INFORÁDIÓ
2022. december 6. kedd
Miklós

ukrajna

háború

ciprus

turizmus

Ciprus 600 millió eurót bukik az orosz és ukrán turistákon

Ciprus 600 millió eurót bukik az orosz és ukrán turistákon

Infostart

Ciprust érik el a legkönnyebben a mediterrán területen nyaralni vágyó oroszok: az orosz gépek az uniós légtérbe való belépésének tiltása miatt azonban az idei nyarat ukrán és orosz beutazók nélkül kell kibírnia a szigetországnak.

Hatalmas csapást mér a háború Ciprus turizmusára: csak idén 600 millió eurós kiesést jelent a két hadban álló ország lakosainak távolmaradása. 2019-ben, az utolsó Covid-mentes évben az orosz és ukrán turisták adták a Ciprusra érkező utazók ötödét, míg idén gyakorlatilag nulla a beutazók száma ebből a régióból.

Ennek leginkább azok a kis utazási irodák érzik kárát, amelyek nagy, orosz utazásszervező irodákkal állnak szerződéses kapcsolatban a Euronews cikke szerint.

Harmadik országon keresztül hoznák el az oroszokat

"Egyes szállodák, különösen Famagusta, Ayia Napa és Protaras környékén leginkább azért szenvednek, mert nagy keretszerződéseket kötöttek oroszországi utazásszervezőkkel" – mondja Haris Loizides, a Ciprusi Szállodaszövetség igazgatótanácsi elnöke.

Ciprus keleti partján is vannak olyan szállodák, amelyek érzik a csapást.

"Lehet, hogy nem érik el azokat a számokat, amelyekre számítottak, de

legalább más piacok utazói azért látogatják őket,

főként Európából" – mondja Loizides. Elmondása szerint ugyanakkor a szállodatulajdonosok nem mondtak le teljesen arról, hogy még az idén nyáron orosz turistákat lássanak vendégül: vizsgálják, hogy a repülési tilalom által nem érintett országokon, például Szerbián, Grúzián és Izraelen keresztül el tudják-e juttatni őket Ciprusra.

"Szoros együttműködést tartunk fenn az orosz ügyfelekkel, vizsgáljuk a lehetőségeket, hogy a szankciók által nem érintett európai vagy Európán kívüli pontokon keresztül juttassuk el őket Ciprusra" – mondja.

Vallási okokból érkeznek ide sokan

Az oroszok nemcsak a nap, a tenger és a homokos partok miatt érkeznek Ciprusra: a szigetnek vallásos jelentősége is van számukra. A Troodos-hegység északkeleti gerincén található Kykkos kolostorban közel ezer éve őrzik Szűz Mária ezüst borítású ikonját.

A világjárvány előtt a Ciprusra látogató orosz és ukrán ortodox hívők százai érkeztek ide naponta, hogy megkoszorúzzák az ereklyét, melyet a hagyomány szerint Szent Lukács készített és maga Mária áldott meg.

Ez a kolostor, valamint a larnacai Szent Lázár sírja és a sztavrovouni kolostor a Szentföldre zarándokló oroszok és ukránok fontos ciprusi állomásai.

További országok is nagy mértékben támaszkodnak az orosz és ukrán turisták beutazására: Törökország, Kuba és Egyiptom szintén arra készül, hogy a járvány után ismét újraéledő turizmusa ismételten csapást szenved.

Ciprus új területek megnyerésével igyekszik pótolni a kiesés okozta hiányt – ez megkezdődött már a háború előtt. Két éve még nem volt Franciaországból közvetlen járat Ciprusra, most azonban heti 20 gép érkezik, és a Skandináviából és Németországból érkező repülők száma 50-re nőtt 30-ról. Az orosz turisták ráadásul kevesebbet, átlagosan 60 eurót költenek Cipruson, míg a más országokból érkező utazók 90 eurót, így akár kevesebb turistával is megoldható a kiesés pótlása.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018