INFORÁDIÓ
2023. március 20. hétfő
Klaudia

szijjártó péter

moszkva

ukrajna

Szijjártó Péter: a béke reményét adjuk fel, ha a Nyugat és Oroszország nem beszél egymással

Szijjártó Péter: a béke reményét adjuk fel, ha a Nyugat és Oroszország nem beszél egymással

Infostart / MTI

Ezt moszkvai tárgyalásai alkalmával hangoztatta a magyar külügyminiszter.

Szijjártó Péter az Oroszországi Energiahét alkalmával rendezett panelbeszélgetésen kijelentette, ma rendkívülinek számít, hogy egy európai uniós és NATO-tagállam külügyminisztereként részt vesz a mostani rendezvényen. Magyarország azonban még nem adta fel a reményt, és imádkozik azért, hogy minél előbb béke legyen a szomszédságában.

"Borzalmas a helyzet, emberek halnak meg és szenvednek, az árak az egekben, az infláció rekordszintet ért el, az első általános globális energiaellátási válsággal nézünk szembe" - hangsúlyozta.

"Mind tudjuk, hogy a megoldás erre a szörnyű helyzetre egyetlen szóval leírható, ez pedig a béke" - közölte, hozzáfűzve, hogy hazánk kezdettől fogva elítéli a háborút, s tűzszünetet és béketárgyalásokat sürget.

Szijjártó Péter a globális energetikai trendek jelenével és jövőjével foglalkozó beszélgetésen kiemelte, hogy

Budapest nem politikai vagy ideológiai, hanem szigorúan fizikai kérdésként tekint az energetikai együttműködésre,

ugyanis politikailag vagy ideológiailag nem lehet fűteni és főzni.

"Ezért teljességgel érdekeltek vagyunk az energetikai együttműködés fenntartásában Oroszország és Magyarország között. Világossá tettük, hogy nem fogunk támogatni semmiféle olyan szankciót, amely veszélyeztetné hazánk biztonságos energiaellátását" - szögezte le.

Rendkívül fontosnak nevezte a Török Áramlat működését, s úgy vélekedett, hogy el kell kerülni az északi gázvezetékek elleni szabotázsakciókhoz hasonló incidenseket.

Aláhúzta: a kormány kizárólag a nemzeti érdekeket követve alakítja ki az álláspontját, annak nincs sem ukrán, sem orosz aspektusa.

A miniszter kérdésre válaszolva kitért a zöld átállás ügyére is, és kijelentette, hogy erre gyakorlati, nem pedig politikai ügyként kell tekinteni, mindazonáltal a kormány a környezetvédelmet fontos feladatnak tartja a bolygó megőrzése érdekében.

Elmondta, bizonyos mozgalmak megpróbálták kisajátítani a kérdést, amely "szexi, trendi politikai termékké" vált, azonban szavai szerint minél inkább átpolitizálják ezt, annál hiteltelenebbé válik.

Hangsúlyozta, hogy a gazdasági teljesítmény és a versenyképesség erősítésének kéz a kézben kell járnia a környezetvédelemmel, ügyelni kell ezen egyensúly megőrzésére.

Hozzátette: "soha nem volt kérdés számunkra, hogy

a nukleáris energia tiszta, biztonságos, olcsó

és fenntartható módja az energiatermelésnek".

A miniszter az ukrajnai háborúra válaszul életbe léptetett szankciókat is érintette, kiemelve, hogy azok rendkívül fájdalmasak Magyarország és Európa számára, talán fájdalmasabbak is, mint Oroszország számára, ezért a béketeremtés jelenti az egyetlen megoldást.

Példaként említette, hogy tavaly Magyarország hétmilliárd eurót fordított energiaköltségekre, míg ez idén 19 milliárd euró, jövőre pedig akár 29 milliárd euró is lehet.

Szijjártó Péter találkozik többek között Gyenyisz Manturov és Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettesekkel, illetve Kirill Komarovval, a Roszatom első vezérigazgató-helyettesével is Moszkvában.

Nyitókép: Facebook/Szijjártó Péter
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018