eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
Nyitókép: Pixabay

Bulgária nem lépett gabonaügyben, blokádot vontak a gazdák

Bulgáriában gazdák blokádokkal tiltakoztak hétfőn az ellen, hogy a szófiai kormány feloldotta az ukrán gabona behozatalának tilalmát.

Bulgária az ötödik olyan ország, amely részesült az EU korábbi, az ukrán gabonára vonatkozó, öt hónapos, behozatali korlátozás jelentette védelemből. Ennek határidejét múlt pénteken nem tolta ki Brüsszel. Azóta a magyar, a lengyel és a szlovák kormány nemzeti hatáskörben hosszabbított, Bukarest pedig bejelentette, hogy megvárja Ukrajnának a helyzet megoldására vonatkozó terveit, amelyeket hétfőig kellett benyújtania Brüsszelnek a pénteken bejelentett megállapodás szerint.

Ukrajna három országgal - Magyarország, Lengyelország, Szlovákia - szemben már per indítását jelentette be.

Bulgária nem hosszabbított, feloldották az ukrán gabona behozatalának tilalmát, ezért a gazdák tiltakoznak. Nikolaj Denkov miniszterelnök még vasárnap a gazdák tüntetése kapcsán úgy nyilatkozott: "terroristákkal nem hajlandó tárgyalni".

A demonstrálók hétfőn aztán országszerte ideiglenesen lezártak számos, a romániai és a görög határátkelőkhöz vezető főutat és bekötő utat. A gazdák tartanak az olcsó importtól, és azzal fenyegetőznek, hogy kedden munkagépekkel Szófiába vonulnak, hogy ott folytassák a demonstrációt. Azt követelik, hogy Bulgária - Lengyelországhoz, Magyarországhoz és Szlovákiához hasonlóan - vezessen be ismét tilalmat az ukrajnai gabonafélék, valamint az onnan származó étolaj, gyümölcsök, zöldségek, tej- és tejtermékek, hústermékek, élő állatok és méz behozatalára.

A szombat óta érvényes magyar tilalom a korábbinál szélesebb körű, már 25 termékcsoportra terjed ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Brutális béremelkedés Magyarországon, de így katasztrofális a helyzet

Brutális béremelkedés Magyarországon, de így katasztrofális a helyzet

Az EU-n belül Magyarországon nőttek a legnagyobb mértékben a munkaerőköltségek 2023 második negyedében az előző év azonos időszakához képest. A mutató egyik összetevőjénél, a béreknél is Magyarországon volt kimutatható a legnagyobb mértékű emelkedés, ami nem is csoda, hiszen az infláció mértéke is nálunk volt a legmagasabb az EU tagországai között a vizsgált időszakban. Ennek hatására pedig nem meglepő, hogy a reálkeresetek nagymértékben csökkennek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×