eur:
394.2
usd:
370.08
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Lisszabon, 2018. május 10.Az AWS zenekar az Eurovíziós Dalfesztivál második elődöntőjében Lisszabonban 2018. május 10-én. (MTI/AP/Armando Franca)
Nyitókép: Armando Franca

Nem rendezheti meg Ukrajna az Eurovíziót

A háború miatt nem bízzák rájuk a szervezést.

A háborús állapotok miatt Ukrajna nem rendezheti meg a 2023-as Eurovíziós Dalfesztivált, hiába nyerte meg az ország az idei versenyt - jelentette be pénteken Genfben a szervező Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU), amely a második helyezett Nagy-Britanniával kezdett tárgyalásokat a rendezésről.

Az EBU - mint közölte - az ukrán közmédiával és független szakértőkkel együtt "alaposan" megvizsgálta a körülményeket, és arra a megállapításra jutott, hogy a háború sújtotta Ukrajna "nem tudja megadni a fesztivál megrendezéséhez szükséges biztonsági és működési garanciákat".

A közlemény szerint a szervezet megköszönte az ukrán közszolgálati médiának (UA:PBC) a "szívből jövő együttműködést" és az elkötelezettséget az összes lehetséges forgatókönyv számba vételére, osztja az ukránok "szomorúságát és csalódottságát", és a jövőben is támogatja ukrán partnerét.

Az EBU közölte, hogy a rendezvény folyamatossága érdekében a brit közmédiával, a BBC-vel kezd megbeszéléseket a 2023-as fesztivál esetleg megrendezéséről. Az idei versenyen második lett a brit fellépő, Sam Ryder, és ezzel Nagy-Britannia a legjobb helyezést érte el 1998 óta.

A műsorszolgáltatók szövetségének feltett szándéka, hogy az ukrán győzelem tükröződjön a jövő évi rendezésben, és ez a szempont elsőbbséget fog élvezni a lehetséges házigazdákkal folytatott tárgyalásokon - közölték.

A brit miniszterelnöki hivatal üdvözölte annak lehetőségét, hogy az Egyesült Királyság lehet jövőre a verseny házigazdája, és azt ígérte, mindent megtesz azért, hogy a rendezvényen "lehengerlően tükröződjön Ukrajna gazdag kultúrája, öröksége és kreativitása".

A versenyt hagyományosan az előző évi győztes rendezheti meg, de már többször is volt példa arra, hogy a jogosult műsorszolgáltató átengedte a rendezés jogát másnak, többnyire pénzügyi okokból. Nagy-Britannia eddig nyolcszor volt házigazdája az Eurovíziós Dalfesztiválnak, többször, mint bármely más ország, és háromszor más állam helyett.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×