eur:
393.83
usd:
368.3
bux:
66250.22
2024. április 25. csütörtök Márk
Földbe fúródott rakéta a Kijev melletti Bucsában 2022. április 3-án. Az ukrán hadseregnek mintegy 30 települést sikerült visszafoglalni az oroszoktól a főváros körül.
Nyitókép: MTI/AP/Rodrigo Abd

"Nincs itt egy talpalatnyi biztonságos hely sem" - keserves munka Ukrajna aknamentesítése

Sok orosz bombát temet el a föld anélkül, hogy azok felrobbantak volna: évekbe telik majd a veszélyes lőszerek eltávolítása.

A Sky News stábja a helyszínen tapasztalta meg, milyen kemény munkát végeznek az ukrán aknamentesítők - egy keskeny sávon haladhattak csak Vadim Svidcsenkót követve, aki egy teherautót mutatott meg nekik, amellyel aknára hajtott még a múlt hónapban. A teherautó még mindig ott fekszik, ahova a detonáció hajította.

"Először egy robbanás történt. Akkor a kabin ajtaja beragadt, nem tudtam kinyitni" - mondja Vadim. "A második robbanásnál a szélvédő tört ki, engem előre dobott a detonáció. Később találtak itt még négy aknát, sakktábla alakban voltak elrendezve" - emlékezett vissza Vadim, aki egy kisebb teherautóban nem élte volna túl a balesetet.

A férfi megélhetése ugyanakkor a teherautóhoz kötődött, nem tudja, hogy most mihez fogjon.

A civilek saját bőrükön tapasztalták meg, hogy a terület lőszerrel van tele, és annyira nem biztonságos, hogy többé nem jöhetnek ide. Ukrajna óriási területén ez a helyzet.

A szántóföldeket nem a vetés foglalja el, hanem lőszerek és aknák.

A Halo Trust aknákkal foglalkozó szervezet azt állítja, hogy Ukrajna jelenleg a világ leghalálosabb terepe a civilek számára.

"A tüzérség, a rakéták, a taposóaknák és a szétszórt lőszerek mennyisége Ukrajnát a világ leghalálosabb környezetévé teszi a civil lakosság számára. Ezeket a lőszereket az oroszok válogatás nélkül használják" - mondta James Cowan vezérőrnagy, a Halo vezérigazgatója.

Aknák családi házak mellett

Miután áprilisban kivonultak az orosz csapatok Kijev környékéről, gyorsan világossá vált, hogy a terep nagy része veszélyes. A Halo Donbaszból sok aknamentesítő szakembert csoportosított át a főváros környékére, például Makarivba is. Itt egy park teljes környéke van elaknásítva.

"Nincs itt egy talpalatnyi biztonságos terület sem" - vélekedett az egyik aknamentesítő, Olekszandr Popcsuk. A park csak 100 méterre van a lakott területtől.

Egy helyi lakos, Olga Kirilova családi házban él az aknamező mellett: kapujuk tele van golyók ütötte lyukakkal.

"Végighajtottak és minden házra rálőttek, minden kaput szétlőttek, hogy senki se jöjjön ki. Azt mondták, ha valaki kijön, meg fog halni" - mondta. A család egy órát kapott a távozásra, mielőtt az orosz katonák elfoglalták a házukat. Olga továbbra is retteg, lefogyott, stresszt érez. A házuk mindig megrázkódik, amikor egy akna felrobban a közeli mezőn. Márpedig az aknamentesítés eltart még egy darabig.

Kemény munka a veszély felszámolása

Fűben futó drótok, aknák és tüzérségi eszközök után kutatni kemény munka. Becslések szerint két évbe telik, amíg a két csapat, amely ezt a mezőt aknamentesíti, megtisztítja az egész környéket - és ez csak egy aprócska szeglete az országnak. Ilyen veszélyek mellett visszatérni a mindennapi élethez nagyon nehéz.

Ezek a veszélyek megakadályozzák az ukránokat abban, hogy visszatérjenek a háború előtti mindennapi életükhöz - az összes bomba felszámolása akár évtizedekig tarthat.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×