eur:
388.96
usd:
363.49
bux:
68119.76
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Sugárszennyezett hűtővíz tárolására alkalmas tartályok sorakoznak a Tokyo Electric Power Company Holdings (TEPCH) által üzemeltetett, a 2011-es földrengést követő szökőárban megsérült fukusimai Daiicsi atomerőmű területén 2023. augusztus 22-én. Japán 2023. augusztus 24-én megkezdte az atomerőmű tisztított hűtővizének a Csendes-óceánba engedését a helyi halászok és szomszédos országok tiltakozása ellenére. A hűtővíz óceánba engedésének tervét két éve fogadta el a japán kormány, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) pedig júliusban hagyta jóvá az elképzelést, és kimondta, a víz kibocsátása nem jelent veszélyt az emberekre vagy a környezetre.
Nyitókép: MTI/AP/Kyodo News

Már a tengerben van a fukusimai erőmű hűtővize

Befejeződött a fukusimai atomerőmű szennyezett vizének első kibocsátási köre, a létesítményt a második kör megkezdése előtt ellenőrzik és megtisztítják - közölte hétfőn az üzemeltető Tokiói Elektromos Művek Vállalat (TEPCO).

A fukusimai atomerőmű augusztus 24-én kezdte meg az üzem 2011-es megrongálódása óta felhalmozódott több mint 1,34 millió tonna hűtővíz tengerbe engedését. A kibocsátás kezdete mérföldkőnek számít az üzem leszerelése szempontjából.

A tervezetten több évtizedig tartó szennyvízkibocsátás tiltakozást váltott ki a környező országok és a halászatból élő közösségek részéről. Kína behozatali tilalmat vetett ki a japán halászati termékekre, és egy sürgősségi segélyalap összeállítására szólította fel a japán kormányt.

Kisida Fumio japán miniszterelnök a G20-csoport múlt heti csúcstalálkozóján a nemzetközi támogatottság érdekében a biztonságot és az átláthatóságot hangsúlyozta a hűtővíz tengerbe engedésével kapcsolatban, emellett a kínai tilalom azonnali feloldását sürgette.

Az első körben a tizenhét napig tartó kibocsátás alatt 10 tartályból összesen 7800 tonna vizet engedtek a tengerbe.

Az üzemben dolgozó munkások a következő kibocsátási periódus előtti hetekben megtisztítják a csővezetéket és az egyéb berendezéseket, és átvizsgálják a rendszert - közölte hétfőn az atomerőművet üzemeltető TEPCO szóvivője.

A kibocsátás megkezdése óta a tengervízből és halakból vett összes minta a biztonsági határérték alatt volt

- közölték a hatóságok.

A TEPCO és a japán kormány közlése szerint a vízből eltávolították a sugárforrást jelentő legveszélyesebb anyagokat, majd a tisztított vizet tovább hígították tengervízzel, a nemzetközi előírásoknál szigorúbb mércét alkalmazva.

A fukusimai nukleáris erőműnek egy súlyos földrengés okozta 2011-es megrongálódása óta tartályokban gyűlik a szennyezett víz.

A TEPCO 2024 márciusáig több mint 31 ezer tonna tisztított víz kibocsátását tervezi, ennek üteme a hatóságok szerint később felgyorsulhat.

A japán kormány és a TEPCO elkerülhetetlennek nevezte a megtisztított hűtővíz tengerbe engedését, mivel a tartályok a következő évben elérik maximális, 1,37 millió tonnás kapacitásukat.

(A nyitóképen: Sugárszennyezett hűtővíz tárolására alkalmas tartályok sorakoznak a Tokyo Electric Power Company Holdings által üzemeltetett, a 2011-es földrengést követő szökőárban megsérült fukusimai Daiicsi atomerőmű területén 2023. augusztus 22-én.)

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi- Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi- Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×