INFORÁDIÓ
2022. augusztus 8. hétfő
László

kőolaj

olajembargó

oroszország

ukrajna

szankció

olajkitermelés

A Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) logója a szervezet bécsi székházán 2020. március 4-én, az OPEC kétnapos 178. miniszteri tanácskozásásának kezdete előtti napon.

Rossz hírek Európa olajutánpótlásával kapcsolatban

Infostart / MTI

Francia energetikai cégek a lakossági fogyasztás "haladéktalan" csökkentését sürgetik az Oroszország elleni uniós energia-embargó miatt - jelentette hétfőn a francia sajtó, a Journal du Dimanche című francia vasárnapi lapban megjelent közleményre hivatkozva.

A három legnagyobb francia energiatermelő vállalat vezetői szerint Oroszország és Európa szankciós háborúja miatt a franciáknak haladéktalanul vissza kell fogniuk energiafogyasztásukat, különben kiszolgáltatott helyzetbe hozzák az országot.

Catherine MacGregor az Engie, Jean-Bernard Lévy az EDF és Patrick Pouyanné a TotalEnergies áramszolgáltatók vezetői közös közleményükben kiemelték, hogy a növekvő energiaárak fenyegetik Franciaország "társadalmi és politikai egységét". Hozzátették, hogy

ha még most nyáron cselekedni tudnak, az lehetőséget nyújt felkészülni a közelgő télre különös tekintettel a gáztartalékok megőrzésére.

"Ezért tudatosságra, illetve kollektív és egyéni fellépésre buzdítunk, hogy mindenki - minden egyéni felhasználó és vállalat - változtassa meg viselkedését és haladéktalanul korlátozza energia, áram, gáz és kőolajszármazékok fogyasztását" - olvasható a felhívásban.

A vállalatvezetők hangsúlyozták: az erőfeszítéseknek azonnaliaknak, kollektívaknak és tömegeseknek kell lenniük. "Minden gesztus számít" - tették hozzá. Majd azt is hangsúlyozták, hogy "európai szinten kell cselekedni" és "szolidárisnak kell lenni".

A közös nyilatkozat nem sokkal azt követően született, hogy Moszkva drámai mértékben csökkentette gázszállításait egyes európai országoknak, míg másokat teljesen elvágott az energiahordozótól, válaszul a nyugati szankciókra.

Emmanuel Macron francia elnök hétfőn arról számolt be amerikai hivatali partnerének, Joe Bidennek - a legerősebb iparú demokráciákat összefogó G7 csoport bajorországi találkozójának margóján -, hogy

Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek jelenleg csak elenyésző mértékben tudja növelni olajtermelését.

"Telefonáltam MbZ-vel" - mondta Macron Mohamed bin Zájid Ál Nahajan sejkre, az emírségek vezetőjére utalva.

"Két dolgot mondott nekem. A termelés maximumán vagyok. Legalább is ezt állítja. Aztán azt mondta, hogy a szaúdiak napi 150 ezer hordóval tudják növelni a termelést. Talán kicsivel nagyobb mértékben, de hat hónapig nem lesznek nagyobb kapacitásaik" - ismertette Bidennel beszélgetése tartalmát a francia elnök.

A Bajorország tartományi Elmau kastélyszállóban tartott megbeszélések egyik központi kérdése volt, hogy miként lehetne pótolni az Oroszországból érkező gáz- és kőolajszállítmányokat. Hírügynökségek felidézték, hogy jelenleg Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek, a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) vezető termelői az egyedüli országok, amelyek még szabad kapacitásokkal rendelkeznek és hozzá tudnának járulni a globális szállítások növeléséhez.

Az Európai Unió a kieső napi kétmillió hordó orosz nyersolaj és napi kétmillió hordó finomított kőolajtermék pótlásának lehetséges forrásait keresi.

Nyitókép: MTI/EPA/Florian Wieser
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018