eur:
393.84
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Jörg Meuthen, az Alternatíva Németországnak (AfD) párt társelnöke beszédet mond a párt kétnapos kongresszusának második napján, az észak-németországi Braunschweigben 2019. december 1-jén. A tiszteletbeli elnöknek választott Alexander Gaulandnak, a párt egyik alapítójának, eddigi társelnöknek a helyére Tino Chrupalla Szászország tartománybeli parlamenti képviselőt választották.
Nyitókép: MTI/EPA/Focke Strangmann

Borul a parlamenti papírforma Németországban, már a dobogón az AfD

Egy legutóbbi felmérés szerint a népszerűségi listán immár a harmadik helyre jött fel a radikális párt, de toronymagasan a CDU vezet.

A hatóságok a közelmúltban alkotmányellenesnek minősítették a szélsőjobboldalinak tartott Alternatíva Németországnak (AfD) párt ifjúsági szervezetét. A radikális, mindenekelőtt a bevándorlás elleni harcot zászlajára tűző AfD-től az összes többi parlamenti párt elhatárolódik, ennek ellenére támogatottsága rohamosan növekszik, és nem csak a keletnémet tartományokban.

Az már egyáltalán nem számított meglepetésnek, hogy az AfD sorra rendkívül jól szerepelt a tartományi választásokon. Elemzők szerint támogatottságának jelentős erősödését főként az energiaválság leküzdésével kapcsolatos kormányzati politika éles bírálatának köszönheti, különös tekintettel a megélhetési költségek emelkedésére. Növekvő népszerűségének másik fő oka, hogy a párt élesen tiltakozik az elsősorban ukrán, de a muszlim hátterű menekültek befogadása ellen is.

A Forsa közvélemény-kutató intézet legutóbbi felmérése szerint

a párt immár Németország harmadik legnépszerűbb pártja a koalíciós Zöldek Pártjával holtversenyben.

A 2021 szeptemberében tartott országos választások óta ez az első eset, hogy az AfD feljött a képzeletbeli dobogóra. Figyelmet érdemel az is, hogy a párt népszerűségét tekintve mindössze egy százalékponttal marad el a koalíciós kormányt vezető szociáldemokrata SPD mögött.

Ami a konkrét adatokat illeti, Olaf Scholz kancellár szociáldemokrata pártja 17 százalékon áll, ami 2022 óta a legrosszabb érték. Ha a választásokat most tartanák, az AfD 16 százalékot szerezne, akárcsak a Zöldek pártja.

A népszerűségi listát immár hosszabb idő óta az ellenzéki Kereszténydemokrata Unió, a CDU vezeti 30 százalékkal.

A legkisebb koalíciós párt, a liberális FDP hét százalékot szerezne. A keletnémet tartományokban korábban domináns szerepet játszó ellenzéki Baloldal Pártja (Die Linke) viszont be sem jutna a parlamentbe.

A felmérés nem sokkal azt követően látott napvilágot, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal hosszabb megfigyelés után az AfD ifjúsági szervezetét, a Junge Alternatívát alkotmányellenesnek minősítette.

Közvetve ugyanakkor az AfD mellett állt ki a korábbi német szövetségi elnök, Joachim Gauck. A korábbi keletnémet evangélikus lelkész, teológus, politikus, az NDK időszakában a polgárjogi mozgalom egyik vezető alakja, 1990-ben az utolsó NDK-parlament képviselője, az újraegyesítés után 2000-ig az NDK állambiztonsági szolgálatának iratait feltáró hivatal elnöke volt.

Joachim Gauck – aki 2012 és 2017 között volt Németország nagy megbecsülésnek örvendő államfője – egy interjúban hangsúlyozta,

"nem minden AfD-szavazó fasiszta".

A korábbi elnök szerint a politikai pártoknak komolyabban kellene venniük az állampolgároknak az AfD által is hangoztatott aggodalmait.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×