eur:
390.63
usd:
366.28
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Gabona. Forrás: Getty Images/Steve Satushek
Nyitókép: Forrás: Getty Images/Steve Satushek

Románia nem ijedt meg Ukrajna pereitől, de...

Átmeneti jelleggel Bukarest is meghosszabbította az ukrán gabonaimport tilalmát. A bejelentés azután érkezett, hogy Kijev közölte, pert indít Magyarország, Lengyelország és Szlovákia ellen hasonló intézkedés miatt.

Ukrajna azért pereli be a három fent említett országot a Kereskedelmi Világszervezetnél, mert szerinte jogellenes az ukrajnai eredetű mezőgazdasági termékekre kivetett nemzeti szintű behozatali tilalmaik meghosszabbítása. Brüsszel ugyanis nem tolta ki az általa korábban öt országnak engedélyezett hasonló intézkedés hatályát, vagyis az uniós szabályok szerint már nem csak tranzitszállítás engedélyezett.

Hétfőn a román miniszterelnök, Marcel Ciolacu jelentette be a Magyar Nemzet tudósítása szerint, hogy Románia is meglépi a nemzeti hatáskörű hosszabbítást, így a korábbi öt országból így már négy így döntött. Később az MTI híréből kiderült: a román kormány egyelőre várja a gabonapiac torzulásának megakadályozását célzó hatékony exportellenőrzési intézkedésekről szóló kijevi cselekvési terv bemutatását (erről az EU egyezett meg Ukrajnával, a határidő hétfő volt), és ennek függvényében dönt a korlátozásról.

A román kormányfő a Szociáldemokrata Párt (PSD) hétfői ülése után arról tájékoztatta az újságírókat, hogy péntek óta - amikor az Európai Bizottság úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat - egyetlen szállítmány gabona sem érkezett a román vámhatósághoz behozatali igényléssel Ukrajnából. Mint mondta: nem azért, mert ő megtiltotta volna, hanem azért, mert erről előzetesen nemhivatalos megállapodásra (Gentlemen's agreement) jutott Denisz Smihal ukrán miniszterelnökkel.

Egyelőre tehát az ukrán tervekre várnak. Abban az esetben, ha ukrán részről mégis érkezik Romániába irányuló exportigény, Ciolacu szerint a mezőgazdasági és a gazdasági miniszter közös rendelettel fogja 30 napra meghosszabbítani Románia területén a négy mezőgazdasági termékkategóriára vonatkozó behozatali korlátozást, "amíg tisztázódik a helyzet".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kiderült, hogy állnak idén a magyarok a lakásfelújításhoz

Kiderült, hogy állnak idén a magyarok a lakásfelújításhoz

Kedvezőbbé vált a felújítás, építés lehetőségének a megítélése a lakosság körében, de nem terveznek sokkal többen felújítást 2024-ben - állapította meg friss reprezentatív online kérdőíves felmérése alapján az Impetus Research. Tízből három magyar tervez valamilyen felújítást vagy bővítést otthonában, többségük 500 ezer forint alatti értékben, míg az új építkezésben gondolkodók aránya mindössze 4 százalék.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×