eur:
388.69
usd:
361.71
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály
Az újraválasztásért induló Jair Bolsonaro brazil elnök beszédet mond egy kampányrendezvényen Santosban 2022. szeptember 28-án. Brazíliában október 2-án rendeznek elnök- és parlamenti választásokat.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Guilherme Dionísio

Hazugozásban már nagyon erősek a brazil elnökválasztás finalistái

Másfél óráig tartott a vita, a koronavírus, a korrupciós vádak és az erdőirtások ügye egyaránt porondra került.

A két elnökjelölt, a jelenleg az országot vezető Jair Bolsonaro és kihívója, Luiz Inacio Lula da Silva heves indulatokkal teli tévévitában ütközött meg egymással: legalább tucatszor elhangzott a hazug jelző ennek során.

A választás mindent eldöntő fordulóját október 30-án rendezik meg – írja a Sky News.

"Ön hazug, minden nap hazudik" – fogalmazott Lula, Bolsonaro pedig azt mondta neki, nem jöhetett a tévévitára azért, hogy hazugságokkal tömje a nézők fejét. Lula 2003-2010 közt már vezette az országot, most pedig azt mondta, Brazíliának olyan elnökre van szüksége, aki figyel a népére.

"Bolsonaro, maga egyfolytában hazudik. Azért fogom visszavenni az ország vezetését, mert az embereknek szüksége van valakire, aki figyel rájuk" – fogalmazott a vitában. Kritizálta emellett Bolsonaro koronavírushoz való hozzáállását is, ami 680 ezer ember halálához vezetett Brazíliában: vádja szerint az ország jelenlegi elnöke próbálta eltussolni a vírus valódi veszélyét, és a tudomány által el nem ismert gyógymódokat és kezeléseket népszerűsített. Az Amazonas esőerdőben bekövetkező fakivágásokért is felelősségre vonta – ezek mértéke az utóbbi években nem csökkent, hanem megnőtt.

Bolsonaro a Lula pártjával kapcsolatosan felhozott korrupciós vádakat említette válaszképp – ezen túl az esőerdőkhöz való hozzáállásában is talált kivetnivalót.

"Meg akarja osztani a régió biodiverzitását a világgal. Nem azt mondja, hogy az Amazonas a miénk, hanem meg akarja osztani azt másokkal" – fogalmazott.

Az elnökválasztás első fordulóját Lula nyerte meg a szavazatok 48 százalékával, míg Bolsonaro 43 százalékot kapott. Egyik elnökjelölt sem ment részletekbe azzal kapcsolatosan, hogyan finanszíroznák a mindkettejük által beígért jóléti programot. A választások második fordulóját megelőzően még egy nyilvános vitára sor kerül majd köztük.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×