eur:
393.5
usd:
364.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Az orosz-ukrán háború elől menekülők várakoznak az ungvári vasútállomás előtt 2022. március 9-én. A pályaudvarra érkező menekülteket buszokkal szállítják tovább a kárpátaljai városhoz közeli szlovák és magyar határátkelőhelyekre.
Nyitókép: MTI/Nemes János

Az ukrajnai menekültek egy része Kárpátalján telepedne le

Ukrajnában hivatalosan 4,5 millió belső menekültet tartanak nyilván, holott a valóságban ez a szám majdnem eléri a hétmilliót. Kárpátalján is jelentős számú menekült él, akik egy része rendszeres pénzbeli juttatásokat is kap. Látva, hogy sokan maradnának Kárpátalján, a megyei vezetés most már a belső ukrajnaiak hosszú távú tartózkodási feltételinek megteremtésén is dolgozik.

Kárpátaljára közel félmillió menekült érkezett az orosz–ukrán háború kirobbanása óta. Az elmúlt 5 hónapban igen nagy nyomás helyeződött a megyére, amit a vezetés a helyi összefogás, illetve a külföldi – jelentős részben magyarországi – humanitárius segélyek nélkül nem tudott volna átvészelni. Nemrég az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága és más külföldi szervezetek több mint 40 millió dollárt különítettek el a Kárpátalján elhelyezett belső menekültek számára, tájékoztatott a megyei közigazgatás.

A lakhelyüket elhagyni kényszerülő embereket havi kifizetésekkel támogatják. Az ENSZ kárpátaljai dotációs programja keretében a belső menekültek közel 30 ezer forint segélyt kapnak havonta. Ilyen pénzbeli támogatásban már 157 ezren részesültek Kárpátalján. Az ENSZ három hónapra tervezte a programot, ami július végén járna le, de egyelőre nincs hír arról, hogy megszüntetnék a támogatást.

Egy állami program keretében lehetőség van arra is, hogy a menekülteket befogadó háztartások pénzbeli támogatásban részesüljenek.

Kárpátalján júniusban mintegy 7500 belső menekültet fogadtak be a helyiek, és már több mint 2000 család nyújtott be kérelmet az ingyenes elszállásolás kompenzálására.

A lakástulajdonosok minden személy után havi 450 hrivnya, azaz 6 ezer forint költségtérítést kapnak, amit a rezsiszámlák kifizetésére költhetnek.

Ugyanakkor a megyei vezetés kijelentette: azon dolgoznak, hogy megteremtsék a belső menekültek itteni, hosszú távú tartózkodási feltételeit. Nemzetközi partnerekkel egyeztetnek arról, hogy újjáépítsenek olyan elhagyatott épületeket, ahová elhelyezhetnék a belső ukrajnaiakat. Hat kárpátaljai létesítményben már megkezdték a felújítást. A főként ukránok által lakott Kalocsa, Alsó- és Felsőszinevér településen körülbelül 400 embert tudnak majd elszállásolni. Főként a többgyermekes édesanyákat és a rászorulókat részesítik majd előnyben.

Ha országos szinten szemléjük az eseményeket,

az ukrán kormány már több mint 17 milliárd hrivnya (~226 milliárd forint) lakhatási támogatást fizetett ki 2,3 millió menekültként nyilvántartott állampolgárnak.

Az állami finanszírozás a fogyatékkal élő belső menekültek és a gyermekek számára havi 3000 hrivnya, a többieknek pedig havi 2000. Hogy ez mire elég? Ukrajnában a létminimum átlagösszege 2508 hrivnya.

Az infláció meghaladta a 20 százalékot.

Kárpátalján csupán egy hónap alatt 2,9 százalékkal emelkedett az élelmiszerek és az üdítőitalok ára. Az év elejétől viszont a zöldségfélék 82 százalékkal, a gyümölcsök közel 50 százalékkal drágultak. Az elmúlt időszakban a legnagyobb mértékben a tojás a cukor, illetve a hús ára emelkedett. A szeszes italok és a dohánytermékek ára átlagosan 2,7 százalékkal nőtt júniusban, ha azonban januári árakhoz viszonyítjuk, ezek a termékek közel 30 százalékkal drágultak.

Az InfoRádiót Simon Rita, a Kárpáti Igaz Szó munkatársa tudósította.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×