eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pexels

Ukrán gabona-ügy: kiderült, mi a helyzet a három ország elleni kötelezettségszegési eljárással

Az Európai Bizottság szerint „nem megengedett” a tagországok számára az egyoldalú intézkedések alkalmazása.

Miriam Garcia Ferrer, az Európai Bizottság szóvivője reagált arra, hogy az Ukrajnával határos öt európai uniós tagország hevesen tiltakozik az ukrán mezőgazdasági termékek behozatali tilalmának feloldása ellen. A korlátozás ideje alatt Magyarország mellett Szlovákia, Bulgária, Románia és Lengyelország területén csak tranzitként jelenhetett meg az ukrán gabona, piaci forgalomba sem kerülhetett. Ez a tilalom azonban múlt péntek óta nincs érvényben. Az öt ország nem ért egyet az uniós verdikttel és a többség magára nézve továbbra is - így vagy úgy, de - fenntartotta a korlátozást.

Az Európai Bizottság szóvivője nem hagyta szó nélkül a tiltakozást és azt mondta: semelyik EU-tagország számára „nem megengedett” az egyoldalú intézkedések alkalmazása a kereskedelempolitika terén – írja a hvg.hu.

Janusz Wojciechowski mezőgazdaságért felelős uniós biztos korábban azt nyilatkozta: az Európai Unió azon dolgozik, hogy megkönnyítse az ukrán gabonaexportot azon tagállamaiba és a világ azon részeibe, ahol kereslet van rá. Hozzátette: az Európai Bizottság jelentős összegeket különített el, és támogatást ajánlott fel annak érdekében, hogy az ukrán gabona eljusson oda, ahol szükség van rá (tranzittámogatás).

Az EU szerint Ukrajna feladata az, hogy ellenőrzés alatt tartsa a szállítmányokat, amivel elkerülhetővé válik az, hogy ismét nyomás alá kerüljön a piac.

„Az Európai Bizottság fenntartja magának a jogot, hogy ha szükséges, akkor kötelezettségszegési eljárást indítson azokkal az országokkal szemben, amelyek egyoldalúan léptek fel az ügyben” – figyelmeztetett az Európai Bizottság szóvivője, aki hozzátette: keresik a megfelelő megoldást, ezért

egyelőre tárgyalásokat kezdeményeztek az érintettekkel.

Az Infostart is beszámolt róla, hogy Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a tilalom feloldását követően azt nyilatkozta: nem hagyhatják reakció nélkül a lengyel piac destabilizálását és megerősítette, hogy Lengyelország továbbra is fenntartja az ukrán áruk tranzitját saját területén keresztül. A lengyel kormány azt is bejelentette, hogy már nem szállít fegyereket Ukrajnának az Oroszország elleni háborúban, hanem a saját hadseregének fejlesztésére koncentrál.

Ukrajna is reflektált a szomszédos országok fellépésére, és panaszt tett a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) Lengyelország, Magyarország, valamint Szlovákia ellen az ukrán termékek importjának tilalma miatt. Tóth Norbert nemzetközi jogász ezzel kapcsolatban azt mondta az InfoRádióban, hogy a WTO nem bíróság, vagyis per nem indulhat náluk ebben az ügyben, így ott érdemi ítélet sem születhet, ezért könnyen lehet, hogy a végén kötelezettségszegési eljárást kezdeményeznek.

Időközben közös megoldást keres az ukrán és a lengyel agrárminiszter a gabonaembargó miatt elmérgesedő viszony rendezésére, miután a lengyel kormányfő már a fegyverszállítások leállítását is kilátásba helyezte – tájékoztatta az InfoRádiót a Nézőpont Intézet külügyi igazgatója. Rosonczy-Kovács Mihály hozzátette: a lengyel bejelentések alapján nem szabad messze menő következtetéseket levonni, hiszen az országban jelenleg választási kampány is zajlik. A beszélgetést a cikk végén hallgathatják meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×