eur:
391.09
usd:
367.01
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Aerial view of combine harvester. Harvest of wheat field. Industrial footage on agricultural theme. Biofuel production from above. Agriculture and environment in European Union.
Nyitókép: abadonian/Getty Images

Ezt lépte Ukrajna hétfőn a gabonakorlátozások miatt

Ukrajna hétfőn panasszal fordult a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO), amiért három uniós ország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia fenntartotta az ukrán gabonaexport blokádját - közölte a gazdasági minisztérium Kijevben. Ennek nyomán eljárások indultak.

Mint ismert, az Európai Unió májusban ideiglenesen engedélyezte öt tagországnak, hogy megtiltsa az Ukrajnából származó búza, kukorica, repce és napraforgó importját, hogy ezzel védje a helyi gazdákat. Az Európai Bizottság azonban nem hosszabbította meg az ukrán gabona szeptember 15-én lejáró behozatali tilalmát, mert úgy ítélte meg, hogy a május óta hozott intézkedések hatására megszűntek a piaci torzulások az öt tagállamban. Erre válaszul Bulgária és Románia (egyelőre) nem, de Magyarország, Lengyelország és Szlovákia nemzeti hatáskörben meghosszabbította az intézkedés hatályát (Budapest kiterjesztette további árucsoportokra is). Ezért Kijev már hétfőn bejelentette, hogy jogi lépéseket fog tenni a 3 országgal szemben.

Az ukrán tárca friss állásfoglalása szerint Kijev az ilyen jellegű korlátozásokat az érintett uniós országok nemzetközi kötelezettségei megsértésének tekinti.

"Számunkra alapvető fontossággal bír, hogy bizonyítsuk, az egyes tagországok nem tilthatják be az ukrán termékek behozatalát. Ezért indítottunk eljárásokat a WTO-n keresztül"

- idézték Julija Szviridenko ukrán miniszterelnök-helyettest az egyik kormányzati honlapon.

"Ugyanakkor reméljük, hogy ezek az államok visszavonják korlátozásaikat, s így nem lesz szükség arra, hogy bíróságokon hosszas eljárásokban rendezzük kapcsolatainkat" - mondta. "Szolidaritásra van szükségünk velük és a gazdák érdekeinek védelmére" - tette hozzá Szviridenko.

Varsó, Budapest és Pozsony erre válaszul jelentett be saját korlátozásokat az ukrán gabonaimportra vonatkozóan.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×