eur:
389.09
usd:
363.7
bux:
67993.16
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke, miután pártfőtitkárrá választották az észak-koreai kommunista állampárt, a Koreai Munkapárt nyolcadik kongresszusán Phenjanban 2021. január 11-én.
Nyitókép: MTI/EPA/KCNA

Észak-Korea már látja a koronavírus-krízis végét

Az ország állami hírügynöksége szerint jó úton haladnak afelé, hogy felszámolják az első ismert koronavírus-kitörést az országban.

Az ázsiai állam szomszédai nincsenek olyan helyzetben, mint amilyet Phenjan vall magáról: az omikron alvariánsai hajtotta kitörésekkel küzdenek, miközben Észak-Korea azt állítja, hogy 4,77 millió lázas megbetegedéssel küzdő betegének 99,98 százaléka leküzdötte a koronavírust a Reuters cikke szerint.

A megbetegedések hulláma még április végén kezdődött - a koronavírusos betegek pontos száma sosem volt ismert, mivel a tesztelés hiánya miatt nem is tették közzé azt, hogy hányan adnak pozitív mintát.

"A járványellenes intézkedések jó úton haladnak afelé,, hogy végül teljesen hatástalanítsák a válságot" - jelent meg az állami hírügynökség, a KCNA hírei közt. Hozzátették, hogy az ország 310 ember esetében fedezett fel friss lázas megbetegedést.

A WHO szkeptikus

A WHO ugyanakkor nem bízik abban, hogy a jelentés valós: a múlt hónapban arról beszéltek, hogy úgy érzik, az észak-koreai hírek ellenére a járványhelyzet nem javul, hanem romlik. Vannak olyan elemzők, akik szerint a friss bejelentés mindössze azt vezeti be, hogy a világjárvány akadályozta kereskedelmet újraindítsák.

"A jelenlegi tendencia szerint Észak-Korea kevesebb mint egy hónapon belül bejelentheti, hogy a koronavírus-válság véget ért, ez lehet előjáték a határokon átnyúló kereskedelem újraindításához"

– mondta Sejong Seong-csang, a dél-koreai Sejong Intézet észak-koreai tanulmányok központjának igazgatója. Eközben észak arra is felhasználhatja a járványt, hogy a lakosság egyébként is szigorú kontrollját tovább erősítse. Phenjan korábban a határ közelében az országba kerülő idegen tárgyakat okolta a járvány terjesztéséért, arra biztatva a népet, hogy minden kívülről érkező tárgyat kerüljön.

Oltási program nincs

Az ország május közepén ismerte el, hogy járványkitöréssel küzd, azonban azóta folyamatosan esik is az általuk bevallott esetszám. Nemzeti oltási programjuk nincsen, azt állítják, országszerte folyamatos egészségügyi ellenőrzéseket folytatnak. Állításuk szerint új módszerek kidolgozásával foglalkoznak, amelyek gyorsabban képesek a koronavírus és variánsai, illetve más vírusok, mint például a majomhimlő jelenlétét kimutatni.

A szomszédos államok küszködnek

Eközben a szomszédos országokban romlik a koronavírus-helyzet: Kínában május közepe óta nem volt olyan magas a friss esetek száma, mint most, 691 új átvitellel. Dél-Koreában a múlt héten ugrott 40 ezer fölé az új esetek száma, a hatóságok a következő hetekben

több százezres adatokra számítanak.

Japánban szintén dinamikusan terjed a vírus, a miniszterelnök elővigyázatosságra szólított fel az iskolai nyári szünet kezdetén. 16 878 új esetet jelentettek múlt szerdán: ilyen magas az adat február óta nem volt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
A mesterséges intelligencia felveszi a harcot a banki csalásokkal

A mesterséges intelligencia felveszi a harcot a banki csalásokkal

A Visa két új mesterséges intelligencia alapú csalásmegelőző, kockázatcsökkentő megoldást jelentett be, melyek a csalások lehetőségét az azonnali, számlák közötti és az online fizetések esetében csökkentik a Visa hálózatán belüli és azon kívüli tranzakciók esetén is - közölte a társaság. A csalásokról és a fizetési trendekről is szó lesz a Portfolio június 11-ei Financial IT rendezvényén. Regisztráció itt!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×