eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Több magyar gyereket szeretne Szlovákiában a Szövetség

A családpolitika kiemelt helyet kap a Szövetség programjában, mivel nagyon rosszak Szlovákia és benne a Felvidék demográfiai mutatói, a bevándorlók befogadása pedig nem oldaná meg a helyzetet, inkább problémát okozna - erről Mózes Szabolcs, a felvidéki magyar párt, a Szövetség alelnöke beszélt az M1 aktuális csatornán.

Az alelnök elmondta, a családpolitika az első helyen áll választási programjukban az egyes szakterületek között, mert Szlovákiának katasztrofális demográfiai mutatói vannak, és nagyon rossz a mutató a felvidéki magyarság körében is.

Kevés, ha az asszimilációt megállítjuk, szükség van arra is, hogy több gyermek szülessen

- tette hozzá.

A közvetlen támogatások, mint az otthonteremtés, a gyermekgondozási segély növelése mellett a közvetett támogatások növelését is kiemelte az alelnök, így a bölcsőde- és óvodaépítéseket.

A Pozsonyból nyilatkozó Mózes Szabolcs kérdésre kifejtette: családpolitikai programjuk összeállításánál a magyarországi mintákra is építettek. "Már csak azért is, mert az elmúlt 10-13 évben egy robusztus családpolitikát láthattunk Magyarország részéről" - fogalmazott.

Mind a gyermekgondozási támogatások növelésénél, mind az otthonteremtés segítésénél inspirációs pontok voltak számukra a magyarországi intézkedések - tette hozzá.

Szlovákiában szeptember 30-án tartják az előrehozott választást, amelyen 25 párt, illetve szövetség indul. Mózes Szabolcs szerint a kampányok üzeneteiből azt lehet leszűrni, hogy más pártok számára nem fontos kérdés a családpolitika.

A Szövetség véleménye szerint ugyanakkor azért is kell azt prioritásként kezelni, mert a kedvezőtlen népesedési folyamatokra Szlovákiában nem válasz a migráció - hangsúlyozta.

"Az, hogy bevándorlókat fogadunk be, nem tudja megoldani sem közép-, sem hosszabb távon, sőt még esetleg problémát okozna" - fogalmazott.

A Szövetség alelnöke beszélt arról is, hogy saját választóik fontosnak tartják a családpolitikát, szó esik erről lakossági fórumokon, találkozókon.

A magyar kormány, illetve Magyarország nagyon komoly segítséget nyújtott az elmúlt években az óvodafejlesztésekhez - közölte Mózes Szabolcs, aki a beszélgetést úgy zárta: itt az idő arra, hogy ott legyünk a parlamentben, a szlovák kormányban és kormányzati szintről tudjuk bővíteni ezeket a támogatási formákat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×