INFORÁDIÓ
2022. december 1. csütörtök
Elza

szalay-bobrovniczky kristóf

hm

szlovákia

haderőfejlesztés

ukrajna

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi minisztert (b) katonai tiszteletadással fogadja Jaroslav Nad szlovák védelmi miniszter (j) Pozsonyban, a védelmi minisztérium épülete előtt 2022. szeptember 26-án.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: folytatjuk a megkezdett utat

Infostart / MTI

Elkötelezettek vagyunk a megkezdett haderőfejlesztési programunk folytatása mellett – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Pozsonyban azon a sajtótájékoztatón, amelyet szlovák hivatali partnerével, Jaroslav Nad védelmi miniszterrel lezajlott kétoldalú találkozója után közösen tartottak hétfőn.

A bilaterális találkozón – amely az első ilyen volt a két miniszter között – a kétoldalú kapcsolatok áttekintése, a két ország hadseregeinek fejlesztése, a jelenlegi és jövőbeni együttműködési lehetőségek, az ukrajnai háború, illetve a Nyugat-Balkán helyzete került terítékre.

„Ha két ország lehet egymáshoz közel – mind történelmileg, földrajzilag, mind geostratégiai érdekek szempontjából –, akkor Szlovákia és Magyarország az, és eszerint is dolgozunk együtt” – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf. A miniszter, aki nagyon fontosnak nevezte a mostani kétoldalú találkozót, elmondta: Magyarország és Szlovákia is a V4-es csoport, az EU és a NATO tagja, s eszerint végzi a dolgát, és mindkét ország elkötelezett a NATO keleti szárnyának megerősítése mellett.

A magyar honvédelmi tárca vezetője rámutatott: mindkét ország hadserege komoly fejlesztési úton halad, ezt a magyar hadsereg évekkel ezelőtt kezdte, és folytatja tovább.

„Az előállt globális nehézségek ellenére is elkötelezettek vagyunk a megkezdett haderőfejlesztési programunk mellett, és a következő években meg fogjuk vizsgálni az együttműködés lehetőségeit is ezen a területen” – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf. Megjegyezte: Magyarország a védelmi kiadások terén jövőre eléri a 2 százalékot, amire úgy tekintenek, mint egy alapszint, aminek tovább kell nőnie.

A magyar miniszter elmondta: a találkozón röviden áttekintették a szomszédos Ukrajnában dúló háború kérdését is, „Egyetértettünk abban, hogy – ha ennek elérése módjában különbözik is az álláspontunk – mindketten azt szeretnénk, hogy minél hamarabb a béke álljon újra elő, és a háború megszűnjön” – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

A Nyugat-Balkán helyzete kapcsán rámutatott: mindkét ország elkötelezetten figyeli az ottani eseményeket, és érdekelt a régió stabilitásának fenntartásában, mind a bosznia-hercegovinai, mind pedig a koszovói helyzet tekintetében.

Jaroslav Nad köszönetet mondott a két ország közötti baráti kapcsolatokért, és kiemelte a kitűnő védelmi együttműködést, amelyet példaértékűnek nevezett. Elmondta: a találkozón a fennálló együttműködésekről és ezek további bővítéseinek terveiről is szó volt, köztük a két ország hadseregének modernizációs folyamata tekintetében. A megbeszélésen szó volt az ukrajnai helyzetről is, amelynek kapcsán örömének adott hangot afelett, hogy egyetértés volt közöttük abban: a konfliktust minél hamarabb rendezni kell – tette hozzá.

Nyitókép: MTI/Filep István
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018