eur:
390.94
usd:
366.71
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Twitter/NHK WORLD News

Rejtélyes gömb a tengerparton, felbolydult Japán - videó

Egy ismeretlen tárgyat mosott partra a víz az ország nyugati partjainál, a tűzszerészek is kivonultak.

A partra vetődött hatalmas vasgömb azonnal spekulációk hadát indította el. A helyszínre vezényelték a rendőrséget és a tűzszerészeket is, de egyelőre senki se tudja megmondani, mi is ez a valami.

A nagyjából másfél méter átmérőjű gömbre egy helyi figyelt fel Hamamacu város egyik strandján. A nő séta közben vette észre a különös tárgyat, és rögvest értesítette a rendőrséget, akik aztán kihívták a tűzszerészeket is. Röntgensugaras vizsgálatot végeztek, és kiderült, a tárgy belül üreges. Ítéletük szerint nem áll fenn robbanásveszély, mindazonáltal biztonsági okokból körbekerítették a gömböt.

A BBC azt írta, a helyiek körében máris számos elmélet terjed. Van, aki szerint kikötőbója, más szerint az űrből érkezett, megint mások humorosan Godzilla-tojásként emlegetik.

Az NHK riportere beszélt egy tengerparti futóval, aki meglepődött a felhajtáson, mivel a gömb már egy ideje ott volt. "Megpróbáltam eltolni, de nem mozdult" - nyilatkozta.

A brit lap szerint a hasonló "leleteknek" általában nincs ekkora visszhangjuk, de most szíthatja a gyanakvást, hogy az Egyesült Államok a hónap elején lelőtt egy feltételezett kínai kémballont és több másik azonosítatlan, később civil eszközként megnevezett repülő tárgyat is.

Japán is aggodalmát tolmácsolta Kína felé szerdán amiatt, hogy 2019 óta legalább háromszor észleltek feltehetően megfigyelő léggömböket a légterükben. Ezt az állítást először a múlt héten fogalmazta meg a szigetország. Peking tagadja a kémkedésre vonatkozó vádakat.

A hatóságok a gömbről készült dokumentációt elküldték a védelmi erőknek és a parti őrségnek további vizsgálatra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×