereg üzeneteit, és tudjuk, hogyan érhetjük el őket. Még mindig van áram, hogy ezek az üzenetek mindenkihez eljussanak" - mondta Daniel Hagari a gázai lakosok értesítéséről. A gázaiakat arra szólították fel, hogy költözzenek át az övezetben található Vádi Gáza folyó déli oldalára. Hagari szerint az evakuálás több napig is eltarthat (ami váratlan megjegyzés ahhoz képest, hogy 24 órás határidőt szabtak).

A háborúban eddig 258 izraeli katona esett el, akiknek családját már értesítették.

Az elmúlt napon hatezer bombát lőttek ki az övezet felett az iszlamista terrorista vezetők likvidálására és létesítményeik lerombolására, mintegy hétszázötven katonai célpontot támadott az izraeli légierő.

Az ENSZ tiltakozott az evakuálási felszólítás ellen, majd Palesztinai Menekültügyi Ügynöksége (UNRWA) bejelentette, hogy műveleti központját és a nemzetközi személyzetet áthelyezte az övezet déli részére a közepéről.

A Gázai övezetben kifogy az áram és a víz, segélyszervezetek humanitárius katasztrófára figyelmeztetnek.

(A nyitóképen: Izraeli rakéta csapódik be Gázába 2023. október 12-én.)

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×