eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Vlagyimir Putyin orosz elnök videókapcsolaton keresztül folytat megbeszélést a moszkvai Kremlben 2022. május 27-én. Az előző napon Putyin az ukrajnai helyzet fejleményeiről, valamint az élelmiszerválság lehetséges megoldásairól beszélt telefonon Mario Draghi olasz kormányfővel.
Nyitókép: MTI/AP/Szputnyik pool/Mihail Mecel

Vlagyimir Putyin: a gazdasági villámháborúnak nincs esélye

Az orosz elnök szerint a szankciók többet ártanak a nyugati államoknak, mint az orosz gazdaságnak.

A tervezettnél később kezdődött el Vlagyimir Putyin orosz elnök beszéde a Szentpétervári Nemzetközi Fórumon. A Kreml indoklása szerint kibertámadás érte a rendezvény rendszerét, még csütörtökön.

Az orosz elnök azt mondta: az Egyesült Államok úgy tesz, mintha nem ismerné fel, hogy vannak más nagyhatalmak is a világon. Szerinte a nyugati államokra még mindig az előző századi gondolkodásmód a jellemző, vagyis a többi államot gyarmatként kezelik, és megpróbálják elszigetelni vagy eltörölni az általuk rossznak tartott országokat.

Vlagyimir Putyin az orosz gazdaságot sújtó szankciókat őrültségnek és esztelenségnek nevezte. Szerinte a nyugati országok megpróbálják megtörni Moszkvát, de a gazdasági villámháborúnak nincs esélye a sikerre a kezdetektől fogva.

Az orosz elnök szerint a szankciók többet ártanak azoknak, akik kivetették őket.

Az EU 400 milliárd dollárt veszíthet a szankciók miatt

- emelte ki.

Azt mondta, az EU elveszítette politikai szuverenítását a háborúra adott válaszokkal, és az egyenlőtlenségek tovább fognak növekedni.

Az orosz elnök arról is beszélt, hogy Moszkva képes jelentősen növelni a gabona- és műtrágyaexpotrot, enyhítve a krízist. A gabona exportját 50 millió tonnára tudják emelni.

Putyin szerint nem volt könnyű döntés az általa speciális hadműveletnek nevezett háború megindítása, de erre Oroszországot kényszerítették, és a cél a donbaszi emberek megvédése volt.

Reméli, hogy sikerül növelni a gázszállításokat más útvonalakon. Moszkva nyitott gazdaságot hirdet, és várja a befektetőket, mert nagy lehetőségeket kínál - tette hozzá.

Oroszország egy erős, szuverén nemzetként lép be a következő korszakba - mondta Putyin.

"Határozottan ki fogjuk használni a jelenlegi idők nyújtotta hatalmas lehetőségeket, és még erősebbek leszünk."

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×