eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Ukrán katonák egy vízben álló lövészárokban gázolnak a donyecki régióban fekvő, ostromgyűrűben lévő Bahmutban 2023. március 5-én. Bahmutot az ukrán védelmi erők tartják ellenőrzésük alatt, míg az orosz egységek erőiket a környező települések irányában történő támadó műveletek végrehajtására összpontosítják.
Nyitókép: MTI/AP/Libkos

Fehérorosz önkéntes beszélt az oroszok elleni trükkjeikről és haditetteikről

Néhány száz, de egyes becslések szerint akár 1500 fehérorosz önkéntes szolgálhat az ukrán hadseregben az Oroszország elleni hadműveletekben.

Pavel Surmei, a 46 éves fehérorosz volt olimpiai evezős, aki most Ukrajnáért harcol, a Politico című lapnak adott interjúban beszélt a Kastuś Kalinoŭski ezredről és egyik parancsnokuk oroszok elleni trükkjéről is - írta az Index.

A Kastuś Kalinoŭski ezredet egy lengyel-fehérorosz nemzeti hősről nevezték el, aki 1863-ban felkelést vezetett az Orosz Birodalom ellen. Az egység már legalább féltucatnyi önkéntesét vesztette el, köztük Zmitszer Apanoszovics mesterlövészt, aki az Irpinyért folytatott harcban golyózáporba került. Elmondások szerint az inváziót követő első hetekben az ukrán fővárost, Kijevet védték, majd segítettek az északi külváros, Irpiny, és a háborús bűnök sújtotta Bucsa visszafoglalásában. A donbaszi régióban is bátran küzdöttek és ukrán harci kitüntetéseket érdemeltek ki.

Surmei elmesélte, ahogy korábban egyik parancsnokuk sikerrel átverte az oroszokat: "Miután lerohantunk egy lövészárkot, találtunk egy rádiót. Ennek segítségével a parancsnok oroszként bemutatkozva hamis koordinátákat adott meg egy orosz tüzérségi bevetéshez."

Az ezred egy korábbi parancsnoka, Aliaksziej Szkobli tavaly márciusban Kijevtől északra életét vesztette, miután sebesülten vezetett egy utóvédharcot. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök posztumusz Ukrajna Hőse címmel tüntette ki a szomszédos országból érkezett önkéntest.

Kevésen múlott, hogy Surmei is felkerüljön az áldozatok listájára. Bár társaival egy árokban keresett fedezéket, egy közeli fába csapódó tanklövedék repesze megsebesítette a jobb karján. Egy bajtársa nála is súlyosabban sebesült meg, de végül el tudták hagyni a helyszínt és visszavonultak. Az egykori válogatott evezőst - akinek a felesége ukrán - ekkor még egy repesztalálat érte.

Oleh Daskevics, egy másik, az ukránokkal harcoló fehérorosz önkéntes arról beszélt, hogy a szülőföldjének akart segíteni. A Kastuś Kalinoŭski ezred hivatalos mottója ugyanis az, hogy "Először Ukrajna, aztán Fehéroroszország”, ami arra utal elmondása szerint, hogy hazája Oroszország foglya, miután Moszkva irányítja Fehéroroszországot és az ott élőket. Ő úgy gondolja: ha Oroszország ellen harcol Ukrajnában, azzal szülőföldjének is segít.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×