eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
III. Károly brit király (j) és elsőszülött fia, Vilmos walesi herceg, trónörökös (b) lóháton az uralkodó hivatalos születésnapja alkalmából tartott ünnepi felvonuláson Londonban 2023. június 17-én. A Trooping of the Colour elnevezésű katonai parádét 1748 óta rendezik meg a mindenkori brit uralkodó születésnapja alkalmából, rendszerint június második szombatján. III. Károly 1948. november 14-én született.
Nyitókép: Alastair Grant

Így ünnepelték meg III. Károly király "hivatalos" születésnapját

Ez volt az első alkalom, hogy az uralkodói születésnapon őt köszöntötte a katonai parádé.

Először ünnepelték meg szombaton Londonban a hagyományos katonai pompával a brit uralkodó, III. Károly király "hivatalos" születésnapját.

Az utóbbi hetven évben Károly néhai édesanyja, II. Erzsébet királynő tiszteletére rendezték meg minden júniusban a nagyszabású és díszes ceremóniát, ám ő tavaly szeptember 8-án, életének 97., uralkodásának 71. esztendejében elhunyt.

Halálának pillanata óta elsőszülött fia, Károly egykori trónörökös az Egyesült Királyság uralkodója, és most először fogadta ő a felvonuló díszalakulatok tisztelgését.

Az uralkodó - akit május 6-án koronáztak meg a londoni Westminster-apátságban - a szombati születésnapi ünnepség végén, a Buckingham-palota teraszán, családtagjai társaságában üdvözölte a tiszteletére összegyűlt több tízezres tömeget.

Majd megtekintette a ceremóniát záró nagyszabású légiparádét, amelyet a légierő, a haditengerészet és a hadsereg hetven repülőgépe és helikoptere mutatott be, kötelékekben átrepülve a palota felett.

A légierő meglepetést is tartogatott: 18 Typhoon írta az égre, hogy CR - vagyis Charles Rex, azaz Károly király.

Trooping the Colour

A brit uralkodók "hivatalos" születésnapi ceremóniája a színpompás Trooping the Colour. Ezt a katonai parádét mindig júniusban rendezik, jóllehet a valós születésnap II. Erzsébet királynő esetében április 21. volt, III. Károly pedig november 14-én ünnepli 75. születésnapját.

A Trooping the Colour - a csapatzászlók ceremoniális bemutatása a hadsereg alakulatainak - 1748 óta a mindenkori uralkodó születésnapjának ünnepsége.

Azt azonban, hogy a hivatalos királyi születésnap mindig nyáron legyen, VII. Eduárd király, Viktória királynő fia honosította meg a múlt század első évtizedében.

VII. Eduárd születésnapja szintén novemberben volt, amikor a brit időjárás általában alkalmatlan bármiféle nagyszabású szabadtéri rendezvény megtartására, ezért helyezték át a júniusi időpontra a hivatalos ünnepséget. Ez a szokás azóta is megmaradt.

Az elgondolás ezúttal is bevált: London népe szombaton kellemes kora nyári napsütéses időben köszönthette új uralkodóját.

II. Erzsébet királynő 1986-ig - 60 éves koráig - szintén lóháton tette meg a palota és a gárdisták laktanyája közötti egy mérföldet, a következő évben azonban 1969 óta szolgáló kedvenc lova, Burmese visszavonult az aktív szolgálattól, és azután a néhai uralkodó minden évben hintón hajtatott végig a Mall sugárúton.

Több mint négy évtizede, 1981 júniusában komoly biztonsági incidens zavarta meg a ceremóniát: a lóháton érkező királynőre egy fiatal férfi a tömegből hat lövést adott le, de a fegyverben vaktöltények voltak.

A Marcus Sarjeant nevű lövöldözőt annak idején öt év börtönre ítélték, de három év letöltése után szabadult.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×