eur:
394.03
usd:
364.81
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Harcképtelenné tett orosz tankokat állítottak ki Kijev belvárosában 2022. augusztus 24-án, az ukrán függetlenség 31. évfordulóján, amely egybeesik az orosz támadás hat hónappal ezelőtti kezdetével. Ukrajna 1991. augusztus 24-én vált függetlenné a Szovjetuniótól.
Nyitókép: MTI/AP/Jevhen Maloletka

Ukrán hackerek csinos nőkként csaltak ki bizalmas információkat orosz katonáktól

Az innovatív hadviselés sokféle módjára láthattunk már példát az ukrajnai harcok kezdete óta: civilek támogatták drónokkal a támadásokat, fából épített HIMARS-rendszerekkel cselezték ki az oroszokat az ukránok, de a hekkerek is kiveszik részüket a konfliktusból a maguk módján.

A békeidőben programozóként dolgozó ukránok egy része a háború ideje alatt titkos helyszíneken verődött csapatokba, hogy hekkerként álljon a hadsereg szolgálatába. Egy ilyen csapatot vezet a 30 éves Nikita Knis, aki kiberbiztonsági szakértőként a háború előtt épp azért küzdött, hogy a hekkerek ne érhessék el céljaikat – olvasható az Interesting Engineering oldalán.

A csoport Hackyourmom név alatt tevékenykedik és Elon Musk Starlink műholdas hálózatának segítségével fér hozzá a világhálóhoz. A 30 hekker egy olcsó vinnicjai hostelben ült össze: több hamis bombafenyegetés is fűződik nevükhöz, melyekkel orosz repülőket kényszerítettek a földre, de igazi nagy fogásuk az, amikor sikerült egy titkos katonai helyszínt leleplezniük.

Knis szerint ő és csapata a legkülönbözőbb közösségi oldalakon hozott létre hamis profilokat, amelyeken csinos nőknek adták ki magukat. Az orosz Telegramon is készítettek ilyen felhasználókat, akik aztán Melitopolban tartózkodó oroszokkal vették fel a kapcsolatot.

A csapat tagjai tudták, hogy az itt állomásozó katonák biztosan meg akarják mutatni a velük megismerkedni akaró nőknek, micsoda harcosok is ők - ezért arra biztatták őket, küldjenek fotókat.

A képeket arra használták fel, hogy megtalálják azt a katonai támaszpontot, amelyen az oroszok állomásoztak. A helyadatokat továbbították az ukrán hadseregnek, néhány nap múlva pedig tüzérségi támadásban megsemmisült ez az állomáshely.

Az ukrán hadsereg nem akarta kommentálni a hekkerek esetleges szerepvállalását a támadásban: Knis ezzel együtt is azt állítja, más támadásokhoz is közük van. Ma pedig már nem a vinnicjai hostelben dolgoznak, hanem otthonaikból.

A titkosszolgálatok háborús szerepéről is beszélt Kis-Benedek József az InfoRádió Aréna című műsorában:

Nyitóképünkön: harcképtelenné tett orosz tankokat állítottak ki Kijev belvárosában 2022. augusztus 24-án, az ukrán függetlenség 31. évfordulóján, amely egybeesik az orosz támadás hat hónappal ezelőtti kezdetével

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×