eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Vlagyimir Putyin orosz államfő videókonferencia keretében tanácskozik a kormány tagjaival Moszkvában 2023. július 19-én.MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Alekszander Kazakov
Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Alekszander Kazakov

Satan szolgálatban - Vlagyimir Putyin beváltja egy régi fenyegetését

Vlagyimir Putyin orosz elnök már júniusban arról beszélt, hogy a több nukleáris robbanófej hordozására képes rakétát hamarosan szolgálatba állítják.

Oroszország hadrendbe állította az új fejlesztésű RSZ-28 Szarmat (NATO-kódnéven SS-X-30 Satan 2) nehéz interkontinentális ballisztikus rakétát - közölte pénteken Jurij Boriszov, a Roszkozmosz orosz állami űrvállalat vezérigazgatója az állami televízióban.

Vlagyimir Putyin orosz elnök már júniusban arról beszélt, hogy a több nukleáris robbanófej hordozására képes rakétát hamarosan szolgálatba állítják.

Orosz adatok szerint

a föld alatti silókból indított Szarmat akár tizenöt, egyenként irányítható nukleáris robbanófej hordozására képes.

Az amerikai hadsereg ugyanakkor úgy tartja, hogy az interkontinentális ballisztikus rakéta legfeljebb tíz robbanófejet képes szállítani.

Az elképzelések szerint az 1980-as évekből származó RSZ-20 (NATO-kódnéven SS-18 Satan) típust fogja leváltani.

A 18 ezer kilométer hatótávolságú, 208 tonna tömegű Szarmat első tesztindítását tavaly április végén hajtották végre az Arhangelszk megyei pleszecki kísérleti űrrepülőtéren. Az orosz védelmi tárca akkori közlése szerint a hordozó 10 tonna súlyt elérő, szétváló töltetet képes a világ bármely pontjára eljuttatni, akár az Északi-, akár a Déli-sarkon keresztül. A tesztindítás során a töltetutánzatok Oroszország távol-keleti részén, a Kamcsatka-félszigeten érték el kijelölt célpontjaikat.

A sorozatgyártást a szibériai Krasznojarszkban végzik.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×