eur:
392.77
usd:
366.2
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Ciprus 600 millió eurót bukik az orosz és ukrán turistákon

Ciprust érik el a legkönnyebben a mediterrán területen nyaralni vágyó oroszok: az orosz gépek az uniós légtérbe való belépésének tiltása miatt azonban az idei nyarat ukrán és orosz beutazók nélkül kell kibírnia a szigetországnak.

Hatalmas csapást mér a háború Ciprus turizmusára: csak idén 600 millió eurós kiesést jelent a két hadban álló ország lakosainak távolmaradása. 2019-ben, az utolsó Covid-mentes évben az orosz és ukrán turisták adták a Ciprusra érkező utazók ötödét, míg idén gyakorlatilag nulla a beutazók száma ebből a régióból.

Ennek leginkább azok a kis utazási irodák érzik kárát, amelyek nagy, orosz utazásszervező irodákkal állnak szerződéses kapcsolatban a Euronews cikke szerint.

Harmadik országon keresztül hoznák el az oroszokat

"Egyes szállodák, különösen Famagusta, Ayia Napa és Protaras környékén leginkább azért szenvednek, mert nagy keretszerződéseket kötöttek oroszországi utazásszervezőkkel" – mondja Haris Loizides, a Ciprusi Szállodaszövetség igazgatótanácsi elnöke.

Ciprus keleti partján is vannak olyan szállodák, amelyek érzik a csapást.

"Lehet, hogy nem érik el azokat a számokat, amelyekre számítottak, de

legalább más piacok utazói azért látogatják őket,

főként Európából" – mondja Loizides. Elmondása szerint ugyanakkor a szállodatulajdonosok nem mondtak le teljesen arról, hogy még az idén nyáron orosz turistákat lássanak vendégül: vizsgálják, hogy a repülési tilalom által nem érintett országokon, például Szerbián, Grúzián és Izraelen keresztül el tudják-e juttatni őket Ciprusra.

"Szoros együttműködést tartunk fenn az orosz ügyfelekkel, vizsgáljuk a lehetőségeket, hogy a szankciók által nem érintett európai vagy Európán kívüli pontokon keresztül juttassuk el őket Ciprusra" – mondja.

Vallási okokból érkeznek ide sokan

Az oroszok nemcsak a nap, a tenger és a homokos partok miatt érkeznek Ciprusra: a szigetnek vallásos jelentősége is van számukra. A Troodos-hegység északkeleti gerincén található Kykkos kolostorban közel ezer éve őrzik Szűz Mária ezüst borítású ikonját.

A világjárvány előtt a Ciprusra látogató orosz és ukrán ortodox hívők százai érkeztek ide naponta, hogy megkoszorúzzák az ereklyét, melyet a hagyomány szerint Szent Lukács készített és maga Mária áldott meg.

Ez a kolostor, valamint a larnacai Szent Lázár sírja és a sztavrovouni kolostor a Szentföldre zarándokló oroszok és ukránok fontos ciprusi állomásai.

További országok is nagy mértékben támaszkodnak az orosz és ukrán turisták beutazására: Törökország, Kuba és Egyiptom szintén arra készül, hogy a járvány után ismét újraéledő turizmusa ismételten csapást szenved.

Ciprus új területek megnyerésével igyekszik pótolni a kiesés okozta hiányt – ez megkezdődött már a háború előtt. Két éve még nem volt Franciaországból közvetlen járat Ciprusra, most azonban heti 20 gép érkezik, és a Skandináviából és Németországból érkező repülők száma 50-re nőtt 30-ról. Az orosz turisták ráadásul kevesebbet, átlagosan 60 eurót költenek Cipruson, míg a más országokból érkező utazók 90 eurót, így akár kevesebb turistával is megoldható a kiesés pótlása.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×