eur:
394.46
usd:
370.45
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Kim Ir Szen és Kim Dzsong Il néhai észak-koreai vezetők emlékművét látogatják meg emberek a holdújév ünnepe alkalmából Phenjanban 2023. január 22-én. A kínai holdnaptár szerint január 22-én köszönt be az új év, amely az állatövek szerint jelölt 12 esztendő közül a nyúl éve lesz. A kínai újév, a holdújév a világ népességének több mint egynegyede számára az év legnagyobb ünnepe. Kínában, Dél-Koreában és Kelet-Ázsia több más országában is megünneplik.
Nyitókép: MTI/AP/Dzson Csol Dzsin

„Légzőszervi megbetegedések” miatt rendeltek el karantént Észak-Koreában

Nem említik a koronavírust, igaz, a Covid fölött már tavaly augusztusban győzelmet hirdettek az országban.

Ötnapos karantént hirdettek a hatóságok Phenjanban légzőszervi megbetegedések terjedése miatt – jelentette a szöuli NK News hírportál észak-koreai kormányzati közleményre hivatkozva.

Az idézett közleményben nem említették ugyan a Covid-19-et, de arra utasították a phenjaniakat, hogy a hét további részében maradjanak otthon, valamint felszólították az embereket, hogy naponta több alkalommal mérjenek lázat - tette hozzá az Észak-Koreával foglalkozó hírportál.

Az NK News értesülései szerint a phenjani lakosok kedden "pánikvásárlásba" kezdtek.

Észak-Korea tavaly jelentette be először, hogy koronavírusos megbetegedést találtak a világtól elzárt országban, augusztusban azonban máris "győzelmet hirdettek" a vírus felett,

és mivel a tesztelés sosem vált széles körűvé, a Covid-19-cel kapcsolatos megbetegedések és halálozások pontos száma azóta sem ismert.

A phenjani kormányzat ehelyett - július végéig - csupán a "lázas megbetegedések" napi számát közölte, amely a mintegy 25 milliós országban elérte a 4,77 milliót.

Az állami média mindazonáltal továbbra is közöl híreket légzőszervi megbetegedésekről, egyebek között influenzáról, de egyelőre nem jelentett be országos zárlatot.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×