eur:
389.7
usd:
364.5
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Romos ház előtt egy nő a kelet-ukrajnai Luhanszki területen fekvő Liszicsanszk ellen végrehajtott orosz légitámadás után, 2022. június 16-án.
Nyitókép: MTI/AP/Efrem Lukackij

Brit hadsereg: Oroszország stratégiailag már elvesztette a háborút - percről percre

Ismét tízezer körül az ukrajnai határátlépők száma. Az orosz ENSZ-nagykövet szerint az EU már nem önálló. Egész nap frissülő hírfolyam az ukrajnai háborúról. (A nyitóképen: Romos ház előtt egy nő a kelet-ukrajnai Luhanszki területen fekvő Liszicsanszk ellen végrehajtott orosz légitámadás után, 2022. június 16-án.)

2022.06.17. 21:03

Hollandia nem ellenzi...

...hogy Ukrajna az Európai Unió tagjelöltje legyen - jelentette ki Wopke Hoekstra holland külügyminiszter pénteki sajtótájékoztatóján. Az NlTimes hírportál tudósítása szerint Hoekstra azt mondta, hogy a kormány ésszerűnek és méltányosnak találja az Európai Bizottság aznap ismertetett javaslatát, és Hollandia "az európai egység érdekében" pozitívan áll a tagjelölti státusz megadásához. A külügyminiszter szerint azonban még évekbe telhet, mire Ukrajna és Moldova csatlakozik az EU-hoz, mert meg kell felelniük egyebek között az úgynevezett koppenhágai kritériumoknak, köztük a jogállamiság és a működő piacgazdaság kritériumának. "Ez egy szilárd követelményrendszer, amely nem képezheti alku tárgyát" - tette hozzá. Mark Rutte holland kormányfő pénteki sajtótájékoztatóján kifejtette: az Európai Bizottság "ésszerű kompromisszumot" talált azáltal, hogy feltételek melletti tagjelöltségi státuszt ajánlott Ukrajnának. "Kijevnek azonban még sok házi feladata van a csatlakozási tárgyalások megkezdése előtt" - tette hozzá. Rutte korábban úgy nyilatkozott: "nincs túl nagy esély arra, hogy Ukrajna rövidesen európai uniós tagjelölt ország lesz, mivel túl sok tagországnak nem tetszik ez az ötlet, továbbá igazságtalan lenne a nyugat-balkáni országokkal szemben is, amelyek már régóta várnak ugyanerre a státuszra". A kormányfő akkor azt is mondta: úgy véli, Ukrajna az ellene indított orosz háború előtt "nagyon messze volt" a tagjelöltségtől. Miután pénteken mégis üdvözölte, hogy az Európai Bizottság Ukrajnának tagjelölti státuszt ajánlott, hozzátette azt is, hogy a kormány "nem engedett ebben a kérdésben, és nem szeretné, ha elsietnék a folyamatot." "A tagjelölti státusz elnyerése azt jelezné Ukrajnának, hogy támogatjuk őket. Döntő fontosságú Oroszország megállítása és Ukrajna győzelme a háborúban. Ha nem teszünk semmit, előbb vagy utóbb el kell gondolkodni azon, hogy ki lesz a következő áldozata az orosz agressziónak" - jelentette ki a holland miniszterelnök. A brüsszeli bizottság pénteken Moldovának is a tagjelölt státusz megadását ajánlotta. Elnöke, Ursula von der Leyen közölte, hogy Moldova és Georgia is bizonyította elkötelezettségét az európai uniós értékek betartása iránt. Georgia esetében viszont a testület azt állapította meg, hogy meg kell adni az országnak az uniós tagság perspektíváját, de a tagjelölt státuszhoz még Tbiliszinek "rendeznie kell bizonyos kérdéseket". Ukrajna február 28-án, Georgia és a Moldova március 3-án nyújtotta be felvételi kérelmét. Az uniós tagállamok vezetői június 23-24-i csúcstalálkozójukon vitatják meg a következő lépéseket. (MTI)

2022.06.17. 20:47

Dán vizeken egy orosz hadihajó

Megsértette Dánia vizeit egy orosz hadihajó, amely péntek reggel kétszer is engedély nélkül hajózott dán felségterületen a Balti-tengernél - közölte a dán hadsereg pénteken. Az orosz korvett Christiansoe sziget közelében hatolt be kétszer Dánia vizeire. Csak azután tűnt el, hogy a dán haditengerészet rádión át figyelmeztette. Jeppe Kofod dán külügyminiszter bekérette a koppenhágai orosz nagykövetet, és jelezte, hogy elfogadhatatlannak tartják a történteket. Nyilatkozatában a külügyminiszter provokációnak nevezte a korvett behatolását. Az Ukrajna elleni orosz háború február végi kezdete óta Dánia és Svédország is jelezte, hogy orosz repülőgépek megsértették nemzeti légterüket. (MTI)

2022.06.17. 20:40

Ciprus 600 millió eurót bukik az orosz és ukrán turistákon

Ciprust érik el a legkönnyebben a mediterrán területen nyaralni vágyó oroszok: az orosz gépek az uniós légtérbe való belépésének tiltása miatt azonban az idei nyarat ukrán és orosz beutazók nélkül kell kibírnia a szigetországnak.

2022.06.17. 20:28

Zelenszkij Johnsonnal egy véleményen

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken kijelentette, hogy teljes mértékben közös az álláspontja Boris Johnson brit miniszterelnökkel arról, hogyan kell Ukrajnának "továbbhaladnia az orosz megszállók feletti győzelem felé". Ezt az államfő Kijevben mondta azon a sajtótájékoztatón, amelyet Johnsonnal tárgyalásukat követően közösen tartottak. Zelenszkij úgy értékelte, hogy megbeszélésük a "lehető legtartalmasabb" volt. "Áttekintettük a kétoldalú kapcsolatok összes kulcsfontosságú kérdését, az európai és a világ általános helyzetképét. Elsősorban a két legfontosabbat: a védelem és a biztonság kérdését. Megbeszéltük az ország keleti frontvonalán és a déli régiókban kialakult jelenlegi helyzetet, az orosz agresszióval szembeni védekező képességeinket. Közös álláspontunk van arról, hogyan haladjunk a győzelem felé. Mert ez az az eredmény, amelyre Ukrajnának szüksége van: államunk győzelme" - hangoztatta az ukrán elnök. Zelenszkij megköszönte a brit miniszterelnöknek, hogy megértéssel áll hozzá Ukrajna fegyverszükségleteihez. Elmondta: szót ejtettek arról, hogy Ukrajnának további nehézfegyverekre és légvédelmi rendszerekre van szüksége. Hozzátette, hogy ebben a kérdésben előrelépést értek el. Johnson a sajtótájékoztatón kijelentette: teljesen megérti, hogy az ukrán nép miért nem hajlandó semmilyen kompromisszumra Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. "Tisztelettel adózunk az ukrán fegyveres erők hősiessége és bátorsága előtt. Teljesen megértem, Volodimir, miért nem hajlandó Ön és a népe semmiféle kompromisszumra Putyinnal" - mondta. Rámutatott ugyanakkor arra: "minden jel és bizonyíték arra utal", hogy az orosz csapatok is erős nyomás alatt vannak. "Ők is súlyos veszteségeket szenvednek, és egyszerűen kolosszális mértékben pazarolják a fegyvereiket. Ukrajna 114 napja tartó, folyamatos támadása alatt még mindig nem érték el az első hétre kitűzött célokat" - fejtette ki a brit kormányfő. (MTI)

2022.06.17. 20:11

Nem rendezheti meg Ukrajna az Eurovíziót

A háború miatt nem bízzák rájuk a szervezést.

2022.06.17. 18:59

Orosz gázszállítás Magyarországra - Ez a jelenlegi helyzet

A szállítások a szerződések szerint, megfelelő mennyiségben, mindenfajta fennakadás vagy zavar nélkül zajlanak Szijjártó Péter szerint.

2022.06.17. 18:50

Boris Johnson betoppant Kijevbe

Nagyszabású katonai kiképzési programot ajánlott fel az ukrán hadseregnek.

2022.06.17. 18:34

Brüsszeli bólintás Magyarországnak

Az Európai Bizottság jóváhagyta pénteken azt a mintegy 90 milliárd forint (226 millió euró) keretösszegű magyar programot, amely a kis- és középvállalkozások (kkv) támogatására szolgál az Ukrajna ellen indított orosz háborúval összefüggésben - közölte a brüsszeli testület. A közlemény Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős uniós biztost idézte, aki azt mondta: a támogatás lehetővé teszi, hogy a magyar kormány enyhítse az ukrajnai háború gazdasági hatását és azt a likviditási hiányt, mellyel a különböző ágazatok kis- és középvállalkozásai a jelenlegi geopolitikai válság és az ahhoz kapcsolódó szankciók miatt szembesülnek. Tekintettel a jelenlegi geopolitikai helyzet által okozott nagyfokú gazdasági bizonytalanságra, a program célja annak biztosítása, hogy a rászoruló vállalkozások továbbra is elegendő pénzforráshoz jussanak - emelték ki a brüsszeli indoklásban. Emlékeztettek: az állami támogatási intézkedésekre vonatkozó ideiglenes uniós válságkezelési rend keretében bejelentett magyar program célja, hogy az Ukrajna elleni orosz háborúval összefüggésben ágazatokon átívelően támogassa a kkv-kat. A programot az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) kezeli, a támogatást új hitelekre adott garanciák formájában legkésőbb december 31-ig nyújtják. Futamideje nem haladhatja meg a hat évet, a kezességvállalási díjaknak pedig tiszteletben kell tartaniuk az ideiglenes válságkeretben meghatározott minimális szinteket - írták. Az intézkedés nyitva áll a különböző ágazatok vállalkozásai előtt, különös tekintettel a mezőgazdaságra, az élelmiszeriparra és a biogazdasági értékláncra. A hitelintézeteket és a pénzügyi intézményeket kizárják az intézkedésből - közölték. A támogatható kedvezményezettek a hitel 90 százalékát meg nem haladó állami kezességvállalással fedezett új kölcsönökre jogosultak. A veszteségeket a hitelintézetek és az állam arányosan viselik - tették hozzá a brüsszeli közleményben. (MTI)

2022.06.17. 18:30

Fegyverletétel kezdődhetett Szeverodonyeckban

"Néhány ukrán katona meghozta a helyes döntést" - hangzik az orosz közlés.

2022.06.17. 18:04

Szijjártó Péter szerint Magyarország és Szlovákia több szempontból hasonló

A külgazdasági és külügyminiszter Budapesten fogadta szlovák kollégáját.

2022.06.17. 17:53

A részecskegyorsításnak annyi

Az ukrajnai háború miatt az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) nem újítja meg együttműködését Oroszországgal és Fehéroroszországgal az együttműködési szerződések 2024-es lejárta után - jelentette be pénteken a világ legnagyobb részecskegyorsítóját, a Nagy Hadronütköztetőt (LHC) működtető, genfi székhelyű intézmény. (MTI)

2022.06.17. 17:40

Olaszország jelenti a gázról

Az orosz Gazprom felére csökkentette Olaszországba irányuló gázexportjának napi mennyiségét - erősítette meg az olasz energiaszolgáltató ENI pénteken. Az ENI és a Gazprom közötti szerződés napi 63 millió köbméter földgáz érkezését írja elő. Az olasz energiavállalat közlése szerint pénteken a gázmennyiség ötven százaléka érkezett meg az Ukrajnán, Szlovákián és Ausztrián áthaladó Tag-vezetéken, amely Tarvisio magasságában lép be Olaszországba. A Gazprom szerdán 15 százalékkal csökkentette az olaszországi szállítmányok mennyiségét a vezetékek műszaki-karbantartási munkáira hivatkozva. Csütörtökön az ENI a kimaradt mennyiség pótlását kérte, de ehelyett az eredeti mennyiségnek csak 65 százaléka érkezett meg. Olaszország tavaly földgázimportjának 40 százalékát, vagyis 29 milliárd köbmétert fedezett orosz forrásból. A római energiaügyi tárca korábbi közlése szerint a gázmennyiség csökkenése egyelőre nem teremt kritikus helyzetet, a gáztározók töltöttsége 52 százalék feletti. Az ukrajnai háború kezdetétől az orosz gáztól nagy mértékben függő Olaszország minden lehetséges eszközzel más beszállítókat keres: új szerződésekkel igyekszik növelni az elsősorban Észak-Afrikából érkező gázmennyiséget. Az energiaszállító SNAM adatai szerint péntek volt az első nap, amikor Algériából több gáz érkezett, mint Oroszországból: az észak-afrikai ország és Szicília közötti Transmed-vezetéken több mint 64 millió köbméter jött, miközben Oroszországból kevesebb mint 32 millió, valamint további 28 millió köbméter az Azerbajdzsán és a déli Puglia tartomány közötti Tap-vezetéken keresztül. "Csökkentenünk kell a függőséget, és növelnünk kell a nemzeti termelést" - jelentette ki Roberto Cingolani, a környezeti átmenetért felelős tárca nélküli miniszter parlamenti felszólalásában. Cingolani szerint Olaszországban újra kell indítani a fúrásokat, vagyis a belföldi gáz- és kőolajmezők feltárását szárazföldön éppúgy, mint tengeren, ami az utóbbi két és fél évben tilos volt. Az Il Messaggero című római napilap emlékeztetett arra, hogy a kormány a gáztározók telítettségét 90 százalékosra akarja emelni a fűtési szezon november 15-i kezdetére. Utóbbihoz 17 milliárd köbméter gázra van szükség, a jelenleg tározott valamivel kevesebb mint tíz milliárdhoz képest. (MTI)

2022.06.17. 17:33

Felére csökkentette a gázszállítást Szlovákiába a Gazprom

A gázművek vezérigazgatója szerint fennáll a veszélye, hogy teljesen elzárják a gázcsapot az oroszok, de a jelenlegi helyzet még nem sodorja veszélybe a vállalat működését. A szlovák gazdasági miniszter egy nappal korábban egy másik kellemetlen hírt is bejelentett: jövőre 34-59 százalékkal emelkedik a gáz ára Szlovákiában.

2022.06.17. 17:32

Németek: a gázellátás biztonságos

A német közüzemi hálózati felügyelet, a Bundesnetzagentur napi rendes beszámolójában pénteken "fesztültnek" ítélte meg Németország gázellátási helyzetét, az érkező mennyiséget magát azonban "stabilnak". Összességében a hatóság biztosítva látja az ország gázellátását. A jelentés rögzíti, hogy az Északi Áramlat-1 gázvezeték jelenleg 40 százalékos kapacitás-kihasználtsággal szállít földgázt. A leszállított mennyiség csökkentése "a hét közepe óta hatással van a Franciaországnak, Ausztriának és Csehországnak továbbadott mennyiségekre is" - szögezi le a jelentés. Megjegyzi ugyanakkor, hogy a gázszállítások csökkenésében érintett vállalatok "képesek más forrásokból fedezni a kieső mennyiséget". Bár a nagykereskedelmi árak "jelentős mértékben megemelkedtek" a szállítások csökkenése miatt. Mindent összevetve, a készletek feltöltése jelenleg is folytatható a hivatal szerint, a tározók töltöttsége az előző naphoz képest kissé emelkedett. Németországban a jelenlegi tárolási szint 56,29 százalék. A Szövetségi Hálózati Ügynökség "kifejezetten támogatja a minél több gáz megtakarítására irányuló felhívást" - szögezi le a napi rendes jelentés. (MTI)

2022.06.17. 17:04

Kárpátalja túlterhelt: megszüntetik a menekültek ingyenes étkeztetését

Nagyobb ütemben fogynak a humanitárius segélyek, mint a belső menekültek. Ungváron a legégetőbb a helyzet megoldása, csak ebben a városban közel 50 ezer tartózkodik a mintegy 300 ezer, Kárpátalján várakozó menekültből.

2022.06.17. 16:38

"Hős városba" is ellátogattak az európai vezetők

A három nagy nyugati gazdaság és Románia vezetői gyorsított EU-tagsági státuszt ígértek az ukrán elnöknek. Volodimir Zelenszkijt azonban viszonylag későn látogatták meg, és sokan emlékeznek az ukrán elnök nekik címzett bíráltaira.

2022.06.17. 16:28

Ukrajna vízumkötelességet vezet be az oroszoknak

Ezzel felmondják a vízummentességről szóló kormányközi megállapodást.

2022.06.17. 16:18

"Megsemmisítésről" tájékoztatott az orosz hadsereg

Az áldozat az ukrán Azov hadosztály főhadiszállása és egy kulcsfontosságú lőszerraktár lehet.

2022.06.17. 16:00

300 ezren a cseheknél

Mintegy 280-300 ezer ukrajnai menekült tartózkodik jelenleg Csehországban - közölte pénteken a Twitteren a cseh belügyminisztérium. Pontosabb adatokkal a tárca nem rendelkezik. Ismeretei szerint több tízezer ukrán már visszatért hazájába, illetve Nyugatra távozott. A közlemény szerint csütörtökig több mint 377 ezer ukrán állampolgár kapott a cseh hatóságoktól speciális vízumot, amely egyéves tartózkodásra, munkavállalásra, oktatásra, az egészségügyi és szociális szolgáltatások használatára jogosít fel. A legtöbb menekült - mintegy 88 ezer - Prágában tartózkodik. Az önkormányzat arra hivatkozva, hogy már nincsenek szabad szálláshelyek, csütörtökön megszüntette a fővárosban a menekülteket segítő központot, ami kiváltotta több regionális vezető nemtetszését és bírálatát. Zdenek Hrib főpolgármester pénteken találkozott Petr Fiala kormányfővel, s abban állapodtak meg, hogy a Prágába érkező menekülteket szervezetten átirányítják a kevésbé leterhelt helyekre. A parlament alsóháza a héten módosította a menekültek befogadását szabályozó, úgynevezett Ukrajna-törvényt. Ennek alapján módosul a menekültek támogatása, amely az eddigi rendszer szerint fél évig havonta 5000 korona (81 500 forint) készpénz volt fejenként. Az új szabályozás szerint ezentúl csak azok a menekültek kapnak készpénzt, akik saját maguk biztosítják elszállásolásukat és élelmezésüket. Fél év után a menekültek újabb fél évig a cseh minimálbérnek megfelelő összeget kapnak, ami felnőtteknél havonta 4250 korona, gyermekeknél pedig 3050 korona. A cseh hatóságok kimutatása szerint eddig már több mint 70 ezer ukrajnai menekült vállalt munkát. Egy friss felmérésből kiderült, hogy az ukrajnai menekültek mintegy 80 százaléka mérlegeli, hogy tartósan Csehországban marad. Az eredményeket a prágai sajtó közölte. (MTI)

2022.06.17. 15:56

A franciák sem kapnak már orosz gázt, de nem bánják

A GRTgaz nem ismeri a leállítás hivatalos okát, de azt megelőzően a Gazprom jelentősen csökkentette a szállításait Németország felé, a Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztül.

2022.06.17. 15:46

Belgium marad Ukrajna mellett "azután is"

A nyugati világ Ukrajnának nyújtott támogatása nem fog véget érni az utolsó puskalövésnél - ígérte Fülöp belga király pénteken a Fekete-tenger partján lévő romániai Mihail Kogalniceanu támaszponton, ahol Klaus Iohannis román államfővel közösen meglátogatta az Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt odavezényelt NATO-csapatokat. Az uralkodó azt mondta: a brutális orosz invázió miatti haraggal és az egységes európai reagálás láttán érzett büszkeséggel érkezett a román katonai bázisra, ugyanakkor kifejezte reményét, hogy a harcok rövidesen befejeződnek, és újjáépíthetik a szabad és virágzó Ukrajnát. A belgák királya kifejtette: évtizedek óta először ismét fegyverek hangjától hangos Európába, ártatlan civilek mérhetetlen szenvedését idézte elő az, hogy Oroszország a nemzetközi jogot semmibe véve, mindenki szeme láttára, brutálisan lerohant egy szuverén államot. Másfelől elismeréssel beszélt arról, hogy az európai országok egységesen reagáltak erre a barbár cselekedetre, a visszaélésekre, és leírhatatlan erőszakra, egy emberként ítélték el az agresszort és szankciókat léptetett életbe. Úgy értékelte: hét NATO-ország katonáinak jelenléte a romániai bázison, a csapatok és felszerelések gyors felvonultatása a keleti szárnyon a védelmi szövetség válságos pillanatokban megmutatkozó szolidaritásának bizonyítéka. A katonai pilóta, ejtőernyős, és kommandós képesítéssel is rendelkező, katonai egyenruhában érkező belga uralkodó leszögezte: azért látogatta meg a NATO-csapatokat, hogy támogatásáról biztosítsa őket és kifejezte meggyőződését, hogy a demokrácia, szabadság, szolidaritás és az emberi jogok iránti tisztelet végül győzni fog. Iohannis megköszönte, hogy Belgium csapatokkal járul hozzá a NATO-csapatok romániai jelenlétéhez, szerinte ez a közös biztonság javítását célzó összehangolt együttműködés konkrét megnyilvánulása. A román elnök leszögezte: az észak-atlanti szövetség bármilyen jelenlegi és jövőbeni provokációval és fenyegetéssel meg tud birkózni. Fülöp belga király személyében a héten már a második NATO-ország államfője látogatta meg Romániába vezényelt katonáit: szerdán Emmanuel Macron francia elnök kereste fel a Kogalniceanu légi támaszpontot. Belgium háromszáz katonával vesz részt a NATO francia parancsnokság alatt újonnan létesült romániai harccsoportjában. A Fekete-tenger partvidékére vezényelt belga katonákat áprilisban Alexander De Croo belga miniszterelnök is felkereste, múlt héten pedig Ludivine Dedonder belga és Vasile Dincu román védelmi miniszter közösen látogatta meg a Romániában francia parancsnokság alatt alakult harccsoport kötelékében az erdélyi Nagysinken szolgáló NATO-csapatokat. (MTI)

2022.06.17. 15:26

Vlagyimir Putyin: a gazdasági villámháborúnak nincs esélye

Az orosz elnök szerint a szankciók többet ártanak a nyugati államoknak, mint az orosz gazdaságnak.

2022.06.17. 14:36

Horvát feltételek az ukrán tagjelöltséghez

Ukrajna EU-tagjelöltségét a horvát kormánynak feltételhez kell kötnie, amely kategorikusan leszögezi, hogy Bosznia-Hercegovinának is még aznap meg kell kapnia - mondta Zoran Milanovic horvát elnök pénteken Ohridban, az észak-macedóniai Prespa Fórum második napján a horvát sajtónak nyilatkozva. Amennyiben Ukrajna uniós tagjelölti státust kaphat abban az állapotban, amelyben van - és amelyből mindenki azt szeretné, hogy a lehetőségek szerint egyben kerüljön ki -, akkor a horvát külpolitikának nemzetpolitikai és biztonságpolitikai okok miatt is ragaszkodnia kell ahhoz, hogy Bosznia-Hercegovina is megkapja - mondta Milanovic. Hangsúlyozta, nincs az ellen, hogy Ukrajna elinduljon az európai úton. Ugyanakkor hozzátette, hogy Bosznia-Hercegovina biztonsági és minden más értelemben jobb állapotban van, mint Ukrajna, és semmi, sem gazdasági, sem biztonsági, sem emberi okai nincs annak, hogy Bosznia-Hercegovina ne ugyanolyan bánásmódban részesüljön, mint Ukrajna - húzta alá. "Elvárom, hogy a horvát kormány és képviselői, amikor Ukrajna tagjelölti státusáról van szó, kategorikusan feltételül szabják, hogy Bosznia-Hercegovinának is adjanak" - fogalmazott az államfő. Az EU nyugat-balkáni partnerei közül Szerbiával és Montenegróval már folynak a csatlakozási tárgyalások, és korábban döntés született arról, hogy megkezdhetők Észak-Macedóniával és Albániával is. Bosznia-Hercegovinát az EU-nak még el kell ismernie hivatalos tagjelöltként, Koszovó pedig egyelőre csak társulási megállapodással rendelkezik. (MTI)

2022.06.17. 13:23

A tagjelölti státusz Ukrajnától erőfeszítéseket is követel a német kancellár szerint

Ukrajnának rendelkeznie kell az Európai Unióhoz való csatlakozás perspektívájával Olaf Scholz szerint. Ez mindenképp reményt jelent, de Kijev részéről. erőfeszítéseket is követel - fogalmazott a német kancellár, aki úgy vélte, hogy ez vonatkozik az unióba törrekvő nyugat-balkáni országokra is.

2022.06.17. 13:02

Orosz hadihajót lőttek ki az ukránok - videó

Rendkívül aggasztónak nevezte a kelet-ukrajnai Donyec-medence humanitárius helyzetét pénteken az ENSZ humanitárius ügyek koordinációjáért felelős irodája (OCHA). Nem lehet kimenekíteni az Azot vegyiüzemből a civileket.

2022.06.17. 12:40

Brüsszel tagjelölti státuszt ajánl Ukrajnának

Ursula von der Leyen szerint az ukránok készek meghalni az európai álomért.

2022.06.17. 11:41

Szergej Lavrov nem tudja elképzelni, mi lesz most Ukrajna sorsa

Az orosz külügyminiszter elmondta, mit kellett volna tennie Kijevnek, hogy megakadályozza a háború kitörését.

2022.06.17. 11:18

Máris tovább dőlt a gázdominó Európában

Oroszország alig szállít már Németországnak, emiatt már nem jut a franciáknak. Közben az olaszok felé is tovább csökkent a mennyiség.

2022.06.17. 09:14

Lesz-e itthon vasárnapi autótilalom vagy kötelező hőfokszabályozás? Itt a válasz

A kormányzat szerint Európa nyugati felén egyre aggasztóbb ötletekkel állnak elő az energiaválság kezelésére.

2022.06.17. 09:02

Kötelezően lejjebb csavarhatják a fűtést a német lakásokban

A háztartások fűtésével kapcsolatban a törvény által előírt minimális hőmérséklet csökkentésére tett javaslatot az energiaágazatot felügyelő német szövetségi hatóság.

2022.06.17. 08:09

Oroszország: az EU már nem önálló

Vaszilij Nyebenzja, Oroszország ENSZ-nagykövete a világszervezet Biztonsági Tanácsában (BT) arról beszélt, hogy Moszkva a továbbiakban olyan országokkal és szervezetekkel fogja fejleszteni kapcsolatait, amelyek önállók és nem félnek kiállni saját érdekeikért. Szerinte az Európai Unió már nem tartozik ehhez a körhöz.

"Ugyanakkor az EU jövője nem érdektelen számunkra. Az, hogy az EU jelenlegi vezetése rövidlátó és veszélyes politikát folytat, már több alkalommal is felhívták a figyelmet tekintélyes uniós vezetők, köztük az Európai Bizottság volt elnökei" - tette hozzá. (MTI)

2022.06.17. 07:56

Brit hadsereg: Oroszország stratégiailag már elvesztette a háborút

Az Egyesült Királyság fegyveres erőinek vezetője szerint Oroszországnak sokat veszített erejéből és "stratégiailag elvesztette" az ukrajnai háborút – írta a Sky News. Úgy látja, a NATO erősebb, Finnország és Svédország a csatlakozásra törekszik. Moszkva kénytelen volt feladni azt a célját, hogy elfoglalja a legtöbb ukrán várost, és most kemény taktikai csatára kényszerül. Ezekben felőrlődik és közben csupán néhány (2-5) kilométert halad előre naponta.

Sir Tony Radakin admirális szerint Oroszország szárazföldi csapatainak 25 százalékát veszítette el aránylag kicsi megnyert területért cserébe. Meglátása szerint bár Oroszország "taktikai sikereket" érhet el az elkövetkező hetekben, a háború sikeres voltának feltételezése "nonszensz". Az oroszok ugyanis kifogynak a katonákból és a fejlett rakétákból, és ezért soha nem fogják tudni elfoglalni egész Ukrajnát.

Ezzel együtt nehéz lesz Ukrajnának ez a hosszú harc. "Mi támogatjuk Ukrajnát, az ország megmutatta, milyen bátor valójában" - mondta.

2022.06.17. 07:52

Határátlépési adatok

Magyarország területére 2022. június 16-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 6177 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4987 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 215 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében. Az ukrajnai háború elől 2022. június 16-án 90 ember, köztük 31 gyermek érkezett Budapestre vonattal. (MTI)

2022.06.17. 06:00

A „három nagy” támogatása hatásos, de nem feltétlen elegendő az ukrán EU-tagjelöltséghez

Pénteken mutatja be az Európai Bizottság a véleményét az ukrán EU-csatlakozási kérelméről, és mind több jel szerint feltételekhez kötött tagjelölti státuszt fog javasolni a jövő heti EU-csúcs számára. A német-francia-olasz vezetők csütörtökön már támogatták ezt, de a tényleges döntéshez mind a huszonhét tagállamnak egyet kell értenie vele, ami távolról sem biztos.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×