eur:
389.23
usd:
359.72
bux:
68146.33
2024. május 30. csütörtök Janka, Zsanett
A német ellenzéki Alternatíva Németországnak (AfD) párt felhívására tüntetnek az energiabiztonságért és az infláció ellen a parlament berlini épülete, a Reichstag előtt 2022. október 8-án. A felirat az állami gyámkodás ellen tiltakozik.
Nyitókép: MTI/EPA/Hannibal Hanschke

Társadalmi frusztráció borítja a politikai sakktáblát Németországban

Németországban erősödik az AfD és immár megelőzi a Zöldek támogatottságát a legújabb közvélemény-kutatásban.

A legutóbbi németországi közvélemény-kutatásokban mintegy 16-17 százalékon állt az Alternatíva Németországért, ami a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének igazgatója szerint azt mutatja, hogy nagy a frusztrációs potenciál a szavazók széles körében. Az AfD ezzel a teljesítményével amúgy már túlszárnyalja az utóbbi időkben népszerűtlenebbé váló Zöldeket is.

Bauer Bence kifejtette: Németország számos „krízist” élt meg az elmúlt években, kezdve a 2015-ös menekültválsággal, amit a pandémia követett – amiből csak igen lassan tudott kilábalni –, majd az inflációval átszőtt energiaválság következett. Ezek mindegyike elsősorban a társadalom alsóbb szegmenseit érintették, vagyis az alsó-középosztály számára jelentett megélhetési problémát.

Az AfD az ebből fakadó frusztrációs potenciált képes – főként Kelet-Németországban nagyon sikeresen – megszólítani

– mondta Bauer Bence, de szerinte a párt igazi erőpróbája a 2024-es brandenburgi, szászországi és türingiai tartományi választás lesz.

Ami a Zöldeket illeti, az MCC Magyar-Német Intézetének igazgatója elmondta: az ökopárt – amellett, hogy egy föderációs Európa irányába célzó politikát folytat – erős társadalmi reformokat is a zászlajára tűzött. Példaként említhető az utóbbi időkben intenzív vitákat kiváltó fűtési átalakítás, amivel azt szeretnék elérni, hogy a jövő évtől kezdődően az új építésű lakosokat már egyáltalán ne lehessen gázzal fűteni.

Ez viszont már olyan radikális szintű beleszólás az emberek életébe, belenyúlás a pénztárcájukba, ami sokaknál nemtetszést vált ki

– mutatott rá a szakértő.

Jelenleg a kormánypártok (SDP–FDP–Zöldek) együttesen csak 40 százalékot érnének el, ami azt jelenti, hogy egy mostani választáson nem lenne meg a többségük a Bundestagban. A közvélemény-kutatások alapján a Kereszténydemokrata Unió (CDU) kapna kormányalakítási megbízást. Mivel az AfD politikai karanténban van, így vele a CDU sem lépne szövetségre – tette hozzá Bauer Bence.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.30. csütörtök, 18:00
Cseh Katalin
a Momentum elnökségi tagja és EP-képviselőjelöltje
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×