eur:
391.05
usd:
366.11
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Kínai kémballon. Forrás:Twitter/DanielFireCopter
Nyitókép: Forrás:Twitter/DanielFireCopter

Érzékeny helyek fölött észleltek újabb kínai "kémballonokat"

Japán és Tajvan fölött is elrepült ilyen szerkezet.

Japán megerősítette a kémballonok észlelését és közölte, hogy ha a jövőben ilyet szúrnak ki, lelövik - írja a BBC.

2023-ban korábban kanadai és amerikai terület fölé repült kínai kémballon, amely komoly felfordulást okozott az amerikai-kínai kapcsolatokban, miután az Egyesült Államok kilőtte a kémjárművet.

Az ázsiai ország azt állította, hogy civil ballonról volt szó, amely tudományos - meteorológiai - tevékenységet végzett, és izolált esetről volt szó.

John Culver, a CIA egykori kelet-ázsiai elemzője szerint azonban

ez "nem egyszeri alkalom, hanem folyamatos, legalább öt évre visszanyúló folyamat volt".

Azt mondta, hogy a kínai ballonokat "kifejezetten ilyen nagy hatótávolságú küldetésekre tervezték", és néhány közülük megkerülte a Földet.

A BBC műholdak által rögzített, hatalmas mennyiségű adatot vizsgált át a Synthetaic mesterséges intelligenciával foglalkozó céggel együttműködve. Ezek közt több olyan kép is volt, amelyen Kelet-Ázsiát átszelő léggömbök láthatók. 2021 szeptember elején a fotók alapján egy léggömb áthaladt Japán északi részén. A bizonyítékok arra is utalnak, hogy ezt a ballont Kína mélyéről, Mongóliától délre indították.

Japán az USA szoros szövetségese, több amerikai haderő állomásozik területén, mint bármely más külföldi országban.

Az amerikai külügyminisztérium szerint a kínai léggömbök adatgyűjtésre vannak felszerelve. Azt állítják, hogy az Egyesült Államok felett felfedezett repülőgép "több antennával rendelkezett, amelyek valószínűleg alkalmasak a kommunikáció gyűjtésére és földrajzi helymeghatározására".

A nyomozása során a BBC csapata először a lapokban és a közösségi médiában keresett olyan híradásokat, amelyek azonosítatlan repülő tárgyakra utaltak. Találtak is két, a tajvani meteorológiai szolgálat által készített fényképet, amelyeken látszólag egy léggömb látható a főváros, Tajpej felett 2021 szeptemberének végén.

Ezután 90 másodpercen belül rátaláltak arra ballonra a műholdas képek közt.

Tajvan azt hitte, ezek meteorológiai ballonok, de Corey Jaskolski, a Synthetaic alapítója szerint a ballon mérete és magassága kísértetiesen hasonlít az Amerikában lelőtt eszközéhez.

Jaskolski kutatásai azt is sugallják, hogy a léggömb, amely februárban az Egyesült Államok felett repült, egy alkalommal körülbelül 130 kilométerre volt a Montana államban található nukleáris légierő bázisától. Megrajzolta a léggömb útvonalát is a legvalószínűbb indítási helyig - a Dél-kínai-tengeren található Hainan-szigetig.

"Úgy néz ki, hogy felbocsátásakor az égen felhőtakaró volt. Ha én indítanék egy ballont, akkor épp egy ilyen napot választanék, hogy minimálisra csökkentsem az észlelés esélyét" - mondta Jaskolski.

A londoni kínai nagykövetség nyilatkozatában azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy maga is nagy számú ballont bocsát fel, amelyek folyamatosan köröznek a Föld körül, és illegálisan repültek Kína légtere felett.

A közlemény szerint "Kína felelősségteljes ország", amely mindig "a nemzetközi jog szigorú betartásával jár el, és tiszteletben tartja minden ország szuverenitását és területi integritását". Hozzátette, hogy visszautasítja "a Kína becsmérlésére és támadására irányuló alaptalan állításokat".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×