eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Periszkópba néz egy ukrán katona a kelet-ukrajnai Luhanszk közelében lévő frontvonalnál 2022. február 7-én. Kelet-Ukrajnában 2014 márciusa óta dúl kisebb-nagyobb intenzitású fegyveres konfliktus az oroszbarát szakadárok és az ukrán hadsereg között.
Nyitókép: MTI/AP/Vadim Ghirda

Fegyverletétel kezdődhetett Szeverodonyeckban

"Néhány ukrán katona meghozta a helyes döntést" - hangzik az orosz közlés.

Az ukrán fegyveres erők néhány, a szeverodonyecki Azot vegyi üzemben körülzárt katonája megadta magát - közölte Andrej Marocsko, a luhanszki "népi milícia" alezredese a Luhanszki Tájékoztatási Központ pénteki közleménye szerint.

"A Szeverodonyeck városban lévő Azot üzem területén végrehajtott különleges katonai művelet során valóban néhány ukrán katona meghozta a helyes döntést" - hangoztatta Marocsko.

A tiszt a Pervij Kanal orosz tévécsatornán azt mondta, hogy az orosz és a luhanszki "szövetséges erők" csütörtökön "mini hídfőállásokat" hoztak létre a támadáshoz a szeverodonyecki ipari zónában, és megkezdték a terület "megtisztítását". Elismerte, hogy az ellenség makacsul ellenáll, és gázlón kap utánpótlást kap a Sziverszkij Donyec folyón át. Mint mondta, ezeket a kísérleteket elfojtják.

Korábbi jelentések szerint a szeverodonyecki ipari övezetben lévő ukrán alakulat létszáma elérheti a 2500 főt, egynegyedük "külföldi zsoldos" lehet. Utóbbiak között Leonyid Paszecsnyik, a "Luhanszki Népköztársaság" vezetője szerint amerikaiak, britek és lengyelek vannak. Vitalij Kiszeljov, a "köztársaság" belügyminiszter-helyettese azt mondta, hogy az Azotban akár 1200 civil "túszt" is fogva tarthatnak.

Gyenyisz Pusilin, a "Donyecki Népköztársaság" vezetője Telegram-bejegyzésben közölte, hogy az ukrán erők pénteken hat pontról nyitottak tüzet a szakadár köztársaság székhelyére, de ezek mindegyikét elfojtották. Állítása szerint az ukrán csapatok újabb haditechnikát vonnak össze, hogy ismét csapásokat mérjenek Donyeckre.

A helyi hatóságok szerint az ukrán tüzérség pénteken mintegy 200 lövedéket lőtt ki Donyeckre. Pusilin hétfőn nyilvánosan kért erősítést Moszkvától az ukrán támadások elfojtásához.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×