eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi minisztert (b) katonai tiszteletadással fogadja Jaroslav Nad szlovák védelmi miniszter (j) Pozsonyban, a védelmi minisztérium épülete előtt 2022. szeptember 26-án.
Nyitókép: MTI/Filep István

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: folytatjuk a megkezdett utat

Elkötelezettek vagyunk a megkezdett haderőfejlesztési programunk folytatása mellett – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Pozsonyban azon a sajtótájékoztatón, amelyet szlovák hivatali partnerével, Jaroslav Nad védelmi miniszterrel lezajlott kétoldalú találkozója után közösen tartottak hétfőn.

A bilaterális találkozón – amely az első ilyen volt a két miniszter között – a kétoldalú kapcsolatok áttekintése, a két ország hadseregeinek fejlesztése, a jelenlegi és jövőbeni együttműködési lehetőségek, az ukrajnai háború, illetve a Nyugat-Balkán helyzete került terítékre.

„Ha két ország lehet egymáshoz közel – mind történelmileg, földrajzilag, mind geostratégiai érdekek szempontjából –, akkor Szlovákia és Magyarország az, és eszerint is dolgozunk együtt” – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf. A miniszter, aki nagyon fontosnak nevezte a mostani kétoldalú találkozót, elmondta: Magyarország és Szlovákia is a V4-es csoport, az EU és a NATO tagja, s eszerint végzi a dolgát, és mindkét ország elkötelezett a NATO keleti szárnyának megerősítése mellett.

A magyar honvédelmi tárca vezetője rámutatott: mindkét ország hadserege komoly fejlesztési úton halad, ezt a magyar hadsereg évekkel ezelőtt kezdte, és folytatja tovább.

„Az előállt globális nehézségek ellenére is elkötelezettek vagyunk a megkezdett haderőfejlesztési programunk mellett, és a következő években meg fogjuk vizsgálni az együttműködés lehetőségeit is ezen a területen” – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf. Megjegyezte: Magyarország a védelmi kiadások terén jövőre eléri a 2 százalékot, amire úgy tekintenek, mint egy alapszint, aminek tovább kell nőnie.

A magyar miniszter elmondta: a találkozón röviden áttekintették a szomszédos Ukrajnában dúló háború kérdését is, „Egyetértettünk abban, hogy – ha ennek elérése módjában különbözik is az álláspontunk – mindketten azt szeretnénk, hogy minél hamarabb a béke álljon újra elő, és a háború megszűnjön” – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

A Nyugat-Balkán helyzete kapcsán rámutatott: mindkét ország elkötelezetten figyeli az ottani eseményeket, és érdekelt a régió stabilitásának fenntartásában, mind a bosznia-hercegovinai, mind pedig a koszovói helyzet tekintetében.

Jaroslav Nad köszönetet mondott a két ország közötti baráti kapcsolatokért, és kiemelte a kitűnő védelmi együttműködést, amelyet példaértékűnek nevezett. Elmondta: a találkozón a fennálló együttműködésekről és ezek további bővítéseinek terveiről is szó volt, köztük a két ország hadseregének modernizációs folyamata tekintetében. A megbeszélésen szó volt az ukrajnai helyzetről is, amelynek kapcsán örömének adott hangot afelett, hogy egyetértés volt közöttük abban: a konfliktust minél hamarabb rendezni kell – tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×