eur:
389.14
usd:
363.17
bux:
68045.46
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

Bulgária nem lépett gabonaügyben, blokádot vontak a gazdák

Bulgáriában gazdák blokádokkal tiltakoztak hétfőn az ellen, hogy a szófiai kormány feloldotta az ukrán gabona behozatalának tilalmát.

Bulgária az ötödik olyan ország, amely részesült az EU korábbi, az ukrán gabonára vonatkozó, öt hónapos, behozatali korlátozás jelentette védelemből. Ennek határidejét múlt pénteken nem tolta ki Brüsszel. Azóta a magyar, a lengyel és a szlovák kormány nemzeti hatáskörben hosszabbított, Bukarest pedig bejelentette, hogy megvárja Ukrajnának a helyzet megoldására vonatkozó terveit, amelyeket hétfőig kellett benyújtania Brüsszelnek a pénteken bejelentett megállapodás szerint.

Ukrajna három országgal - Magyarország, Lengyelország, Szlovákia - szemben már per indítását jelentette be.

Bulgária nem hosszabbított, feloldották az ukrán gabona behozatalának tilalmát, ezért a gazdák tiltakoznak. Nikolaj Denkov miniszterelnök még vasárnap a gazdák tüntetése kapcsán úgy nyilatkozott: "terroristákkal nem hajlandó tárgyalni".

A demonstrálók hétfőn aztán országszerte ideiglenesen lezártak számos, a romániai és a görög határátkelőkhöz vezető főutat és bekötő utat. A gazdák tartanak az olcsó importtól, és azzal fenyegetőznek, hogy kedden munkagépekkel Szófiába vonulnak, hogy ott folytassák a demonstrációt. Azt követelik, hogy Bulgária - Lengyelországhoz, Magyarországhoz és Szlovákiához hasonlóan - vezessen be ismét tilalmat az ukrajnai gabonafélék, valamint az onnan származó étolaj, gyümölcsök, zöldségek, tej- és tejtermékek, hústermékek, élő állatok és méz behozatalára.

A szombat óta érvényes magyar tilalom a korábbinál szélesebb körű, már 25 termékcsoportra terjed ki.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×