eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Olaf Scholz új német kancellárt fogadja Brüsszelben 2021. december 10-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Reuters pool/Johanna Geron

Új Marshall-terv a láthatáron, ezúttal Ukrajna újjáépítésére

Huszonegyedik századi nemzetközi Marshall-tervet sürgetett Ukrajna újjáépítése céljából Ursula von der Leyen és Olaf Scholz. Az Európai Bizottság elnöke és a német kancellár a Frankfurter Allgemeine Zeitung hasábjain többgenerációs feladatról beszélt, amelynek már most neki kell kezdeni .A legfőbb teendők között említették a lerombolt lakóházak, az iskolák, az utak, a hidak, az infrastruktúra és az energiaellátás újjáépítését.

A Marshall-terv nemzetközi segélyprogram volt a második világháború után, amely George Marshall amerikai külügyminiszterről kapta a nevét. Marshall 1947. június 5-én átfogó amerikai segélyprogramot hirdetett meg minden olyan háború sújtotta európai ország számára, amely az újjáépítésben hajlandó volt a Egyesült Államokkal együttműködni. 1948. április 3. és 1952. június 30. között a tervben részt vevő 17 nyugat-európai ország akkori árfolyamon összesen 14 milliárd dollárnyi segélyt kapott.

Az elképzelés szerinti második Marshall-terv segélyezettje egyedül Ukrajna lenne, amely az Oroszország által nyolc hónappal ezelőtt indított tartó háborúban szinte helyrehozhatatlan károkat szenvedett. A "többgenerációs" feladat megvalósításának első állomása Berlin, ahol előbb a német és az ukrán kormány képviselői, illetve a két ország gazdasági, valamint pénzügyi szakértői tanácskoznak az újjáépítéssel kapcsolatos teendőkről. Ezt követően ugyancsak a német fővárosban már nemzetközi gazdasági, valamint civil szervezetek képviselőivel bővül ki a résztvevők köre.

Európa számára különösen fontos Ukrajna támogatása, mivel a háború sújtotta ország uniós tagjelölt státusszal rendelkezik

– fogalmazott Ursula von der Leyen és Olaf Scholz a tekintélyes konzervatív lapban megjelent írásban. Ebből fakadóan Kijev támogatása az EU érdeke is – hangsúlyozták

Első menetben német–ukrán gazdasági fórum zajlik, amelynek napirendjén azok az intézkedések szerepelnek, amelyek azonnali segítség keretében a lerombolt infrastruktúra, valamint az energiaellátás helyreállítását célozzák.

A ZDF közszolgálati televízió értesülése szerint a német fél kezdeményezésére ötven szakértő dolgozta ki az "Ukrajna újjáépítése" nevet viselő dossziét. Ez a többi között tartalmazza azt a javaslatot is, hogy az újjáépítésben részt vevő európai országok és az EU magas rangú koordinátorokat nevezzenek ki. A koordinátoroknak ezt követően egy tanácsot kell létrehozniuk, amely Ukrajnával egyeztet a szükséges teendőkről, illetve a tervekről.

A dosszié tartalmazza azt is, hogy

a nagyszabású támogatási programban részt vevő országnak figyelemmel kell kísérnie az általa biztosított eszközök átlátható felhasználását.

"Biztosítani kell, hogy az ukrán lakosság gyors eredményeket tapasztalhasson a lerombolt infrastruktúra újjáépítése terén" – fogalmazott egy vezető német gazdasági szakember. A távlati célok főbb területei között említette a digitalizációt, az agrárgazdaságot és a zöld energiák biztosítását.

A közös cikkben Ursula von der Leyen és Olaf Scholz fontosnak nevezte azt is, hogy az újjáépítésben hosszú távon magánberuházók, köztük pénzintézetek és vállalatok is részt vegyenek.

A nemzetközi támogatás kapcsán ugyanakkor hangsúlyozták, hogy szükség van a jogállamiság legmagasabb szintjének, illetve a korrupció elleni küzdelem hatékony eszközeinek a biztosítására Ukrajnában.

Ezek azok az értékek, amelyek mellett Európa kiáll, és ezek segítenek abban, hogy Ukrajna elnyerje a beruházók, illetve az adományozók bizalmát – fogalmaztak.

A Világbank legutóbbi becslése szerint a háború okozta eddigi károk mintegy 350 milliárd eurót tesznek ki.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×