eur:
392.91
usd:
366.42
bux:
66890.74
2024. április 25. csütörtök Márk
Autóbusz kiégett roncsa a berlini Neukölln kerületben 2023. január 3-án. Szilveszter éjjel a tűzijátékok helytelen használata miatt a berlini tűzoltók több mint 1700 segélyhívást kaptak és 38 esetben támadás érte őket.
Nyitókép: MTI/AP/Markus Schreiber

Németországban még számolják a szilveszteri éjszakai támadásokat, de már 280-nál járnak

Egyelőre egy napilap készített összegzést, a hatóságoknak ez csaknem három hét alatt sem sikerült.

Csaknem három hét telt el a Berlinben és más tartományokban a tűzoltók és a rendőrök ellen végrehajtott szilveszter éjszakai támadások óta, egyelőre azonban még mindig nem készült el a hivatalos mérleg az atrocitásokról. Az illetékes hatóságok még a beérkező adatokat gyűjtik, amelyekből arra lehet következtetni, hogy csaknem háromszáz ilyen támadás történt.

A Der Tagesspiegel című berlini napilap szerint az országban több mint 280 a tűzoltók és rendőrök elleni támadás történt, amelyeket többnyire német, illetve külföldi fiatalok hajtottak végre. A petárdákkal és a tűzijátékokhoz használt robbanószerekkel való támadások fő helyszíne az önálló tartománynak számító főváros volt, de hasonló atrocitások helyszíne volt a tizenhat közül szinte valamennyi tartomány.

Az újság maga készítette azt az országos felmérést, amely szerint

az országban a tűzoltók, illetve a rendőrök ellen 282 ilyen támadást hajtottak végre.

A lap a tartományok belügyminisztériumait kérdezte, és az ideiglenes mérleg ennek nyomán született.

A tényleges szám azonban az eddig közölteknél magasabb lehetett, különös tekintettel arra, hogy Hessen és Baden-Württemberg tartomány illetékes minisztériumaitól nem érkezett válasz. Ugyanakkor korábbról ismert volt, hogy mindkét tartományban voltak ilyen támadások.

Az újság adatai szerint a legtöbb támadás Berlinben történt. A rendőrség a lappal azt közölte, hogy 59 esetben rendőrök, 43 esetben pedig a tűzoltók, illetve a mentők ellen hajtottak végre ilyen jellegű atrocitásokat. A főváros után Alsó-Szászország, valamint Észak-Rajna-Vesztfália következett egyaránt 42 sérüléseket követelő támadással. Bajorországban 34, a szintén önálló tartománynak számító Hamburgban pedig 19 feljegyzett támadás történt.

A szilveszter éjszaka történtek után

egyedül Berlinben 145 személyt vettek őrizetbe,

köztük német fiatalokat, továbbá 18 különböző nemzetiségű külföldit.

A garázda cselekmények nyomán mindenekelőtt Nancy Faeser szövetségi szociáldemokrata belügyminiszter indítványozta a rendfenntartó erőket védő törvények szigorítását. Faeserrel szemben a szabad demokrata igazságügyi miniszter, Marco Buschmann azon a véleményen van, hogy egyelőre nincs szükség szigorításra. A miniszter szerint inkább az érvényben lévő jogszabályokat kell következetesebben és határozottabban érvényesíteni.

Címlapról ajánljuk

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×