eur:
388.92
usd:
363.44
bux:
68130.83
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Viharfelhők és eső egy napraforgótáblától fényképezve Debrecen közelében 2018. július 9-én.
Nyitókép: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Ukrán termények: újabb uniós terv jelenthet itthon csapást az érdekképviselet szerint

50 százalékos betakarításnál jár a napraforgó, a termésátlagok, úgy tűnik, megfelelnek majd a várakozásoknak, az árak azonban a napraforgó és a kukorica esetében is nagyon alacsonyak – mondta az InfoRádióban a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke. Petőházi Tamás szerint az európai felvásárlók az olcsó ukrán terményekre várnak, amelyek árát tovább mérsékelheti, ha a tranzitköltségekhez is támogatást nyújt az unió. Csak a kukorica esetében két és fél millió tonna termény exportpiaca vált most bizonytalanná.

Most kezdődtek el az őszi betakarítási, illetve a vetési munkák. A napraforgó betakarítása 50 százalékos szinten áll és 2,9-3 tonna körüli átlagot mutat eddig a hozammérés, ami megfelel a várakozásoknak. Nem így az ár, amely folyamatosan csökken a napraforgónál és a kukoricánál is. A Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke elmondta, egyelőre várják, hogy jobbra forduljon a helyzetük, de Petőházi Tamás úgy fogalmazott, hogy

akár minden növény termesztése veszteséges lehet az idén Magyarországon.

"Itthon a problémát az jelenti, hogy rettentően alacsonyak a felvásárlási árak, és sok termelő abban a dilemmában van, hogy betárolja-e ezeket az árukat, vagy most nyomottabb áron adja el, úgyhogy elég mozgalmas napokat élünk mostanában" – illusztrálta szorult helyzetüket a szakember.

Több kedvezőtlen hatás felerősödése miatt alakult ki ez a helyet. Ezek között az egyik legfontosabbként említette az orosz–ukrán háborút és annak a következményeit.

"Az Európai Unió szeretné az Ukrajnából származó árukat az Európai Unióban teríteni, erre minden uniós felvásárló számít, és emiatt kivár a még olcsóbb árak reményében. Sajnos az Európai Unió beengedte a tranzittámogatás intézményét,

Brüsszel beszállna az ukrajnai áruk fuvarköltségébe, ez pedig még további kivárást és alacsonyabb árakat vetít előre. Ennek következtében az exportpiacaink nem működnek"

– mondta Petőházi Tamás.

A Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke szerint bár Ukrajnában jelentősen csökkent a háború miatt a terméshozam, de mivel a Fekete-tengeri útvonal nem vagy nehézkesen üzemel, illetve főleg gabonát szállítanak rajta, így megpróbálják a napraforgótételeket Európában elhelyezni, ami leviszi az árakat.

Magyarországon szeptember 16-án nemzeti hatáskörben 24-féle Ukrajnából érkező termék – ebben a körben már benne vannak nemcsak a gabonák és a napraforgó, de húskészítmények és a méz is – magyarországi értékesítését tiltotta meg a kormány, így ez most a védi a hazai vállalkozókat.

"Nekünk gabonatermesztőknek elsődleges piacunk a magyar felvásárló, a malomipar, illetve az állattenyésztés. Az efölötti exportárualapokat lehet értékesíteni. Ez, leegyszerűsítve, évi 2,5 millió tonna búza és ugyanennyi kukorica kivitelét jelenti. Minden évben kicsit változnak a mennyiségek, de átlagosan ötmillió tonna áruról van szó. Ennek eddig megvolt a piaca, de most az orosz–ukrán háború miatt, főleg az európai térségben, piaci zavar van, nagyon drágák a szállítási költségek és így nem a mi áruinknak van kereslet, hanem megpróbálják majd az ukrán árukat megvásárolni, amire még szállítási támogatás is jár majd" – összegzett Petőházi Tamás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×